Autismus u batolat 2 roky

30.4.26 06:37

Autismus u batolat 2 roky

Dobrý den, zdravím všechny maminky. Chtěla bych se s vámi o něco podělit. Jedná se o podezření na autismus u mého syna, kterému budou 2 roky.

Můj syn stále nemluví, neukazuje prstem, nehraje si s dětmi, často se točí, zaklání hlavu a někdy i oči. V postýlce říká „táta“, ale bez zjevného významu.

Viděla jsem video, kde nějaké děti házejí věci do záchodu, a můj syn teď začal dělat to samé – hází tam různé věci, například klíče od auta nebo hračky.

Začala jsem to řešit s mojí doktorkou, která nás poslala k psycholožce. Ta nám v lednu řekla, že z 95 % nejde o autismus. Nedávno k nám docházela i raná péče, kde nám také řekli, že se o autismus nejedná.

Před dvěma dny jsme ale byli u neurologa. Když jsme přišli, syn se na paní doktorku podíval, usmál se na ni, sedl si k ní a hrál si s krabičkou s tvary (čtverce, kolečka). Vyndal je a zase je vrátil zpět. Když krabičku zavřela, syn nedokázal tvary správně přiřadit – jen je na otvor položil.

Paní doktorka si poté sedla a řekla mi, že u něj vidí známky autismu. Hned druhý den jsem šla znovu za psycholožkou a řekla jí to. Odpověděla mi, že paní doktorka možná neměla dobrý den, a znovu mi řekla, že z 95 % o autismus nejde.

Celou dobu mi říkali, že má syn opožděný motorický vývoj asi o jeden rok, a toho jsem se držela. Teď ale opravdu nevím, čemu mám věřit.

Budu moc ráda za každou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
534
30.4.26 07:10

Existuje screeningový dotazník M-CHAT-R, který slouží k včasnému záchytu autismu. Jestli se tím prokoušeš, pomětně přesně ti to ukáže jestli ano nebo ne,

https://www.mchatscreen.com/…Republic.pdf

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
30.4.26 07:13

@Mishell347 Ahoj, měla jsem to jako ty. Jedna doktorka mi dokonce řekla, že mám synovi dát přes prd..a bude to ok, a druhá, že z toho vyroste. Díky Bohu jsem tenkrát přešla k mladému pediatrovi a ten hned poznal, že to není v pořádku, a poslal nás na vyšetření autistického spektra do Motola. Tenkrát jsem tam s ním byla 14 dnů (už je to tedy 18 let). Diagnóza se bohužel potvrdila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8666
30.4.26 07:29

Je jeste malý… v tom veku mi u syna jeden doktor řekl, ze ma MR, druhý, ze PAS, treti, at si ho lepe vychovam… no nakonec nema nic z toho. Pod dozorem odborníků jste, většina PAS vyvrátila, s vekem se budou delat dalsi testy s vetsi vypovídající hodnotou, dite se bude vyvíjet, uvidíte. Ve 2 letech ten papír s diagnozou stejne nepotřebujete. Pece se odvíjí od projevu ne od diagnozy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
30.4.26 07:32

@Midaku Diagnostiku autismu nám už tenkrát dělal ve 2,5 letech a brzo to opravdu není. Je to celkem náročné kolečko a už kvůli mateřské školce, celkem důležité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.4.26 08:18

@Hanča1234 děkuji vám za zprávu mohu se zeptat kdo vás poslal do motole vy sama nebo lékaři?? Mam si to vyžádat sama?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.4.26 08:23

@Midaku mohu se zeptat měla jste to stejný jak já ve 2 letech nebo v jiném věku? Jsem totiž mladá maminka a vůbec tomu nerozumím nevím ani komu mám věřit buď psycholožce nebo neurologovi když sním nic nedělala jen na nej koukala nebyli jsme tam ani 20 min

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
866
30.4.26 08:24

@Mishell347 dětský lékař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12881
30.4.26 08:49

Zajímalo by mě, zda jste byli u klinické psycholožky.
Jinak teda to opoždění je v mnoha směrech značné a když bychom si tedy řekli, že to není autismus, kde je tedy problém, proč je dítě opožděné?
Ten dotazník v 18 měsících u pediatra asi dopadl odně špatně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30.4.26 08:50

@Sany80s ano dopadl špatně proto me dali k psycholožce a rané péči ty mi říkají že autista není ale neurolog říká že si to myslí že je

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
30.4.26 09:07
@Mishell347 píše: Více

Jestli můžu z vlastní zkušenosti, mám také dítě s PAS, ale už velké, nejvíc nám pomohla diagnostika v odborném centru NAUTIS a také speciálně pedagogické centrum pro poruchy PAS. Je potřeba si to obvolat a domluvit se. S dětskou lékařkou jsem to konzultovala jen okrajově, ona sama doporučila odborné vyšetření a k neurologovi jsem šla už rovnou s papírem a dignózou. Pokud se potvrdí PAS, dostaneš doporučení buď přímo na školku pro autisty nebo individuální vzdělávací plán, jak má školka s dítětem pracovat. Pokud máš v okolí speciální školku, určitě upřednosti tu, můj syn tam za krátkou dobu udělal neskutečný pokrok a hlavně vše bylo při jednom, logopedie, ergoterapie…atd, nemusela jsem s ním nikam dojíždět. Pokud se PAS nepotvrdí a bude to jen opožděný vývoj, určitě zkus spec školku taky, pracují tam velmi intenzivně na zlepšení a některé dětí, co mají jen lehčí potíže, jdou v 5 letech do klasické, doženou své vrstevníky. Vím že máš na školku ještě čas, ale bývají dost plné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3015
30.4.26 09:21

No mě tedy xy let zpátky dětský lékař tvrdil, že kluci mluví později a rozmluví se (byly mu 3 roky )a měl nakonec VD jak prase (těžkou smíšenou).
Za mě se to věkem může vyvíjet hodně.
Poslednímu dítěti ty dg. vylézají (potvrzují se) věkem…

Nám tedy po zkušenosti pediatr u ostatních dětí psal jen doporučení. Nic jsem s ním nekonzultovala a tedy jen nosila zprávy, které musel dostat. Ale jinak to šlo naprosto mimo něj. Ale tak někde jsme měli termín klidně skoro rok, protože to byla síla.
My jsme to tedy začali řešit okolo 2,5 let, protože už bylo jasné, že je nějaký problém a ty odborníci asistenty doporučovali jak na běžícím páse (dobrý klinický psycholog, neurolog, logoped, psychiatr, stará a nová školka). SPC to pak jen posvětilo.
A že nějaké dg. dítě má a jiné nemá jsem slyšela od oborníků taky. To se stávalo.

My to tedy řešili soukromou školkou, specka je u nás naprosto plná a i tak tehdy mraky km. Takže roky jsem jezdila / jezdím logopedii, ergo, atd… A jako bonus to platím, protože nejsme / nebyli jsme schopni najít kvalitního na pojištovnu a teď už se nám to nechce měnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8666
30.4.26 09:46

@Mishell347 syn nerozuměl, nemluvil, neukazoval, utíkal, pud sebezáchovy 0, neprospival… PAS definitivně vyloučeno ve 4 letech, ma ADHD, VD, celiakii, ted resime intelekt, ale snad to bude OK… druhý syn ale PAS ma, vysokofunkcni, atypicky, uzavřenou dg nema ani ted v 11 letech..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3015
30.4.26 09:55

Syn nemluvil (ve 3,5 letech 10 slov včetně citoslovce)rozuměl někde na 2,5 roku. Bez pudu sebezáchovy, vysoký práh bolesti, stereotypní chování, extrémní nesnášenlivost změn, afektivní jednání, fixace na 1 osobu (mě). Pleny do 3 let. Školka byla jedna velká špatně a vlastněna plnou docházku tam nechodil nikdy. Mezi prvními dg. měl v té době PAS, nakonec smíšenou VD. Některé věci jsme řešili ještě několik let. Dneska je to plnoletý člověk s velmi vysokým intelektem a tzv. dvojí výjimečnosti (vylezly mu k tomu SPU během ZŠ a mimořádné nadání). A tedy kde mu bylo ubráno mu bylo přidáno v nadání na sport (to nehodnotím já ale trenéři, atd…).
Ale v této kombinaci se třeba ve 4 letech byl schopný (a celkem ochotný) zabít na kole. V kombinaci velmi živé povahy se občas divíme, že jsme to všichni to přežili ve zdraví :-) Na druhé straně má mnoho úžasných vlastností, které mu lze jen závidět a díky kterým je kde je dneska. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí