Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, nemate nekdo za sebou audiologicke vysetreni, sice ziju v cizine, ale stejne mne to zajima. Syn mel opakovane zanety str. ucha, ted nas konecne poslali na ORL a k tomu bude mit audiologicke vysetreni..to chceme sami. Ve skole nam ucitelka rekla, ze mu obcas veci musi opakovat 2× nebo 3×..tzn. kdyz to rika cele tride. Obcas pry zpomalene reaguje, opet na ukoly davane cele tride.Je mu 5 let, ale tady se chodi do skoly od 4 let a letos se uci pismenka. Pri hlaskovani slov pry obcas rika na konci jine pismeno, nez tam ma byt, treba T misto M..atd..Slysi dobre, nechali jsme ho v lete vysetrit v CR, ale od te doby byl dost nastydly. Cetla jsem , ze deti, ktere maji problemy s hlaskovanim muzou byt dyslektici, ale ze se to takhle brzo jeste nepozna. Prijde mi, ze vyzadovat v 5 letech, aby se dite dokonale soustredilo a nemuselo se mu nic 2× opakovat docela prehnane. Nebo mam zkresleny nazor?
Ahoj, a kde jsi v cizine? My jsme v UK a dcera ma za sebou audiologickych vystreni spoustu. Jsou ruzna, vyhodnocovana pres PC nebo pozorovanim. Nevim, co te presne zajima. Pro dite to urcite nijak stresujici neni. Bud ma na usich sluchatka nebo si treba hraje a pousti mu ruzne zvuky, zda zareaguje. Ale nevim, zda pro starsi deti neni jeste neci jineho. Vzdy jsem byla celou dobu s dcerkou. Take zkoumaly, zda nema v uchu tekutinu (treba po zanetech) a to je vysetreni asi na 30 vterin s takovym tim vnitrnim sluchatkem.
ahoj, dik za odpoved. Ja jsem v Holandsku a tady se s vetsinou problemu chodi k rodinemu dr..syn mel opakovane zanety, Ma i vpaceny bubinek.
Co zjistili vysetrenim u dcery, je mladsi? Zajimalo mne spis, co vsechno se tim vysetrenim da poznat. Kamaradka mi tvrdila, ze hodne. Nejen celkove sluch, ale pry i ty hlasky, nebo proc reaguje zpozdene na nektere ukoly. Treba to neslysi, nebo to slysi, ale spatne si to prebere, nebo dobre slysi, chape, ale neudrzi pozornost. No nevim, to vysetreni se mu urcite bude libit, ale doufam, ze nam neco nezjisti.. Jinak mi prijde v pohode, celkem chytry, hodne zamereny na technicke veci atd..
No, oni umi treba poznat, zda je v tom uchu nejaka mechanicka prekazka, proc dite neslysi. Dela se to tak, ze zvuk vedou bypassem a normalne a pokud je v prijmu rozdil, tak je nejspis prekazka pouze v ceste. Tekutinu poznaji tim, co jsem zminovala vyse. Umi rict, zda ucho slysi hur celkove a nebo treba pouze nizke nebo vysoke tony. Umi rict o kolik hur. Podle toho ti mohou rict, s jakymi hlaskami muze mit dite problem, protoze kazda je bud v tech vysokych nebo nizkych tonech.
Proc reaguje zpozdene no to nevim, audiolog mu do hlavy nevidi, ze jo, to muzou byt proste jen jeho pomalejsi uvazovaci pochody (je to chlap, ti to tak nekdy mivaji, proste se mu v te hlave honi i jine veci nad kterymi premysli a co se po nem chce mu dochazi az casem).
Udrzeni pozornosti s tim souviset muze, kdyz hur slysi, tak nema takovou motivaci se soustredit. Take muze dobre slyset treba doma a vkolektivu hur, protoze v tom sumu mu to splyva.
U nas se take chodi k rodinnemu lekari, ale nas poslali na audio brzo. Holka neprosla po narozeni plosnym testem sluchu, co se tu dela a uz to jelo. Ted ji je 16m.
ahoj, dik za odpoved. Jsem na to zvedava. Slysela jsem, ze se potom muze i dochazet na logopedii, coz neni jenom kvuli vyslovnosti, ale treba i prave auditivnimu zpracovani informaci..ale zkusenosti s tim nemam.
Co vam nakonec vlastne zjistili, nebo to jeste zjistuji a co s tim mate delat dal?
Doufam, ze nebudete mit moc problemu. Ja mam prave z tech opakovanych zanetu strach, svagrova na to trpela a ted hodne spatne slysi, ale tam neco pokazili i doktori.