Máte zkušenosti s bezlepkovou dietou?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12658
10.4.10 00:05

gabi my na VFN nechodime ale chodime na budejovickej, takze zoznam lekarov v Prahe co sa tym zaoberaju a pridu mi zatial fakt vyborny.
pediater - dr. Zmeškalová - poliklinika budejovicka
gastro - dr. Tumova - poliklinika zeleny pruh ( tato sa obavam je len pre dospelych)
a na koniec je to v nemocnici Ke karlovu dr. Vepřeková - hematológ ale ukazalo sa ze ma znalosti aj z oblasti gastro ked sme s nou diskutovali o nasom probleme s malou.. :-)
neviem ci ti to pomoze a ci to nie je pre teba daleko :-)
inak ja to mam s nastupom na bezlepkovu kusok ulahcene kedze uz som ju drzala ako dieta , uz kusok tusim co mozem a co nie 8-)

simpe diky moc za zoznam ecek :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
10.4.10 16:04

Gábi, kup si v lékárně katalog bezlepkových výrobků od Eurozony. Není tam samozřejmně vše z trhu, ale jsou tam výrobky s atestem a pak bez atestu, co výrobce zaručuje bezlepkovost. Mně to v začátku dost pomohlo se orientovat v základních věcech. Mám doma jeden pro rok 2009 a jeden pro rok 2010. Jeden časák stojí myslím 30 nebo snad 70,–, ale vzhledem k tomu, že ti to fakt pomůže je i těch 70,– nic. Jsou v nich i APa kódy všech výrobků, které si můžeš objednat do lékárny.
Jinak já kupuji hořčice a kečupy Helmans, ty co jsme našla v katalogu Eurozony :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 08:01

už jsem na to narazila, díky za tip, určitě to mam v plánu koupit, snad to píchne. Přesto bych si dovolila pár dotazů po včerejším nákupu, stačí třeba heslovitě, netřeba kdyžtak do důsledku (to třeba později, teď to potřebuju pro přehled)

Narazila jsem tu na slovo maltodextrin, na obalech často. Nevim, co to je a co s tim?

Dr Oetker - psaly jste, že pudingy a kypřící od něj OK. Jen se ptám kvůil větě z obalu, že se vyrábí v závodě, kde se dělá s moukou nebo jak to bylo…je to OK?

Pekárna - z našeho pohledu Bára neni nijak přecitlivělá na lepek. Jiná věc je to střevo a ty protilátky. Nemam se bát střídat pečení lepkového a bezlepkového? Když to po použití samozřejmě umyju…

Koření - do polévky. Chtěla jsem v DM a ono, že to má lepek. Je nějaká směs koření, která je OK?

Vůbec měpak mate slovo směs koření…a psaly jste, že Vitana je OK. Ale směsy koření (teď nemyslim, pokud je napsaný složení a mezi jiným je směs koření, ale třeba směs na grilovaný kuře, nebo špagety - tohle beru namátkově, co mi vytanulo na mysli, takže čirou náhodou jsem se mohla trefit do nevhodného:D )

Kakao - v nějaké knížce, co jsem koupila, je, že se nesmí ani kakao. Je nějaké kakao, co se může?

Droždí - jaké kupujete?

Sýry - tak z těch jsem mimo. Můžeme? J něco, na co si dát bacha? Z mého pohledu nebylo nic neškodného, ale nerada bych udělala zbytečnou botu. Jak tvrdé, tak měkké (tam jsem ohlídala éčka od Simpe - díky - a zdálo se to ok)

Prý je to v olejích - máte zkušenost?

Co šťáva? Čaje..prej i pasty na zuby. Máme elmex a jsou tam cizí názvy, nerozumim, neznam…

je toho dost, já vim, ale zítra jde do školky

Co máslo (Madeta) nebo třeba Pomazánkové máslo?

Asi mi toho vyjde víc, těch dotazů, ale tohle jsem si po nákupu a pokusu o chleba včera zapsala.

První chleba máme za sebou. Podle návodu k pekárně jsem ke směsi přidala vajíčko, aby to drželo. No nedopadlo to asi nejhůř, jen to neumíchalo podle mě všechno.Bára z toho moc odkopaná nebyla (horší to bylo s kukuřičnýma těsovinama), ale zvykne si.

