Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj vsichni,
dcerce je 16 mesicu a momentalne ma anginu. Dostala ATB ve forme sirupu. Zadny sirup jsem do ni nikdy nedostala, kdyz uz, tak jen velmi nahodne. Teplotu srazim cipky. Tenhle sirup je navic pekne hnusny, vyrazne horky s pomerancovou prichuti. Neni ji dobre, takze uz 4. den prakticky neji, mleko odmita 2. den, zvracela po nem. Vodu pije, ale tam ji to davat nechci, protoze jak ji znam, prestala by urychlene pit a to nechci. Mam doma strikacku, soupnu ji to az dozadu do krku, ale stejne toho polovinu vyplive a jak se rozerve, tak se vetsinou pozvraci. V noci se mi podarilo ji ho dat do lahve, mela zizen a nez po prvnim loku zjistila, ze je to sirup, tak ho mela v sobe, ted rano podobne, ale uz to prokoukla a vim, ze to dal fungovat nebude. Jak to mam do ni jako vpravit? Jestli vas neco napada, piste klidne i nesmysly, treba me to k necemu inspiruje. Podotykam, ze to ma na 10 dni po 6ti hodinach… ![]()
ahoj
uplne stejny sirup jsem potrebovala dostat do sve dcerky, kdyz byla mensi, Hnusna horka pomerancova chut, no k bliti..jo neslo to, takze jsem ji polozila na zem, jeji hlavu si dala mezi sva kolena, aby s ni nemohla hybat, natahla sirup do te jakoby strikacky a strcila ji to do pusy..Behem deseti dnu co ti brala jsem ji vysvetlovala, ze ji to pomuze, ze potom muze na stikatko delat tytyty a nakonec uz jsem ji ani nemusela premlouvat a sirup brala v pohode.
Zkus to jeste jendou tou strikackou, vysvetluj, mala uz zase tam neni, aby to nepochopila.
Neměla by dr nějaká jiná atb, v jiné formě podání? Bych jí zavolala, že ti to dítě plive a blije a že nevíš, kolik toho v ní vůbec zůstane, takhle budou ty atb akorát neúčinná.
Třeba by rozdrcenou tabletu rozpuštěnou ve vodě spolkla snáz, ono toho bude míň, u toho sirupu je tam na objem spousta právě toho sirupu ![]()
Jinak mě napadá šoupnout tou stříkačkou dozadu a okamžitě nčím zaujmout - cokoliv, co je pro ni atraktivní a nesmí, pustit tv, dát jí mobil, klíče od auta…
Vstříknout do pusy a ucpat nos. Nemůže dýchat, tak polkne a dýchá pusou. Drastické, účinné.
Nám radil doktor,vzít to stříkačkou a snažit se dát až na kořen jazyku
že se spustí polykací reflex a neměl by to plivat.Byl to boj,dávala jsem to snad na třikrát bylo toho hodně.Zalehla jsem ho v posteli a držela silou pusu.
Ke konci už jsem dělala to,že jsem ho lechtala a docela to šlo,sice na 5krát ale dostala jsem to do něj.
Diky, zatim jsem vlastne zkusila vse co pisete. U Dr. jsem orodovala za neco jineho, uz kdyz nam to psala, protoze to sve dite znam. Snazila jsem se alespon o sirup po 12ti hodinach, ale asi ho prestali delat, ci co.
Vysvetlovani teda u nas rozhodne nepomuze.
Tou strikackou to do ni cpu, kdyz lezi na zadech, ale dopredu uz rve, tak musim vychytavat chvili mezi nadechy, aby to neplivala hned a aby to nevdechla. Zaujmout se ji snazim maximalne, dala bych ji cokoliv, ale pokud ma blit, tak je to okamzite. Je pravda, ze kdyz tu byl vecer manzel, tak to bylo trochu lepsi. Ale celkove je to hruza. Hlavne mi vadi to zvraceni, uz takhle nic neji a nepije zrovna moc ![]()
Naše doktorka říkala, že pokud ATB hned vyzvrací, tak to má stejně nulový účinek. A je třeba chodit na injekce. … Takže zavolat doktorce.
Ono prave jeste je toho 5ml, tak musim na nekolikrat.
Danyk to zkusim, to jsem teda zvedava. Nevdechne to?
Petro79 na koren jazyka ji prave spis davi, ale delam to tak. Lechtani bych taky mohla zkusit ![]()
Příspěvek upraven 05.04.12 v 11:47
Bohužel v tomhle se nám taky nic jiného než násilí neosvědčilo, v tomhle nejde s prckem diskutovat.
Vleže na zádech, zalehnout, stříknout do pusy až dozadu, rukou ucpat pusu a držet ji chvíli ucpanou, dokud sirup není bezpečně spolknutý - opravdu bezpečně, ne někde „na půl cesty“.
Pokud ale následně začne zvracet, tak bych samozřejmě volala doktorce a řešila jinou formu ATB.
@Petra8a to mi je bohuzel jasne, davam ji to pak znovu.
@BohunkaP no prave. Nasili by slo, ale to zvraceni po tom… My jsme v UK, takze je tu ten pristup trochu jiny, dr. pry nic jineho nema a pokud to nepujde, tak to holt nebudu davat, ono si telo poradi. Stejne je pry tak 50 na 50 puvodce virovy.
nechápu proč to dělají v tak hnusné příchuti jak popisujete… Já mám teda zkušenost z vlastního dětství, mamka mi prášky drtila na prášek a dávala rozpustit na lžíci se sirupem (ten co se běžně dává do vody) a já se na to vyloženě těšila. Ale ten sirup…hele, co dát ten sirup, do něčeho výrazného, jako jen ten obyč sirup? Ale aby z toho pak nedostala nějakej cukrovej šok když to bude větší množství
![]()
ahoj, my měli nedavno stejný problém. Mladá mi taky žádný sirup nepolkne. Doktorka mi řekla, že to do ní musím dostat násilím, že se nedá nic dělat. To se mi ale příčí. Takže jsem třikrát denně přemlouvala a přesvědčovala. Dvakrát mi to plivala, pak už se nám dařilo to polykat. Pokaždé to bylo třičtvrtě hodiny přemlouvání, i v noci. Podplácela jsem ji gumovými medvídky, které dostávala po spolknutí. No ale moje už je starší, tak si nechá ledasco vysvětlit. Každopádně se mi po dobrání velice ulevilo…
@pokymar prave asi pred dvema lety mel ATB syn, sirup byl po 12ti hodinach a takovy bananovo mlecny. Ale nam by vic pomohl ten jiny interval, nez prichut.
Ja premyslela, ze bych ji k tomu pridala colu… 5ml sirup, 5ml cola do lakave pidilahvicky. Ale napadlo me to az dnes a zatim nemam, jak ji dojit koupit, uvidime.
Ale stejne si myslim, ze u nas bude jedina cesta nasili a nejak vychytat zvraceni.
Já jsem napřed taky zkoušela dostat do syna ATB násilím, bylo to šílené, stále plakal, většinu vyplivnul.
pak jsem na to šla přes hračky. Dala jsem ochutnat žirafe, slonovi, medvídkovi a řekla jsem ,že HOnzíčkovi nezbylo. A najednou strašně chtěl. Dala jsem mu půl dávky a zase nabízela zvířátkům. Opět vše pěkně spapal. Dělali jsme to tak 2dny a poté už je jedl sám i v noci.
ty sirupy jsou hnusný všechny a ať to přidáš do čehokoli, tak to bude pořád stejně hnusný. Akorát toho hnusnýho bude víc ![]()
Já bych chtěla vidět dítě kterýmu to chutná. Jo, nevl. dcera, ta se na Nurofen sirup vyloženě těšila, ale ta sní cokoli co je sladký, i kostkovej cukr. Kolikrát si říkám, že kdybych jí pocukrovala… no to je jedno ![]()