Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
vím, že na toto téma je tu několik diskuzí, ale nikde jsem nenašla přímý popis jak vypadá atopický exém.
Ke kožní se teprve chystáme, mám na něj zatím jen podezření.
Může mi někdo podrobněji popsat, jak se tato nemoc projevuje?
Malýmu jsou dva roky a začala jsem pozorovat, že se mu extra vysušuje pokožka v obličeji, hlavně tvářičky, začalo to v zímním období, tak jsem si myslela, že to má od ledového větru. Vždycky mu zčervenaly tvářičky a doma v teple se pokožka vysoušela.
Nyní pozoruju i na těle suchou pokožku, ale není flekatá, jen hodně suchá a jakoby hroší kůže, je hrubá. V obličeji se mu dělají suché šupinky, ale takovou pleť má i můj manžel, pokud nepoužije hydratační krém, má suchou pleť. Tak nevím, co si o tom myslíte?? ![]()
Myslím že to být může,ale přesně ti to řekne jen doktorka.Malá má atop.od narození a většinou se jí dělá na loktech ramínkách,za krkem a někdy na nožičkách.Na tváři to měla jen jednou.Vždycky to jsou malinkaté pupínky nebo takové malé kolečka vysušené kůže.Jako když mají staří lidé třeba na loktech-jak píšeš taková hroší kůže strašně suchá.
Nesmíme používat mýdlo-to se jí objeví hned,tak koupu v koupelovém roztoku a ráno a večer mažu krémem.Nemá ho niak velký a občas zmizí úplně,tak je to dobrý.Pomáh nám kosmetika Oilatum.
Atopický ekzém hodně svědí a děti se pořád škrábou. Ale v začátku to třeba tak být ještě nemusí. Diagnózu nech na lékařích, nejlépe ti to řeknou na kožním.
Tak uvidíme, zatím ho to rozhodně nesvědí, s kožní budeme chytřejší, ale minimálně nějaký exem má, i kdyby to nebyl přímo atopický..... ![]()
Smím se zeptat, kam jdete ke kožní? Jsem ze stejného koutu republiky a krom kožního v Rumburku nikde v okolí není a k němu nejdu..Syn bude totiž pravděpodobně též atopik - po mě - v tuhle chvíli se to projevuje jako u vás, tělo má jak struhadlo, po koupání je flekatej jak beruška, zčervenaj totiž ta suchá místa…
Jinak nemyslím, že to musí nutně nějak extra svědit, jak už jsem řekla, jsem atopik, po porodu se mi to zas rozjelo a mám suchá ložiska po celém těle, ale nesvědí to.Respektive málokdy.
Ahoj,tak něco podobného máme taky doma,už jsem to tady taky psala do nějaký diskuze,protože jsem chtěla vědět jak asi vypadá atop.ekzém.Synovi se tyhle červená suchá místa začaly dělat asi tak před třemi měsíci a má je na obou nožičkách,taky ho to nesvědí,ale jsem přesvědčená,že to má z nějakého jídla,protože ted jsme marodili a drželi přísnou dietu a předtím nejedl vůbec a exém se skoro startil.K doktorce se chystáme na 18 měsíční prohlídku,tak se jí o tom zmíním…
Lehčí forma jsou zarudlé plochy, hrubé, kdy se odlupují šupinky, a nesmírně to svědí. je to silně vysušená kůže, kterou je třeba neustále hydratovat. Druhá fáze jsou ložiska, která se utváří v místech, kde se člověk hodně potí a kůže se hodně namáhá a nestihne se provětrat. Zejména v podkolení, mezi stehny, v podpaží, atd. Vypadá to jako zanícený zadeček u miminek. Ovšem já coby expert měla vyrážku i mezi prsy, na krku (pod bradou) nebo na víčkách. Jednou ráno jsem oko vůbec neotevřela, vypadalo to, že mne zobla včela, ale byl prosinec … Ta zhoršená forma se projevuje nalitými puchýřky skoro jako u neštovic. Pokud to není včas podchyceno (a to se nestihne, to svědí jak svině, to se nedá … já to měla jako školačka skoro pod sádrou, mokvající podloktí a zápěstí), abych k tomu nemohla, a já si udělala z pletacích jehlic hák, abych se nějak podrbala i pod tím obvazem!!!), plochy začnou mokvat ve velkým. A je to začarovanej kruh. Čím víc to svědí, tím se člověk víc škrábe, do krve!!!, rány se zanítí, ale nebolí, naopak svědění přetluče tu bolest, takže opět drapat a drapat … Je třeba předejít týhle fázi, neustále mazat, neustále hydratovat, plochy se nesmí přesušit, vymrazit (jakmile teplota klesne na dva nad nulou, beru rukavice a šálu přes bradu), nesmí být vystaveny chemikáliím (někomu může vadit i prach nebo voda z bazénu … ) Bohužel sami kožaři uznávají, že není lék. je tím myšleno, nejsou žádná ATB, která by plošně zabrala. Existuje řada preparátů, některý někomu pomůžou, jinýmu ne. Musí to to prostě zkusit. Někomu stačí třeba jen Indulona, Bepanthen, jiný musí užívat mast s kortikoidy … A moje zkušenost a zkušenost i jiných - bohužel všechny přípravky, i když začnou fungovat, fungují jen dočasně. Ta mrcha si zvykne …
… a musí se hledat znova … na kluky třeba můžu použít jen Dove, Niveu (neparf.), teď nám babi koupila nějakou spešl mast právě na psoriázu a lupénku, tak uvidíme …
Hele ono je to u kazdyho jiny. Klasicky to ma zacinat jako vodnate puchyrky, ktere chvili mokvaji, pak zaschnou a mas supiny a hrunou kuzi. jenze ono se to muze ruzne michat akutni a stare eflorescence, jindy se to zase infikuje a je to rudy furt… asi fakt zajdi na kozni.