Jo a jogurty - ovocné (třeba jsem narazila - teĎ nevim značku - i na jeden, co by nemohla)

Jem z toho paffff

Díky moc

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 08:06

Kčup máme Spak.

Hořtici nejí. Tatarku - tam je worchester a kdoví co, tak nevim (dáváme výjimečně - jakože neni zvyklá to mít pravidelně, tak to kdyžtak oželí, no)

bezlepková sojovka asi nebude?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 08:26

a ještě - bonbony. Koupila jsem Bonpari (superkyselé), zdají se OK - víte něco víc, než já? P5eci jen do školky, abych to nedávala zbytečně.

A když jsme u toho - co Kinder vajíčko? Taky se mi zdá OK, ale jistá si nejsem :nevim:

včerejší nákup mě fakt odrovnal…večer jsem padla jak šraňky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12658
11.4.10 10:00

gabi
tak zatial sa v tom placam uplne rovnako :nevim:
skus pozriet na emulgatory.cz tam si tie nazvy mozes previezt na E.. a potom porovnat zoznamom od simpe :-)
do polievky pouzivame sojovku od maggi , vegetu od avokado a tak isto grilovaciu od avokado.. podla zlozenia vsetko bezlepkove :palec:
k tej pekarne, mne dr. povedala ze mame pouzivat plastove a drevene veci oddelene pre bezlepkovu a pre lepkovu stravu ze ani umytie nestaci
drozdie mam praskove od labety.. :-)
cukriky by mali byt podla mna ok, tiez som ich vcera kupila :-))

tak drzim palce, snad ten prechod nebude nakoniec az tak drsny :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
11.4.10 10:07

Pokusím s eti odpovědet postupně, jak jsi to psala, jen ted musím jít umýt nádobí, ať manžel neřve, že sedím u PC … :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 10:11

zatím díky

(no ale dvě pekárny teda mít nebudu:D )

jo, a co mě od začátku zajímá - znamená, že mám recept na nějakou buchtu/pečivo/cokoliv a já to budu chtít udělat, tak „jen“ použiju bezlepkovou mouku (přísady)? Nebo musim hledat speciál recepty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 10:12

ale jinak doma je to teda dost brutální. Nevim, nakolik to souvisí s tímhle, ale je to asi poslední kapka a Bára blázní, ale fakt děsně…držim se uby nehty jí nepřerazit. Mužskej už se taky drží horko těžko…scény (ale fakt běsný) 3× denně…nejen kvůli jídlu, ale prostě je ukňouraná, vzteklá…hrůza

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
11.4.10 10:25

Gábi, náš syn tu změnu přijal velmi dobře. Prostě jsme mu řekli cestou z nemocnice po biopsii, že od ted už nebud emoci jíst všechno, jak byl zvyklý, že budu mít svou speciáolní stravu a že s emusí na vše ptát, než něco sní, zda to může. Zeptal s eproč, tak jsme mu to s ohledem na věk, aby to pochopil a nebyl vystrašený vysvětlili. V té době mu bylo přesně 5 let (měsíc po narozeninách). Ale on je od maličk ana sebe dost opatrný a tak asi proto s ním není vůbec potíž. samozřejmně ze začátku byli také chvíli scény ohledně pečiva, to bylo asi nějtěžšší. Nechutnalo mu, on byl typické rohlíkové dítě a najednou nesměl a mně se rohlíky nedařili péct dobré 4 měsíce, byly vždy dobré jen tu dobu, co byly z trouby :-? pak jsem si na doporučení holek z Dámy koupila formu na bagety, kde se dá dát řidší těsto a rohlík s edíky tomu nerozplizne a je krásně kulatý a díky řidšímu těstu nadýchaný a vláčný.
Syn je na dietě půl roku a za tu dobu měl 2 stávkovací období za starým pečivem, poslední byla docela nedávno, ale vzdal to asi po 3 dnech, hlad ho donutil :mrgreen: tak a ted ti jdu heslovitě odpovídat na tu spoustu otázek :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 10:34

no my jsme to už i vysvětlili a několikrát…ale má nějakou pubertu nebo co a k tomu tohle…grrrr…a ono se prostě prolíná víc věcí dohromady, že..

