Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
415
30.3.10 12:49

Eliško, pro tebe je nejdůležitější termín:
transglutamináza
zktatka
ttg
Buď tam bude IGG TTG nebo IGA TTGa. Je taky možný, že tam bude nějaký EMA. Omlouvám se, toto není můj obor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
30.3.10 12:54

Jak je to u nás se školou…
Když byl ve školce, nosila jsem mu svačinku a před obědem ho brala domů. Do školy nastoupil, když jedl lepek a já optimisticky věřila, že celiak není. Když se v 1. třídě ukázalo, že je, volala jsem do kuchyně, která pro naši školu vaří a ukázalo se, že to půjde, že dělají obědy pro dva celiaky, jen z nich Dia. Tak nám rok dělaly ty hodné ženské bezlepkové a bezmléčné obědy, te´d už jen bezmléčné a celiaků v obou školách přibylo.
Dodávám tak co dva měsíce mouku, zavářkové a přílohové těstoviny, rýžový chlebík, houskové a bramborové knedlíky v pr., palačinky v pr…Ještě něco? už nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
30.3.10 18:56

Děkuji,tak já žádné ttg zkratku nevidím.Tak to je teda dobré…my máme udělané krevní testy,ale bez lebku.Nic z toho co jsi mi psala Knihomolko,tu nemáme!!!!
Ach jo,ti doktoři :evil:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
30.3.10 21:18

Nechce se ti sepsat, co tam máte?
Je tam aspoň gliadin nebo endomysium - sice to není nic moc, ale aspoň by se ukázala snaha??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
30.3.10 21:38

ne,taky ne.Jsou tady jmenovitě nějaké potraviny jako třeba zelí bílé,kuř.maso atd,bílek,žloutek,kočka,pes,roztoči,plevele,trávy.
Imunoglob.A.M.G.E.Ovalbumin,Ovomukoid.a pak nějaké zkratky CD19,CD 3,CD8atd.
Lactalbum,laktoglob.nevím…dětský doktor,když jsem mu to dávala,tak mi hned řekl,že tomu nerozumí 8-o ,že každý alergolog má svoje specifické značky????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
31.3.10 07:36

Eli, tak nevím, co je: CD19,CD 3,CD8atd, ale jinak jsou to běžné potravinové alergeny včetně vaja a asi mléka, ale lepek teda ani jeden, a to ani v té nejzákladnější a prd vypovídající formě, tedy gliadin, za to dám ruku do ohně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
892
31.3.10 08:48

tak ty CD jsou různé T-lymfocyty, které regulují imunitní reakce buněk
výsledky testů by ti měl nejlíp vysvětlit doktor, které je nechal dělat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
31.3.10 08:48

My jsme ji už dělali první testy v roce a to zase alergolog neudělal testy na zvířata,ikdyž jsem na ně upozornovala,že máme doma kočku,psa????Dělal jenom potraviny.A na závěr té zpráva napsal negat.soja,mouka,ryby.S tím,že mám ty zvířata vypozorovat????A tak jsme za nějakou dobu šli k dalšímu alergolovi,a ten nám říká,že testy jsou neuplné a ty uplné udělá????A vidím,že tam lepek není???Ale jou tam zvířata???
Ty testy jsou od sebe půl roku???Tak nevím,ale mám pocit že když malému dítěti bere krev(což není příjemná věc),tak by se měli udělat už testy komplet,ne?????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
31.3.10 13:34

To si taky myslím. Raději všechno naráz něž co dva měsíce dítě traumatozovat odběrem. Kdo ví, proč to nedělají. Koneckonců zvířata můžou - v případě, že dítě nemá ekzém - testovat i kožně, ale to asi záleží na nátuře a věku dítěte. Ovšem potravinové alergie, ty se odebírají, s tím se nic jinýho dělat nedá. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
1.4.10 00:12

v akom veku vam robili testy u deti? ja som mala celiakiu zistenu v 2 rokoch. do 7 som drzala dietu a potom som zacala jest vsetko. akurat teraz ked sa mi narodila mala a lekari videli ze som mala uz raz potvrdenu celiakiu tak sa rozhodli ze sa musim dat otestovat este raz aby vedeli ci malu sledovat. ja idem na testy 7.4. ale na gastro mi lekarka povedala ze je to na mne vidiet na prvy pohlad ze ju mam .. takze by som chcela vediet kedy to caka malu.. diky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
1.4.10 07:41

Bára měla první testy ve 3r9m - kvůi nemocnosti.

Anetě prvně vyšel loni na podzim, takže 18m…

U Báry to sledovali, pak nás dr poslala do gastro, pže prej i slovy gastroenterologa sledování krve je blbost, že prostě vyloučí to jen biopsie, pokud jsou nějaké protilátky

U Anety mi alergolog řekl, že zatim počkaj, gastroenterolog řekl, že podle výsledků starší půjde taky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
1.4.10 07:42

mimochodem jak to, že jsi začala jíst normální jídla s lepkem? Dovolili doktoři? A teĎ je to na tobě vidět jak? A sledovali tě nějak s krví?

Nám řekli, že i kdyby byla biopsie negativní, budem docházet na krev

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
1.4.10 08:10

Gábi, ono se to tak tehdy dělalo, proto jsem vůči tomu HODNĚ podezřívavá, spousta dospělích celiaků si myslí, že jsou vyléčení, ale je to taková divná nemoc, kdo ví :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
1.4.10 08:12

Pat, synovi v 20 měsících a nic nenašli, pak do pěti dieta, dva roky na zátěži a bum, na konci dvou let už tam protilátky byly. přitom v tom období naopak začal růst a líp vypadat, potíže má stejné, dieta/nedieta, dokonce se po nasazení diety strašlivě zhoršil, zvedly se mu potravinové alergie. Rok od nasazení diety bylo peklo :evil: My jsme taková reklama na nedodržování diety :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
1.4.10 09:41

no v 7 rokoch zacali rodicia pomaly skusat davat lepok a neprejavili sa u mna ziadne problemy.. teda nie take ako ked som bola mala .. ziadne hnacky a zvracanie. k tomu sa rodicia nepohodli s lekarkou na gastre.takze na vlastne riziko dietu vyradili .. ja som problemy nemala, teda nie take co by som pripisala celiakii ale mam dost zle hodnoty hemoglobinu, po porode to dokonca vypadalo na trasfuziu. problemy s klbami a svalove krce. a vypada to ze vsetko sa da pripisat celiakii..
takze dokotorka na prvy pohlad pre to ze som stihlejsia, bleda usudila ze celiakiu stale mam :-(
a hlavne ide o malu .. bude mat 4 mesiace takze by ju mali zacat detailnejsie sledovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek