Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@vanilkovazmrzka3 spíš to bude logopedický problém. Na tříleté prohlídce dr.nic neříkala?
@vanilkovazmrzka3 Ne. Podle popisu není na tvém synovi autistického vůbec nic. Nemluvení může mít spoustu jiných příčin. Ve 3 letech bych nemluvící dítě konzultovala s pediatrem, ten většinou odesílá na logopedii, neurologii, foniatrii. Ovšem ty píšeš, že mluví, jen nemluví moc. To nemusí být vůbec žádný problém. Hádám, že na tříleté prohlídce jste byli.
Můj syn začal pomalu mluvit od 2,5 let, ale větu neřekl, jen max. spojil dvě slova. Každý den jsem viděla pokrok, každý den řekl nějaký nový slovíčko. Od tří let neustále jen mluví a mluví, psycholožka nám do zprávy napsala, že má dislálii
?Ale vzhledem k věku je ještě fyziologická. Mluví hůř, špatně vyslovuje, ale má velkou slovní zásobu. Já trochu doufám, že se to zlepší ve školce
Pokud by se melo jednat o autismus musí splňovat problém ve třech oblastech - hra, komunikace a sociální chování. Pokud jde jen o problém se řečí, tak to autismus není, může to být třeba vývojová dys. zašla bych za logopedem.
Ano, na tříleté prohlídce jsme byli. Ale asi měsíc před jeho třetíma narozeninama jsem to s dr už řešila, takže jsme začali chodit na logopedii, ale tam jdeme zítra teprve potřetí. Na vyšetření uší jsme taky byli, ale nic nezjistili, tak nás poslali do brna na důkladnější vyšetření. I když já si jsem na 100% jistá, že slyší velmi dobře. A na neurologii jsme objednaní také, ale moc mě to netěší. Všichni mě zrazují, že je to zbytečné. A mám strach, aby syn z toho nebyl špatný.
Ne, autista to rozhodně nebude. Objednejte na logopedii a nechte zkontrolovat uzdičku pod jazykem. Ve třech letech mi syn taky nemluvil a co bych teď občas dala za to, aby byl chvíli ticho ![]()
Ano, na tříleté prohlídce jsme byli, ale já to řešila s dr už před jeho třetíma narozeninama. Takže jsme začali chodit na logopedii, i na ušním jsme byli, řekli, že tam nic špatného nevidí, tak nás poslali ještě na důkladnější vyšetření do brna. I když já si jsem 100%ně jistá, že slyší velmi dobře. A na neurologii jsme objednaní taktéž, ale mám z toho strach a okolí mě zrazuje, že je to zbytečné. A já z toho mám taky špatný pocit.
¨špatný pocit z čeho? že s ním jdeš na další vyšetření?
jak spolupracuje na logopedii? dítě, které má VD je jako normální dítě, o vše se zajímá, komunikuje, hraje si.. akorát třeba mluví velmi omezeně nebo může mít i problém s porozuměním, jinak se jeví zcela normálně.
není důvod mít strach z vyšetření.
Nevím vůbec, co to neurologické vyšetření obnáší. Dr. říkala, že snad budou chtít natočit EEG, a že při tom musí dítě přispat.
Dítě ma na hlavě takovou helmičku se sondami, potřebují asi 2O minut, aby bylo dítě v klidu, pokud to vydrží, že se třeba bude divat na pohadku, tak s eprispavat vůbec nemusí.
@Nikol79 Tak to pochybuju, že se synovi bude líbit. Doktorů se bojí.
Vetsine detí se to nelíbí, ale delají to sestry a proste je požádas o maximalní součinnost, vezmeš si ho na klín a dáte to, třeba napotřetí, jsou zvyklé…
@vanilkovazmrzka3 ne autista to opravdu není..Může být vývojová dysfazie lehčího rázu. Ale autismus opravdu ne.