Ja nejdriv pozorovala jen suchou kuzi - zpetne myslim, ze jsem pupinky prehlidla, ma je obvykle jen den, pozdeji uz oblacky pupinku. v plence se to rado infiukuje a dela mokvave nehojici se mapy - pomohla desinfekcni masticka.
Pudloslava píše:
Hele ono je to u kazdyho jiny. Klasicky to ma zacinat jako vodnate puchyrky, ktere chvili mokvaji, pak zaschnou a mas supiny a hrunou kuzi. jenze ono se to muze ruzne michat akutni a stare eflorescence, jindy se to zase infikuje a je to rudy furt… asi fakt zajdi na kozni.Ja nejdriv pozorovala jen suchou kuzi - zpetne myslim, ze jsem pupinky prehlidla, ma je obvykle jen den, pozdeji uz oblacky pupinku. v plence se to rado infiukuje a dela mokvave nehojici se mapy - pomohla desinfekcni masticka.
A muzu se zeptat co na ty pupinky.Mame je v podkoleni a nevim jak na ne vyzrat(nemokvaji).Uz jsme vcera radsi nasadila kortikoidy.Na tu suchou kuzi zatim vystacime s indulonou.
xangel, se nedivím, že do Rumburka nechceš
. My pojedeme do České Lípy. Byl tam i manžel, když měl problémy s vyrážkou na zádech, teta s lupenkou…atd. Prý je ta dr. dobrá.
Koukám, všeobecně se to moc nedá popsat, no, doufám, že to bude něco jiného a když ne, snad nám dobře poradí…
Misula.vdf píše:
xangel, se nedivím, že do Rumburka nechceš. My pojedeme do České Lípy. Byl tam i manžel, když měl problémy s vyrážkou na zádech, teta s lupenkou…atd. Prý je ta dr. dobrá.
Koukám, všeobecně se to moc nedá popsat, no, doufám, že to bude něco jiného a když ne, snad nám dobře poradí…
No po tom, co jsem slyšela o dr.v Rbk, tak jsem si zajela se svým problémem raději ke své kožní do Středních Čech, 200 km
Tak asi zkusíme tu Lípu, děkuji za tip ![]()
gorina píše:Pudloslava píše:A muzu se zeptat co na ty pupinky.Mame je v podkoleni a nevim jak na ne vyzrat(nemokvaji).Uz jsme vcera radsi nasadila kortikoidy.Na tu suchou kuzi zatim vystacime s indulonou.
Hele ono je to u kazdyho jiny. Klasicky to ma zacinat jako vodnate puchyrky, ktere chvili mokvaji, pak zaschnou a mas supiny a hrunou kuzi. jenze ono se to muze ruzne michat akutni a stare eflorescence, jindy se to zase infikuje a je to rudy furt… asi fakt zajdi na kozni.Ja nejdriv pozorovala jen suchou kuzi - zpetne myslim, ze jsem pupinky prehlidla, ma je obvykle jen den, pozdeji uz oblacky pupinku. v plence se to rado infiukuje a dela mokvave nehojici se mapy - pomohla desinfekcni masticka.
hele, jestli muzu radit, kortikoidy si setri na uplne nejhorsi - ja je napriklad jeste nepouzila ani jednou. Jednak kuze po nich slabne, jednak si hlavne zvykne a pak uz jen zvysuje a zvysujes davku.
Jinak vsechny zarucene rady na ekzem podle funguji na tom zaklade, ze kazda mast napoprve zabere. To je zkusenost manzela na sobe i moje na diteti. Jeden cas jsem pupinky uspesne likvidovala bepantenem ![]()
no hlavni je mazat mazat mazat, mazani stridat, nechat si napsat na koznim (hodne se usetri), koupit si ambiderman, kalciovku, excipial.....
na ty zanicene cervene fakt zabral framykoin -zpetne pozehnano doktorkou a ta mi pak napsala endiaron pastu, takove zlute svinstvo.
Nam byla predepsana je Lipobaze a v porodnici rikali ze mame pupinky mazat bpantenem k tomu se pozdeji pridala stromboticka dermatyda na hlavicce tu ma dodnes ale na to bpanten pomuze pak se to jen vycese. S nazorem o kortikojidech souhlasim to je opravdu jen v pripade, ze nic jineho nezabere.
Ahoj, mě se nejvíc osvědčilo, po všech možných opatřeních a běhání po kožním atd.: když matka kojí a užívá vnitřně koenzym Q10 (působí příznivě na kůži). nevím, jak to přesně funguje, ale dostává se tedy zřejmě přes MM k dítěti a malá má již po 3 dnech kůžičku mnohem lepší, vlastně defacto zdravou. já užívám 30mg Q10 v tobolce denně. za pokus to určitě stojí, již jsem četla pozitivní reakce i jinde, tak jsem to právě zkusila. Můžu doporučit, může ho normálně kojící brát.