Syn 20 měsíců, může být autista? :(

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
12.8.25 12:43
@Anonymní píše: Více

Ano, to hodně sedí. Také poslouchá korejský pop a zajímá se o asijskou kulturu.
O osmiletém gymplu uvažujeme, ale ona moc nechce - protože změna a stres z přijímaček ji děsí.
Takže tohle jsou všechno důvody, proč řeším - chci, aby měla spokojený život v rámci možností a nějak nevím, jak ji navést na nějakou cestu, kde by se cítila dobře.
Ona měla kamarádku od školky do cca 2.třídy, ale ta kamarádka začala dělat mažoretky a celkově má prostě úplně jiné zájmy (tak jako skoro všechny děti v jejím věku), takže už nemá nikoho.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.25 13:30

Mám takového syna. Je mu 13, na ZŠ naprosto nezapadl a byla i šikana. Jako vysvobození bere 8G, teď jde do tercie a má tam jednoho kamaráda. Jeho kamarád je podobně zvláštní. Ale šikana zatím snad není.
Syn vypadá velmi prechytraly, protože je prostě inteligentní a má tendence ostatní poučovat. Na ZŠ problém i s učitelkami, teď to nějak funguje.
Taky staví lego, je velký introvert. Doma s námi mluví a zvládá svůj kolektiv divnolidi. Chodí na skauta a tam je každej nějak zvláštní, ti normální už odpadli a věnují se normálním koníčkům.
Hodně ho posunul gympl, kde je sám za sebe a musí si hodně věcí vykomunikovat sám, protože dojíždí.
Asi bych u něj nějaké PAS znaky našla, ale řešit to nebudeme.
Máme i druhé dítě a tam těch znaků PAS je mnohem víc. Je velmi lehce manipulovatelný, takový důvěřivý, bezelstný, nemá moc dobrý oční kontakt, vše bere doslovně, má rituály, stereotypní pohyby, pozornost a paměť zlaté rybičky a stejně nemá žádné diagnózy, protože psycholožka to neshledala.
Ale ani jeden nemá ADOS.
Na ADOS se chystám já, protože na mě sedí popis PAS (osobně si myslím, že AS) hodně dobře a to už od dětství, když jsem zkoušela různé volně dostupné testy, tak mi vychází riziko a kontaktujte odborníky. Teď hledám nekoho, kdo mě vezme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.25 13:42

Děkuji, taky pocitově tuším, že by 8G pomohlo. Jak ji ale motivovat, aby chtěla? Zatím jsme ve stavu, že o tom nechce ani slyšet. Na 2. stupni ZŠ to mají podobné děti těžké, o tom vím moc dobře.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.25 13:50

My byli na DOD a to ho namotivovalo hodně a pak ta šikana byla výborná motivace.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.25 13:56

Na DOD jsme také už byli. Prošla to tam naprosto bez emocí, tak jako skoro všechno. Neřekla ani že se jí tam líbí, ani nelíbí. Ale jednoznačně nechce se jakkoliv připravovat na přijímací ZK a ideálně tam vůbec nechce jít. Šikana u nás naštěstí zatím není, děti ji prostě ignorují a ona je taky.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.25 15:37

Já to mám tedy zprostředkovaně. Je to sice blízká rodina. Ale nejedná se o dceru, nebo sestru.
Ale co vím tak jim ten gympl byl přímo doporučen odborníky. A ano sedlo si to velmi dobře. Jinak bych ti mohla doporučit se obrátit na NAUTIS. Mohli by vám pomoci s diagnostikou a poskytnou poradenství jak máte s dcerou pracovat.
Je dobře, že to řešíš a snažíš se dceři co nejvíce dopomoci k tomu aby byla spokojená. :srdce:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.8.25 20:03

Mám kluka, teď čerstvě 11. IQ bude asi podobné. Nám ho v ppp neřekli, jen, že je mimořádně nadaný. Má jiné zvláštnosti, než tvá dcera, ale taky není standardní. Od jedné psycholožky rysy AS, adhd ne (jen příliš velká fantazie, ztrácí se v ní). Od dalšího psychologa AS ne, adhd ano. Problém s emocemi, přecitlivělý. Ve škole v podstatě dozrál až teď v 5. třídě. Jde na 8g. Ale je ve třídě pro nadané a jdou skoro všichni i jeho kamarád, tak to bylo jednodušší.
Asi bych vysvětlovala, že se stejně na druhém stupni promíchá kolektiv a stejné to nebude. A že tam má šanci něco zajímavého se naučit, potkat stejně divné „naladěné“ děti.

• Citovat
  • Upravit
44180
12.8.25 20:08
@Dn0712 píše: Více

Jsem speciální pedagog. A znám rozdíly mezi poruchou vzniklou později a autismem od dětství. Ty nuance jsou někdy velmi jemné. A díky tomu, že to máme v rodě, se o ženský autismus zajímám.
PAS je ucelený řetězec příznaků.
A samozřejmě existují testy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2667
12.8.25 20:34
@1Pears1 píše: Více

Jasne, urcite se to musi posuzovat individuálně. A pokud jsou teda takove znaky autismu u zeny, ktere si popsala, jak se to řeší?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44180
12.8.25 21:03
@Dn0712 píše: Více

Buď nijak nebo se objedná k psychologovi na vyšetření. Záleží na ní. Nediagnostikovaných žen je spousta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí