Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Je tu někdo kdo řešil nebo řeší autoimunitní zánět svalů? Kamarádce zjistili na MR.
Nevím jestli ti to pomůže. Já mám za sebou rok s reaktivní artritidou. Je to také autoimunitní zánět, ale v tomto případě kloubů.
@Anonymní píše:
Nevím jestli ti to pomůže. Já mám za sebou rok s reaktivní artritidou. Je to také autoimunitní zánět, ale v tomto případě kloubů.
To právě mají lidé v okolí i naše společné kamarádky Ale nikdo nemá zánět svalů, tak jsem se chtěla zeptat, protože neví co ji čeká a jak se to léčí. Předpokládá, že imunosupresiva a kortikoidy.
Reaktivní…takže po nějaké infekci?
Do mě rvali co se dalo. Nejdříve 2tydeni pobyt v nemocnici, začlo mi to plicní embolií. Tam nasadili léky na ředění krve, antibiotika, tramal, paralen. Udělali mi těžkou alergickou reakci a pak už začala léčba formou pokus, omyl. Nevěděli co mi je. 3 měsíce kortikoidy, po postupném vysazení vyletěli hodnoty zánětu opět tam co byly před nasazením léčby. Pak sulfasalazin, ten mi předepsali na rok, já ho ale nesnesla ani tyden. Pak nesteroidní antirevmatika, ty byli ale spíš udržovací, abych dokázala aspoň chodit. Nezvládala jsem je brát dlouhodobě, vždy jsem pak musela přejít třeba po měsíci na slabší léky na úkor větších bolestí, aby se mi uklidnili nežádoucí účinky. Chtěli se vrátit ke kortikoidům s tím, že bych je brala dlouhodobě. To jsem odmítla a začala zkoušet šetrnější cesty.
Nejprve Tradiční čínská medicína v Praze + akupunktura. No u mne bez efektu. Pak lymfodrenáž, ta to zhoršila. Wobenzym, za mne jediné co mi pomáhalo a dost snížilo CRP hodnoty, ale pak se to seklo a dalšího půl roku už beze změny. Tabletky Omega-3, jako doplněk stravy, jsou protizánětlivé. Taky jsem brala různé kloubní výživy. Oběhla jsem množství doktorů, revmatoložka mne odmítla léčit, když jsem odmítla znovu nasazení kortikoidů. Nenašli mi žádnou infekci, mám testy naprosto na vše běžné i neběžné. Chtěla jsem docílit biologické léčby.
Nakonec jsem šla na pravidelnou gynekologickou prohlídku, jak se chodí jednou za rok. Doktorka ihned zavelela k vyndání nehormonálního tělíska. Měla jsem ho celkem 4 roky. Po třech letech mi to začalo vyvolávat tahle hnusné záněty kloubů… V podstatě to, že je v těle něco co tam nepatří, tak to furt dráždí imunitní systém a ten to neumí zlikvidovat. Tak pak útočí na zdravé části těla, jak je nabuzený k akci. Teď to mám dva měsíce vyndané, CRP hodnoty jsou jen mírně zvýšené a jsem konečně naprosto bez prášků. Sice to ještě není úplně OK, ale snad bude