Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím maminy, včera jsme byli u MUDra a vypadá to, že máme AE. Červené suché flíčky, sem tam i pupínek, téměř všude na tělíčku. Malé je 5 měsíců. Přinesli jsme si krém Lipobase a Locoid (Locoid – 3dny mazat, 3dny ne a zas 3dny mazat). Máte někdo zkušenost? Hlavně dobrou zkušenost? Ráda baštím čokoládu a marmelády, můžu to i tím malé zhoršovat? Děkuji za odpovědi.
@Leha82
stravu upravit, nejlépe na hypoalergenní co nejvíce, mně od AE pomohlo vyřadit mléčné výrobky… a kyselé např. pomeranč.
LOCOID JSEM MĚLA OD MALIČKA - NEDOPORUČUJI! RESP. DOPORUČUJI, ALE V NAŘEDĚNÉ FORMĚ!
V těhotenství jsem se mazala ředěným locoidem - slabým.
Nač do dítěte cpát kortikoidy už od miminka??
Hodně promazávat obyč. indulonou několikrát denně! A koupat/dávat obklady s černým čajem!
Věřte zkušené ženské (mně), která prodělala v životě snad už všechny formy AE, včetně mokvání a hnisu…
![]()
@Leha82 Zkušenost mám, mám atopika mladšího syna a začali jsme si užívat hned co se narodil. Na kortikoidy bych se já osobně vybodla. Jo, ono to pomůže, ale není to řešení a hlavně je to děsný svinstvo. Do mimina mi nikdo nikdy kortikoidy naštěstí necpal a i kdyby ano, odmítla bych to. Promazavali jsme vším možným, každá fáze ekzému potřebuje trochu něco jiného, pár měsíců trvalo, než jsme ho z té akutní fáze dostali, ale podařilo se.
Jestli kojíš, chtělo by to skutečně koukat na to, co jíš. Čokoláda je alergen jako blázen, tu bych rozhodně vyřadila. Stejně jako může být i marmeláda (záleží na ovoci). Chce to zkrátka eliminovat ze stravy všechny možné alergeny (lepek, mléko, med, ořechy, ovoce, kuřecí maso…). Tohle najdeš po internetu, na téma elimininační diety je toho všude dost. Je to teda na palici, tu upozorňuji předem.
Jinak samozřejmě dodržovat všechny ty pravidla pro atopiky: často nekoupat, používat co nejméně kosmetiky a když už, tak nějakou dermo, dodržovat pravidlo tří (najdeš taky na internetu). Nosit oblečení z nedráždivých materiálů, prát v dětských či hypoalergenních prostředcích a dvojitě máchat… a neustále promazávat.
Chci se zeptat, jedná se o atopický ekzém nebo se mi malý jen nějak osypal? Vypadá že ho to nesvědí, ale má to horší než včera.. já ekzém mám, malý měl na tvářích, ale vždy to zmizelo a teď tohle. ![]()
@emimka20 řekla bych, že to je atopicky ekzem, my ho máme potvrzeny před měsícem a vypadal skoro stejně. Taky že začátku nesvedil, až po týdnu, a zmizel až po měsíci ![]()
@Marketka25 a co vám pomohlo? Já vždy ty tváře mazala a-dermou a zmizelo to hned, ale na tohle nepomáhá.
@emimka20 syn ma stejnou hrubou krupici, a na nozkach ma monularni vysev, je to atop, krupice se mu ukaze, kdyz s ni neco na co ma alergii, vetsinou mu nekdo da banan, nebo vajíčko. Promazavat, kdyz odstranite to co vyrazku zpusobilo, tak zmizi do nekolika dnu az tydnu
@xjuklickova Právě si nevzpomínám že by jedl něco co normálně nejí.. budu ještě přemýšlet. Děkuji.
@emimka20 pomohla až delana mastička co jsme dostali na Imunologii, bohužel nevím složeni. Synovi dělali krevní testy na alergie a všechno negativní, takže nevíme z čeho se mu to dělá.
Máte zkušenost s něčím, co udržuje ekzém v nějaké normální fázi? Kdy není zarudlý a neštípe? Přijde mi, že je to u nás jak na houpačce ![]()