Autosedačka pro 7měsíční dítě - prosím poraďte

2666
27.7.10 10:31

Autosedačka pro 7měsíční dítě - prosím poraďte

Moc prosím o radu, mám 7měsíčního syna, který má přes 9,5kg a asi 73cm a ve vajíčku už má hlavičku tak 5cm pod okrajem a pásy začínají jít pod ramínka. Podle diskusí a testů nejlíp vychází ten Romer King plus, ale nevím, zda se dá otočit proti směru jízdu, což by mi přišlo pro syna v tomto věku ještě mnohem bezpečnější. Poradíte mi, zda ho mám tedy ve vajíčku ještě nechat dokud nebude sám sedět nebo už raději přejít na sedačku 9-18kg? Taky jsem se zde na jedné diskusi dočetla, že Scenic 2000 už by měl mít isofix, ale na netu píšou, že isofix do scenicu se dával až od 2003. Můžete mi poradit jak v autě poznám, že to má isofix? Kupovali jsme auto starší, tak nemáme návod a tak :-) Budu vděčná za jakékoliv info
:wink: Děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10482
27.7.10 10:55

King se otočit určitě nedá, otočné jsou pouze sedačky kategorie O-18kg, v 7měsících určitě ještě musí být v protisměru. posměr je možná pouze pokud má dítě 9měsíců a samo sedí (a těch 9kg)..

jen je mi trochu divné, že pásy vám jdou pod ramínka, když má ještě asi 5cm do kraje sedačky.. protože Vojta nepřesáhl sedačku, ale ty pásy byly už špatně..
ze zvědavosti? jaké máte vajíčko? (oni jsou fakt některý dost malý :()

myslím, že pokud je to potřeba opravdu hned, dobrou sedačku v 0-18 kg ti poradí steeve, bez isofixu si pamatuju jeden britax a s ním je od Besafe Izi X1 nebo tak nějak..

tu testy ADAC

isofix poznáš tak, že na zadních sedadlech, mezi sedákem a opěrkou, jsou na potahu takové značky, my je máme šedé, z měkkého plastu a když v těch místech sáhneš mezi sedačky, jsou tam taková kovová oka..
jinak by se to mělo dát najít jistě na netu podle roku výroby auta a přesného typu,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
27.7.10 11:05

King plus se otočit nedá, takže do protisměru potřebujete sedačku 0-18
a jsou 0-18, které jsou protisměrné 0-13 a poté 9-18 posměrné, třeba Britax First class: http://autosedacky.mimishop.cz/detail.php?…
a nebo ty co jsou protisměrné až do 18kg, třeba Besafe: http://autosedacky.mimishop.cz/katalog.php?…
tam sjou varianty s isofixem i bez, a varianty jen protisměrné( IZI KId) nebo ty co se dají i otočit do posměru( IZI Combi)
Scenik má isofix již odroku 99, to byla I generace, tpak od roku 2003 to je II generace má samozžejmě taky, proč někde píšou od roku 99 a jinde od roku 2003, je to o tom, že ne všechny sedačky jdou do všech modelů aut,
jinak ten isofix jsou 2 ocelová oka mezi sedákem a opěradle zadních sedadel, zde foto:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2666
27.7.10 12:53

Tak to je škoda, že se nedá otočit, byl to můj favorit a nechtěla jsem kupovat 0-18, když se všude píše, že je lepší 0-13 a pak 9-18. No před chvíli jsem vyfotila malého v sedačce (viz příloha) a příjde mi, že už tam teda nemá ani těch pět centimentrů jako minulý týden, když jsme jeli naposled a ty pásy mi příjdou jen mírně pod, ale nevím jak se to posuzuje. No každopádně asi budeme teda muset tu novou koupit a rozhodně teda těch 0-18, aby fakt jel proti směru.
Natašo my jsme kupovali kočárek v trojkombinaci a u toho teda byla autosedačka, máme V-travel.
Steeve ty Besafe mi příjdou teda dosti drahé, jak vycházejí v testech ty Britax First class? Nějak jsem to nenašla, ale možná blbě koukám. A nevím jak různé autosedačky znáte, ale z diskusí mi tady příjdete jako Guru přes všechny, tak by mě ještě zajímalo jak se dají posunovat pásy u te Britax, zda jsou tam otvory a musí se pásy vyndávat nebo zda se posunujou jako u romera king plus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
27.7.10 13:15

Mainboa, pro malé dítě je protisměr to nejlepší, takže ta protisměrná 0-18 je lepší než 9-18( správně vybraná)
cena Besafe není přehnaná, vždyť ta na pásy stojí cca 8tisíc, ta isofixová 9 tisíc, a jsou to vlastně 2 sedačky, 0-13 a 9-18 dohormady, spočítej si cenu kvalitní 0-13 a k tomu 9-18- např bez isofixu Römer Baby sfa eplus 3500,– + King plus a je to 9000,–
a u isofixových se dostaneme na cenu cca 15000,–, takže ta cena je přiměřená vzhledem k užitným vlastnostem.
no a ta Britax First class má z bezpečnosti 3 hvězdičky( ale jde jen protisměrná do 13 kg, pak se musí otočit do posměru) a pásy má prostrkávací, u Besafe je bezpečnost 4 hvězdičky, pásy mají jako King, že se pouze zatáhne za opěrku a jedou vzhůru, a jsou protisměrné až do 18kg( a od 9 se dají kfdykoliv také otočit do posměru)

u vajíčka co máte, nesmí jít pásy pod ramínka, nebo hlava přes okraj, v tu chvíli je už vajíčko malé u musí jít do větší sedačky. Bohužel na té fotce to není moc dobře vidět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2666
27.7.10 13:46

