Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ahoj, potřebuji poradit. Včera nám do zaparkovaného auta při objíždění ťuklo auto, již jsem hlásila na pojišťovnu. Teď mi došlo, že v našem autě byly i sedačky od dětí, jak postupovat? Jsou bezpečné, náraz bebyl moc veliký a v našem autě nikdo nebyl, tedy sedačky byly bez zátěže a ta nepřipoutaná Romer 15- 36Kg byla na svém místě ani se nehla. Dát je někde zkontrolovat? Kdo to bude platit? Likvidátor pojišťovny teprve příjde…
Děkuji Marie.
Zamyslela bych se a selský rozum by mi zajisté napověděl, že sedačky jsou naprosto v pořádku. Pokud nepřipoutaná sedačka ani nespadne, tak se nic nestalo. Dovedu si představit, že kolikrát jde člověk třeba s vajíčkem v ruce a bouchne někde do regálu v obchodě, nebo nevybere nějaký roh, tak takový „náraz“ je určitě větší, než když někdo ťuknul do auta.
Prý se mají vyměnit i při malém nárazu. Já bych to neměnila, příp. se informovat v obchodě na možnost kontroly. Když si jí objednáš přes net, tak ti to jako „skleničky“ nepřijde, takže to zakusí větší nárazy než to co popisuješ ty a nikdo se nad tim nepozastavuje. ![]()
Obecně se říká, že problém může nastat při nárazu nad 10 km/h. Pokud to bylo jen při parkování, tak si nemyslím, že to taková rychlost byla. Čili bych si taky myslela, že to není třeba řešit.
Myslím, že když nepřipoutaná se ani nehla, že to vůbec na sedačky mít vliv nebude. Ano i při sebemenším nárazu se mají měnit-asi aby na tom výrobce vyrejžoval co nejvíc. Vždyť je to nesmysl, takový ťuknutí nemůže mít na sedačky vliv.
Ahoj, díky… ono to auto naše objíždělo, tedy určitě jelo rychleji než 10 Km/h, ale sedačka byla na místě, ale zase je na druhé straně než auto narazilo - máme poškozené světlo, dveře kufru a nárazník - takže zase škoda tam je… zeptám se ještě likvidátora…ono zase jde o bezpečnost mých dětí, že ![]()
@MarieP obecně platí, že pokud je havárie při nárazu větším než 10km/hod, tak by se sedačka neměla dále používat, pokud to ale bylo ťuknutí na parkovišti, tak sedačkám nic nebude, navíc v nich nebyly ani děti, takže žádné zatížení
sedačky se již nekontrolují, dříve se to dělalo, ale nyní cena poslání sedačky třeba Römera do německa a kontroly vychází na cca 6000,– Kč, proto se to již nedělá, je to dražší než pořídit novou sedačku, a hlavně při kontrole se sedačka poničí-musí se rozebrat( někdy i rozříznout) a pak se vždy psal protokol že je poškozená a nedá se dále používat
Tak takový náraz bych asi vůbec neřešila ![]()
do nás nabourala na křižovatce dodávka..neubrzdil…my stáli, zrušil nám kufr a vysklil zadní dveře…kluk v sedačce seděl jako přibitý, náraz jsem víc zádama odnesla já, on si „skoro ani nevšim“ a neřešila jsem sedačku. nevím v jaké rychlosti to tedy bylo, ale pokud nemáte skutečnou autonehodu, za jízdy, vylítlé airbagy apod. tak nevím proč by sedačka měla být nepoužitelná nadále.
když se mi doma vejce, samozřejmě bez dítěte, zkutálelo ze tří schodů tak jsem ho taky nevyměnila a to na bezpečnost skutečně dbám, ale myslím že to to jsou banality. můj názor.
Taky myslím, že se autosedačce nic nestalo. až tak bych to nedramatizovala ![]()