Hele to jako fakt musim bejt tak přísná na to oddělené použití k vaření…?Ty vařečky atp?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
221
11.4.10 11:05

Maltodextrin je škrobový hydrolyzát vyrobený enzymatickou hydrolýzou pšeničného škrobu … mohou být i z jiných , třeba kukuřice, ale to pak musí být specifikováno, že s ejedná o kukučný maltodextrin, pokud není, je to pšenice … takže hlídat !!! Dost často je v jogurtech …

Kypřící prášky a pudinky jsou od Dr. Oetkera ok, jsou uvedeny i v katalogu Eurozony, atest nemají, ale výrobce s ezaručuje. Tuhle informaci ozpracování v závodě který …bla bla bla najdeš skoro všude. Taky třeba informaci, že mohou obsahovat stopy pšenice, lepku, mléka atd … na tohle prď, to ještě něznamená, že to obsahuje, Výrobci se tím jen chrání proti případné žalobě ze starny celiaka, kdyby se mu pak udělalo zle, protože je tam teoretická možnost kontaminace vzniklé tím, že když skončí výroba něčeho z lepkem a začnou dělat tu naši, tak určitá část těch výrobků může být kontaminovaná … ale je to jen teorie. Na Dámě jsou holk yrok yna dietě, používají tyhle výrobky s touhle informací, a testy mají v pořádku …

Pekárna - to je jen tvůj subjektivní pocit, že není přecitlivělá na lepek(pokud si pamatuji jméno dobře, je to ta dcerka, co má celiaki prokázanou, že?). Ona na lepek přecitlivělá je velmi !!! Jen navenek to není tak vidět, ale ve vnitř by ses zděsila … jsem zvědavá, až ti příjde zpráva z biopsie, jaký bude mít Marsh … s tou hodnotou protilátek hádám, že budeš jako my, aspoň Marsh 3 něco …
Já tedy v pekárně peču jen bezlepkově, ale mám ji od spolužačky, co pekla lepkově, já ji jen umyla. Ostatní holk yco znám to dělají také tak, ikdyž některé mají dvojí, ale to já bych neměla jak a kde skladovat. Dvojí bys měla mít hrnc ena vaření, prkénko na krájení, příbory, talíře, vařečky, nože … nemám zatím nic, ale chystám s ete dkupovat. Upřímně s epřiznám, že tohle mě nenapadlo a až po přečtení článku nedávno mně to docvaklo …

Ano, koření … jednodruhové koření je v pořádku. Pozor pak na smasy, protože do nich s edávají protihrudkující směsy a ty obsahují lepek. To máš to samé i s mletým cukrem !!! Na ten také bacha. V pořádku je Korunní. Ze směsí by měli být některé ok od Kotány, ale ne všechny, musíš prostě číst složení. Vitany kořenící směsy nevím, že by byli ok, nesetkala jsme se s něma zatím, moc je totiž nekupuji, mýchám si své směsy z jednodruhových koření. Bacha na bujony, obsahují lepek. Jen od Vitany některé z řady Natur jsou ok, jsou v katalogu Eurozony.

Kakao - granko je ok, prášek kakaa nevím, nepoužívám … zkus se poptat na Dámě, tam holky dost pečou, určitě nějaké dobré je, páč čoko věci tam vídám :-))

Droždí je ok, kupuji jak čerstvé, tak hodně na pečení do pekárny sušené, nejlepší je s ptákem, to si sežeň, je to od Saf-instant, je to nějaké Francouzké, ve zdravé výživě ho mají u bezlepkových mouk, al eviděla jsme jej i v klasických marketech u věcí k pečení …

Sýry, pokdu jí nedělá problém mléko, což se stát ovšem může. To ti asi tady doktoři také neřekli, že? Nás na to upozornovali hne dpřed biopkou, že s edost často stává, že po nasazení diety se objeví dočasná nesnášenlivost laktozy či složitých cukrů, anebo ojoje naráz. Je to způsobeno tím, že poškozené střevo jak s ehojí , tak není dočasně schopno mléko zpracovávat. I po běžné střevní viroze je mléko vždycky poslední potravinou, co by se mělo do jídelníčku vracet, protože to střevo dokáže zpracovat až jako poslední. Takže to pak musíš vysadit všechny mléčné výrobky a po nějaké době zkoušet zavádět do stravy od těch zakysaných věcí a testovat co ti snese. Od zaysaných proto, že tím procesem zrání je latorza téměř zpracovaná, takže většinou jsou schopny tolerovat zakysané věci, jogurty, kefíry, ale ne klasické mléko, pudink a podobné, co se dělá přímo z mléka. Bohužel jesou to skoro 2 měsíce, co jsem tohl eu syna vypozorovala a tak jsme ted úplně bez mléka, na velikonoc estačilo malé zhřešení v podobě čokolády a už s emmě tu skoro týden kroutí v bolesti bříška a strašném průjmu …
Takže sýry tvrdé ano, neměli by obsahovat lepek, ale utavené sýry pozor, opět platzí číst složení. Smetanová veselá kráva je ok, stejně apetito, ale třeba šunkové apetito už není v pořádku …

Oleje - tak to jsme nikdy ani nehledala, že by tam něco mohlo být … podle mě ne, proč b xyto tam bylo? Vždy olej drží sám od sebe a nepotřebuje přidávat škkrob …

Džusy i některé sirupy to mají, stejné je to s čaji, kávou … zas emusíš číst složení. My doma vaříme čaje od Pickwiku a Jemči a ty jsou ok, sirup používáme Jupí či Helou a ty jksou ok také …

Zubní past yjsme slyšela také od holek, že některé to mají, ale upřímně, nehlídám to …co jsme s ebavily s holkama na Dámě, tak používáme stejné jako ty co mají testy ok.

Klasické máslo je v pořádku také,m tam se tohle necpe, ale pomazankové másla už ano, Z katalogu Eurozony jsem začala kupovat Choceňské a pak ještě Poma … ale kouipím i jiné, ale přečtu složení a když je ok, beru jej …

No jogurty, tak to pozor, hlídej hodně !!! Je to skoro v každém druhém. Atest bezlepkovosti mají jogurty Hollandie, mají i n aobalu přeskrtlý klas, pak je v pořádku jogurt Prnce od danone s těma lentilkama, včetně jich.

Tatarky, majiolky také pozor, cppou to do toho hojně OK jsou dle katalogu eurozony Spak, Hellmans, Boneco …
)
Sojovku musíš přečíst složení, páč to je opravdu věc, kd eot bývá, mám tu opět ten katalog a koukám, že Vegeta original tekuté koření a polévkové koření od Vitany je ok ale jiné tu nevidím …

No a bonbony- tak pozor také. Dávej bacha na ty co mají uvnitř nějaký sirup, takovýé ty co jsou plněné. Třeb aklasický bonbar je ok. Pak dávej bach ana ty co obsahují lékořici …třeba jsem si napsala k Harribu o ty, co jsou od nich bezlepkové, gumáci by měli být ok, mám doma seznam, mohu ti ho poslat … ale prostě musíš číst, bonbony jsou dost kritické …

Kinder vejce je ok, i čokoládky, ale ne už ty chlazené svačinky co mají piškot. Může Snickere, ta je v katalogu eurozony …bacha na zmrzliny !!! V katalogu máš opět ty co jsou ok …třeb aod Algidy Twister, lemon age, calipo, solero, magnum, některé Carte d ör …
Dávej bacha na léky !!! Na sirupy na horečku, i na tvrdé léky. Prostě číst složení … Panadol je ok, i sirup …

Tak přemýšlím, co jseště k tomu, klidně si piš dál, co tě napadne, pokusím se ti pomoci, Tápala jsme úplně stejně jako ty, ale věř, že za měsíc už s ebudeš jakž takž orientovat. Myslím, že chybovat budeš ještě často, ať už vědomě, či spíše častěji nevědomě, i mě se to ještě sem tam stane :huban:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 11:18

když to čtu, to je si hodit laso :mrgreen:

o mlíku ani prd…no kakao na pití jsem jí koupila nesquik, zdál se OK.

No pak po obídku (jejda to je hodin! Musím začít) hodim na papír a asi zajedu do tý lékárny..šlehne mě

Moc děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 11:21

věděla jsem, že jsem ještě něco chtěla…

glutaman sodný nebo jak to bejvá na obalech napsaný v jídlech - je to taky nevhodná? Je to to samý, co je ten lepek, jen jinej název, nebo je to něco na tý bázi, nebo je to jen podobnej název?

Se omlouvám, fakt jsem jak trotl, ale… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6545
11.4.10 11:35

a ještě z aktuálna - jdu dělat pečené kuře, mam tu koření na pečené kuře a krom bezpečných věcí tam je - protihrudkující látka a v závorce E341, což mám na seznamu bezpečných éček - takže takhle to použít můžu, ju?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek