Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Zvolila bych jednoduchou ichformu - čili já jsem to udělala, já jsem to spočítala. Však je to tvoje práce, ne? V případě, že by se na práci podílelo víc lidí, tak uvést všechny autory a formulovat - dokázali jsme, udělali jsme.
@michaela-557 V tomto typu práce piš JÁ. Není to neskromnost, je to ochota stát si za svým názorem. Umět odpovědět na otázku „A proč si to myslíte?“ zdůvodněním, a ne „No tak jako všeobecně nějaké MY si to myslí…“
AUTORKA vypadá, že si chceš onikat.
„Domníváme se“ je blbost, domníváš se Ty. Pokud by šlo třeba o seminárku a bylo by vás několik autorů, nebo kdybys citovala/odkazovala na nějakou práci, kterou jste dělali v nějakém koletivu, tak je to na místě, jinak ne.
Autorský plurál je už spíš archaismus, v současné době to vyznívá spíš nafoukaně, že je vás víc, kteří mají představu že výsledky vašeho cvičného výzkumu jsou naprosto boží, pokud tedy práce není týmová záležitost a nemluvíte sktuečně za skupinu lidí, kteří výzkum prováděli.
Takové to že popisuje to že čtenář koná ty samé myšlenkové procesy jako autor mi přijde taky trošku nafoukané - protože pokud se kasám „a z toho jsme si odvodili“, tak jaksi nepočítá s možností, že v tom má chybu a že chytřejší čtenář si to takhle prostě neodvodí.
99% vysokoškolských písemných prací jsou psány normánlě v první osobě jednotného čísla.
Autorský plurál bych použila jedině kdybych k takové práci ještě dodáala literární manýru a nebo by oponent byl staromilec, který pracuje zejména s německými zdroji a opovrhuje anglosaským přístupem ke vědě.
A nebo teda pokud by mi to přímo nařídil vedoucí práce a to bych si o tom ještě pomyslela svoje.
Tady je to docela pěkně popsáno
http://www.phil.muni.cz/…ecnytext.pdf
Většinou se normálně vyhnout podobným formulacím tím, že tam bude hodně trpného rodu - pokud to není lingvisticko/žurnalistická práce, tak to nikomu vadit nebude.
Příspěvek upraven 19.08.17 v 12:27
Bohužel v dnešní době se snaha, aby takto byly ty práce psané. Mě to přijde taky jako blbost, když jí píšu já sama, tak v jednotném číslo. Musela jsem si ovšem už u dvou vedoucích obhájit, proč nepíšu v množném čísle.
Pokud jste na výzkumu nedělali v týmu určitě v první osobě jednotného čísla jako v každé jiné vědecké práci…Jinak se zeptejte svého vedoucího spíše než matek na emiminu, ale předpokládám, že vám řekne totéž.
@Aspera Jsou to nějací old-fashioned staromilci. IMHO stačí vykopírovat text z Wikipedie ![]()
Autorský plurál je obvyklý zejména u odborné literatury, kdy může
V anglojazyčné literatuře je obvyklejší používání jednotného čísla a sebevědomější osobní přihlašování k vlastním názorům, práci i závěrům, použití autorského plurálu pro jediného autora je považováno až za nepřípustné a autorský plurál je vyhrazen pro kolektivní práce.
@michaela-557 V bakalarskych a diplomovych pracich se v zadnem pripade neuziva JA. To ti kazdy vedouci, oponent i komise otriskaji o hlavu. Doporucuji nacist manual skoly k psani praci a formu jeste probrat s vedoucim prace. Nelze napsat „provedenym vyzkumem jsem zjistila“, ale pise se „provedenym vyzkumem bylo zjisteno“ nebo „vysledkem provedeneho vyzkumu je“.
V kazdem pripade si poradne nastuduj manual skoly.
@Slečna Ferka píše:
@Aspera Jsou to nějací old-fashioned staromilci. IMHO stačí vykopírovat text z Wikipedie![]()
Autorský plurál je obvyklý zejména u odborné literatury, kdy může
V anglojazyčné literatuře je obvyklejší používání jednotného čísla a sebevědomější osobní přihlašování k vlastním názorům, práci i závěrům, použití autorského plurálu pro jediného autora je považováno až za nepřípustné a autorský plurál je vyhrazen pro kolektivní práce.
- vyjadřovat skromnost (či nízkou asertivitu) autora, například naznačovat týmový charakter vědecké práce, o níž autor referuje, a jejích závěrů
- vyjadřovat jinou modalitu, např. neochotu autora hlásit se k tvrzení s plnou osobní odpovědností a jistotou atd.; často je spojen s jinými zpochybňujícími modálními prostředky (např. pokusíme se nastínit)
- mít efekt posilující vážnost textu podobně jako majestátní plurál a navozovat dojem obecně přijímaného názoru
- vyvolávat v roli inkluzivního plurálu dojem spřízněnosti s adresáty textu (ať už s kolegy v oboru, nebo jinými čtenáři)
Mám zkušenost starou 2 roky a půl roku a u obou prací chtěli plurál. Nepsala jsem ho teda ani jednou, ukecala jsem to.
@cecetka Souhlas. Při psaní bakalářky i diplomky jsme museli dodržet pravidla pro psaní prací stanovená VŠ. Psaní v 1.osobě jednotného čísla u odborných prací neexistovalo. Názory, závěry atd. byly psány formou např. lze se domnívat, daná věc stanovuje, vytváří, vyjadřuje atd.
@michaela-557 pokud praci píšeš ty sama, musíš psát v ichforme, tedy,,ja se domnívám..„. Nelze jinak, bez debat, tečka. Pokud bys psala v množném čísle, pocitej s pochybnostmi o autencite tve práce a pravdepodobne i s dotazy, kdo ti pomáhal, ze píšeš,,my“.
@michaela-557 Já ho znám a používám pouze v abstraktech nebo shrnutí různých projektů. Jo a nemluvím o plurálu, ale o psaní ve stylu „autorka se domnívá, že…“
Jinak pokud děláš práci sama, nechápu důvod, proč psát v plurálu.