Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Jezdit nikam nemusíš, v dnešní době pracuje spousta terapeutů i online. Bývají ovšem převážně placení, tedy ne na pojišťovnu. Některé pojišťovny přispívají určitou částkou na rok i na online terapie. Existují platformy pro online terapie jako například Hedepy, Terap.io atd. Konkrétně tyto dvě mají prověřené terapeuty. S terapeutem si musíte vzájemně lidsky sednout a vybudovat si bezpečný vztah, pak teprve lze pracovat na čemkoliv více do hloubky. Mně třeba přijde úplně normální si za terapii platit. A bývá úplně běžné, že terapeuta, který by ti vyhovoval, nesežeš hned na první pokus. Bývá dobré tomu dát čtyři, pět hodin, než se rozhodneš, jestli ti ten či onen člověk či terapeutický směr vyhovuje.
Ahoj mám to samé, úzkosti, strachy, pocity smutku. Trošku mi pomohl novopassit v lékárně, ale asi začnu užívat antidepresiva, které jsem do teď odmítla. Jen mě napadá není to i tím počasím? Teď mi přijde že to řeší každý druhý
Nazdarek. Ja jsem se totalne slozila na podzim a vratily se mi nesnesitelny uzkosti, kdy jsem se vala vyjit z baraku, jet MHDckem… Okamzite jsem si nasla psychoterapeuta, vratila se po x letech na psychiatrii a dacala jsen praktikovat dechova cviceni a autogenni trening a dneska se citim o dost lip, muzu zase alespon trochu normalne fungovat. Osobne na online terapie neverin, nedokazu si to dost dobre predstavit resit nehaky akutnejsi stav online… Ten trening zkus, za to nic nedas, ale sanotnej te, myslim si, nespasi. Drzim palce ![]()
@TeSudička píše:
Nazdarek. Ja jsem se totalne slozila na podzim a vratily se mi nesnesitelny uzkosti, kdy jsem se vala vyjit z baraku, jet MHDckem… Okamzite jsem si nasla psychoterapeuta, vratila se po x letech na psychiatrii a dacala jsen praktikovat dechova cviceni a autogenni trening a dneska se citim o dost lip, muzu zase alespon trochu normalne fungovat. Osobne na online terapie neverin, nedokazu si to dost dobre predstavit resit nehaky akutnejsi stav online… Ten trening zkus, za to nic nedas, ale sanotnej te, myslim si, nespasi. Drzim palce
Online terapie funguje naprosto identicky jako terapie tváří v tvář. Jen je potřeba najít zkušeného terapeuta, který má v online prostoru dostatek zkušeností. Zkušenosti mám bohaté s obojím. A pro určitý typ klientů je dokonce i přínosnější, například u těžkých traumat z dětství jako je sexuální zneužívání, kdy mnozí přeživší chtějí zůstat neviditelní, je to smysluplné. A mnohdy je to i jediný způsob, jak může terapeut s klientem navázat vztah. Takže to, že nemáš s něčím osobní zkušenost, nemusíme nutně znamenat, že to nefunguje, ale podle tvého vyjádřovaní předpokládám, že čerpáš terapie výhradně na pojišťovnu. S tím mám zase problém já. Podle mě by měla být v sektoru péče o duševní zdraví minimálně 50% finanční spoluúčast klientů. I toto totiž funguje jako motivace k tomu, aby se sebou člověk něco začal dělat.
@Anonymní píše:
Online terapie funguje naprosto identicky jako terapie tváří v tvář. Jen je potřeba najít zkušeného terapeuta, který má v online prostoru dostatek zkušeností. Zkušenosti mám bohaté s obojím. A pro určitý typ klientů je dokonce i přínosnější, například u těžkých traumat z dětství jako je sexuální zneužívání, kdy mnozí přeživší chtějí zůstat neviditelní, je to smysluplné. A mnohdy je to i jediný způsob, jak může terapeut s klientem navázat vztah. Takže to, že nemáš s něčím osobní zkušenost, nemusíme nutně znamenat, že to nefunguje, ale podle tvého vyjádřovaní předpokládám, že čerpáš terapie výhradně na pojišťovnu. S tím mám zase problém já. Podle mě by měla být v sektoru péče o duševní zdraví minimálně 50% finanční spoluúčast klientů. I toto totiž funguje jako motivace k tomu, aby se sebou člověk něco začal dělat.
Ja nepsala, ze online terapie nefunguji, ja napsala, ze osobne ja na ne neverim.
Ne, na terapie na pojistovnu nechodim, pokud to je pro tebe tak dulezite. Platim si 1200/hod a terapeut neni v seznamu proplacenych
Praktikuje terapii hrou na piskovisti a Cestu. Nevim, z jakeho vyjadreni to vyplynulo, ze cerpam vyhradne na pojistovnu..
Ahoj,
pomohl někomu tento trénink na úzkosti? Nebo něco jiného? Už nevím jak dál, mám každý den úzkosti, jsem vynervovaná…
Psycholožku jsem zkoušela, ale vůbec mi to nesedlo, nevím, asi ani ona a ani to, že se nerada šťourám v minulosti. Jiná široko daleko není a navíc není hlídání a ani podpora od manžela, abych jezdila někam dál na terapie.
Moc děkuji.