Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše:
Moje 5lete dítě má na koberci narovnaná autíčka. Nikdo mu to nesmí prerovnat, autíčkama pohnout. Má z toho šílený amok, rve, brečí. Dlouho se nedá nijak uklidnit. Když si s ním někdo hraje, tak to většinou dopadne špatně. Může si hrát jen s přiděleným autíčkem, jezdit jen tak, jak si to přeje - to moc nejde, protože dopředu nevíme, co je špatně. Má ještě asi dvě věci, které musí být vždy podle něj. S ostatními moc nekomunikuje. Kamarády nevyhledává. Přijde vam to naprosto normální?
A mimo ta autíčka ho taky bezpodmínečně posloucháte, když něco chce?
Naprosto normalni mi to neprijde.
Respektovala bych, ze jsou to jeho auta, muze je mit vyskladane ve svem pokoji jak chce a bez dovoleni je nebrat. Ale pokud pujci, netolerovala bych, ze bude nekoho komandovat, jak ma jezdit.
Edit: vy mu od batolete jdete z cesty, aby bylo v urcitych vecech po jeho?
Příspěvek upraven 14.03.21 v 08:58
@Russet píše:
A mimo ta autíčka ho taky bezpodmínečně posloucháte, když něco chce?
Ne. U ničeho takový amok nemá. Ještě u usinani má rituál, který se nedá změnit a musí být každý den stejný.
@Svistice píše:
Naprosto normalni mi to neprijde.
Respektovala bych, ze jsou to jeho auta, muze je mit vyskladane ve svem pokoji jak chce a bez dovoleni je nebrat. Ale pokud pujci, netolerovala bych, ze bude nekoho komandovat, jak ma jezdit.
On většinou rovnou brečí a rve, že je to špatně. Ani neřekne, co se má dělat. Nejjednodušší je nehrát si s ním.
@Anonymní píše:
Ne. U ničeho takový amok nemá. Ještě u usinani má rituál, který se nedá změnit a musí být každý den stejný.
A do školky chodí? Projevuje se tam jako ostatní?
@Svistice píše:Edit: vy mu od batolete jdete z cesty, aby bylo v urcitych vecech po jeho?
Příspěvek upraven 14.03.21 v 08:58
Přijde mi, že jsem dost přísná v některých věcech a neustoupim.
@Russet píše:
A do školky chodí? Projevuje se tam jako ostatní?
Do školky chodí. Paní učitelka má problém, že je pozadu, nic neumí, neřekne si.
@Anonymní píše:
A amok je co? Moje predskolni zrovna vcera chytlo rapla, ze chce oblect od maminky. Jecela tu, valela se po zemi a kopala do dveri. Na to ji s.ere pes.
Kdyz budes nemocna, ve spitalu, dite pujde spat k babicce nebo kamaradovi, tak usinaci ritual co? Takhke velke dite uz by melo byt s to pochopit, ze i kdyz je na neco zvykle, ne vzdy to vzhledem k situaci a okolnostem lze.
@Anonymní píše:
On většinou rovnou brečí a rve, že je to špatně. Ani neřekne, co se má dělat. Nejjednodušší je nehrát si s ním.
A vysvetlil mu nekdo, ze holt kdyz neco chce, musi to sdelit a ne rvat? Ze ostatni nemaji kristalovou kouli, aby vedeli, co se mu honi hlavou?
@Svistice píše:
A amok je co? Moje predskolni zrovna vcera chytlo rapla, ze chce oblect od maminky. Jecela tu, valela se po zemi a kopala do dveri. Na to ji s.ere pes.Kdyz budes nemocna, ve spitalu, dite pujde spat k babicce nebo kamaradovi, tak usinaci ritual co? Takhke velke dite uz by melo byt s to pochopit, ze i kdyz je na neco zvykle, ne vzdy to vzhledem k situaci a okolnostem lze.
Amok je to, že rve, brečí, šíleně se vzteka. A je to pokaždé. Oblékat chce taky někdy. Občas ve spěchu pomůžu. Spaní jinde bez problémů, rituál vyzaduje jen doma. To mi nepřijde nijak divné. Spíš ta autíčka - srovnána podle nějakého principu, kterému nerozumím. A s tím se nesmí nic dělat.
@Svistice píše:
A vysvetlil mu nekdo, ze holt kdyz neco chce, musi to sdelit a ne rvat? Ze ostatni nemaji kristalovou kouli, aby vedeli, co se mu honi hlavou?
Pokaždé.
Tak proste vytrvat. Kdyz muze spat bez ritualu jinde, muze spat i doma (pokud opravdu nemuzes).
A i kdyz by me to mrzelo, tak bych ho klidne v techto situacich nechala vyvztekat, a resila a vysvetlovala klidne opakovane zpetne.
Auta bych neresila. At si je sklada jak chce. Pro nej je to dulezite a nikoho tim neobtezuje.
@Anonymní píše:
Do školky chodí. Paní učitelka má problém, že je pozadu, nic neumí, neřekne si.
A fakt neumi, nebo nechce umet? A co je to „nic“? Doma taky nic neumi?
Jako muzes se zkusit poradit treba s psychologem, ale prace samotna (aby dite umelo, nebylo pozadu) bude stejne vzdy jen na vas rodicich. Nejaka pripadna diagniza maximalne umozny pochopit, proc je jaky je a pomuze zefektivnit pristup k diteti. ![]()
Zakladatelko, ty máš asi zřejmě strach, jestli to nejsou autistické rysy, že? Já bych to probrala s pediatrem, popřípadě bych i šla na nějaké vyšetření. Předpokládám, že to synovi ve školce i příští rok doporučí jako předškolákovi.
Moje 5lete dítě má na koberci narovnaná autíčka. Nikdo mu to nesmí prerovnat, autíčkama pohnout. Má z toho šílený amok, rve, brečí. Dlouho se nedá nijak uklidnit. Když si s ním někdo hraje, tak to většinou dopadne špatně. Může si hrát jen s přiděleným autíčkem, jezdit jen tak, jak si to přeje - to moc nejde, protože dopředu nevíme, co je špatně. Má ještě asi dvě věci, které musí být vždy podle něj. S ostatními moc nekomunikuje. Kamarády nevyhledává. Přijde vam to naprosto normální?