Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
@jessikka píše:
Je to pravda… Ta sedačka už ho nemusí udržet. Není na to homologovaná. Může se s ním třeba urvat. Nad 36 je lepší ten podsedák, který mu dá pás do správní polohy. Asi před dvěma týdny jsem hledala informace a tohle jsem se dočetla v podstatě v každém článku.
Ale on ten podsedák je taky homologovaný jen do 36 kg. V podstatě sedačka 15-36 kg a podsedák mají stejný princip (dítě nijak nedrží, to je jištěné 3bodým pásem auta a sedačka/podsedák jsou ideálně chycené v isofixu), ale sedačka navíc poskytuje boční ochranu pro tělo a hlavu.
Jediné riziko snad hrozí pokud by tam sedělo třeba 60 kg dítě, že pod ním ta sedačka může prasknout, ale to praskne i podsedák.
@Hoa Mai píše:
Samozřejmě, že si vymýšlí, starší syn to taky zkoušel. Řekla jsem mu, že dokud nebude mít 150cm, tak ať vůbec nezkouší se mnou o sedačce diskutovat. Nehledě na to, že jezdíme dlouhé trasy a i on si občas chvíli schrupne. Nevím, jak by se v tom autě chtěl povalovat bez sedačky. Jinak jsem tedy i kontrolovala, jak se tam vejde a má tam místa habaděj.
No na mě to pravé děti taky zkousely.
Proto jsem to napsala
Taky jsem se s nimi o tom moc nebavila. Toto je jedna z věci o kterých nediskutuji.
My jsme teda o sedačkách diskutovali, neb děti také v jisté době vyjádřily libost být na podsedku, vysvětlila jsem, že z hlediska bezpečnosti to není vhodné - vysvětlila jsem jim proč, snažila jsem se vyzdvihnout výhody (nepadání hlavy 😂) a nakonec to vždy nějak přijaly.
Ale chápala jsem, že v určité době kdy mají touhu být velcí se moc nehodí sedět „v sedačkách“ jak pro mimina… Takže ačkoliv bych neslevila ze svého požadavku, jejich emoce jsem vyslechla vždy. S časem si na to ti mladší zvykli, neb to viděli u starších dětí, že do 150 cm seděly v sedačce.
A tak nějak se to u nás přijímá už v pohodě, ale pamatuji si, že nejstarší syn chudák chvíli trpěl, jsou s mladší dcerou o 2 roky
a byla chvíle, kdy ho holka dorostla a přerostla, měla 150cm, on ještě ne… 😂 Trochu mu trvalo to přijmout. Ale pak si to vybral, když přerostl holku a má 185 a ona se zastavila někde okolo 173-5 😂. A všichni jsou spokojení 😅.
Naše dítě má těsně nad 150 cm a těsně nad 36 kg a staršího modelu této sedačky se nechce vzdát, je mu prý moc pohodlná. A není mi jasné, co by se mohlo stát, když se u sedačky překročí ten váhový limit. Snad jen že sedačka praskne a skřípne dítěti zadek?
@jessikka
Jak by se mohla urvat, když dítě drží pas od auta co udrží i 100kg chlapa třeba?
V této kategorii naopak platí, ze i pokud je dítě těžší, je lepší mít sedacku než nemít nic.
Ideálně je sedačka cvakla do isofixu a pas auta pak drží jen dítě. A pořad je lepší nějaká boční ochrana než vůbec nic.
@AnastazieB píše:
A co když má dítě 36kg, ale ještě je malé a bez sedačky prostě jezdit nemůže? Navíc jak by se mohla „urvat“, když je připoutaná pásem, který udrží i dospělého?
Taky si právě říkám, jak to dělají s dětmi, které mají 135 cm a 50+ kilo (a že jich je
)
Jinak ono samozřejmě, že se tam syn vejde
ale spíš jsem si tak říkala, jestli neexistuje něco ještě o trochu prostornějšího, co by jim třeba bylo pohodlnější ![]()
@jessikka píše:
Je to pravda… Ta sedačka už ho nemusí udržet. Není na to homologovaná. Může se s ním třeba urvat. Nad 36 je lepší ten podsedák, který mu dá pás do správní polohy. Asi před dvěma týdny jsem hledala informace a tohle jsem se dočetla v podstatě v každém článku.
To je nesmysl. Tam by se mohl hypoteticky urvat leda isofix, ale 15-36 sedačku je možné oficiálně používat i bez isofixu, isofix je pouze doporučený, vzhledem k tomu, že stále jezdí auta, která isofix na všech sedadlech nemají. Co jiného by se tam mohlo urvat, když dítě drží pás od auta? Podsedák nezajistí správně vedení pásu na rameni (všichni víme, jak se dítě vrtí, s pásem různě manipuluje apod.) a neposkytuje ani minimální boční ochranu.
I proto už se při kategorizaci sedaček přechází na systém I-size podle výšky, ne podle váhy. Navíc některé autosedačky se dnes dělají už do 50kg.
@jessikka píše:
Ale sedačka to dítě nedrží. Mnohdy drží sedačku isofix a dítě u téhle kategorie drží autopás (kterej udrží u dospělýho), takže není žádnej problém při tom, když dítě přesáhne váhový limit. Spíš je problém u toho podsedáku. Při nehodě vyklouzne a dítěti se zařízne pás do krku
@jessikka píše:
Ta sedačka už ho nedrží, drží ho pás. Takže je úplně buřt z tohoto pohledu zda je to sedačka nebo podsedák. Ale z ohledu bezpečnosti je lepší sedačka. Už se také mluvilo o tom, že zruší váhové limity a budou jen výškové, protože váhové jsou k ničemu.
Dělají se j sedačky do 50 kg, běžné. Viz například tato: https://www.mall.cz/…1-river-blue?…. Určitě jich je víc než jen tato.