Máte pravdu, když si to člověk spočítá je to tak, jen jsme nepočítali s takovou investicí vzhledem k tomu, že vajíčko už máme, ale bezpečnost je určitě důležitá, už tak si říkám, že jsme s tímto vajíčkem docela riskovali. Posílám ještě jedno foto, myslím, že tam jde docela dobře vidět, kde má hlavičku - je to ještě dobré, když nepřesahuje? Ty pásy se blbě fotí no, ale když sedí a dala bych mu na rameno pravítko, tak otvor z kterého pás jde je asi ve stejné úrovni max 1cm pod pravítkem (ramenem) :-) Děkuju za pomoc, je to docela fuška vybrat správně :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
27.7.10 13:49

no má nad hlavou ještě kousek místa, ale jestli jdou už ty pásy pod ramínka tak to není OK, to už by chtělo přestup,
a stejně je mu teprve 7 měsíců, to do posměrky musí mít nejméně 9kg, 9měsíců a sám sedět, to ve vajíčku nevydržíte, takže jděte do protisměrky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2318
27.7.10 13:54

A nemůžeš si od někoho na těch pár měsíců půjčit větší vejce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2845
27.7.10 14:21

Omlouvám se , ale přihřeju si svojí polívčičku :wink:
Mám podobný dotaz na Steeva:

Je opravdu ta spodní váhová hranice pro přechod na další kategorii autosedačky tak důležitá ? A pokud ano, proč? Chápu důležitost postavení pásů a to , aby nepřesahovala hlavička + nutnost samostatného sezení. Ale není mi zcela jasná podmínka váhy , když se jedná třeba o 1 kg.
Je spousta „dlouhých“ ročních dětí , které samozřejmě sedí , ale mají 8 kg a do vajíčka se nevejdou. Pro takové dítě bych autosedačku 0-18 nekupovala. Prosím o názor a vysvětlení. Kamarádka podobný problém řeší .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2666
27.7.10 14:24

No zrovna nad tím přemýšlím no, je to fakt prekérní situace.
Steeve a doporučil byste mi v případě koupě 0-18 výběr z těch dvou, co jste psal ano? Dívám se u nás do mimi obchodů a ani jednu z těhle neprodávají a přece jenom bych je nejdřív aspoň viděla, zkusila.
Co říkáte na Bébé Confort - Iséos TT 2009?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
27.7.10 16:25

Ráďo, splnit tyto podmínky pro přestup do větší sedačky jsou nutné protože až v tu chvíli má dítě vyvinuté svaly a je schopno udržet hlavu a tělo v posměru, do té doby to za něj drží sedačka v protisměru, a když to dítě pak nemá dostatečné pevné svalstvo a není schopno udržet hlavu při nárazu, tak může i třeba při prudčím brzdění dojít k poškození krčních svalů, v horším případě i zlomení vazu, to snad za to nestojí a je lepší počkat pár dní.
Dokonce většina odborníků doporučuje počkat minimálně do 1 roku, ve skandinávských zemích dokonce protisměr doporučují do 2,5 let, proto většina těch sedaček 0-18 pochází ze skandinávie, a také tam mají 5× méně úrazů a úmrtí malých dětí v autě než ve zbytku evropy, kde přendaváme děti do posměru již na 9 měsících, 9kg a když samo sedí.
Mainboa, ano doporučil bych ty 2 co píšu, i ta BBC není špatná- má 3 hvězdičky z bezpečnosti, ale je to opět v kat. 0-18 ta, která je protisměrná jen do 13 kg, pak se musí otočit( stejně jako třeba ta Britax First class), u těch Besafe jde protisměr až do 18kg.
Bohužel jak jsem již včera někde psal u těch Besafe je to problém vyzkoušet, je nás jen 5( vlastně už 6) prodejců po republice, kteří je mají a smějí prodávat, je to dost specifická sedačka, ale vypaltí se zajet si ji někam vyzkoušet, seznam prodejců Besafe zde: http://www.autosedacky-besafe.cz/prodejci.php

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2845
27.7.10 16:53

Steeve, nechci oponovat a určiět jsou potisměrné sedačky bezpečnější, ale tak úplně nesouhlasím s tvým tvrzením, že dítě v roce (jak zněl můj dotaz), které sedí , leze a občas si i stoupá, nemá vyvinuté svalstvo pro sezení v sedačce po směru jen proto, že nemá 9 kg. To si tak úplně nemyslím…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7159
27.7.10 17:02

nemusíš se mnou souhlasit, ale toto jsou homologační pravidla, ty jsem nesestavoval já, ale určití odborníci z řad dopravních expertů, lékařů a pod, a tyto pravidla platí po celém světě, ale ty to možná víš lépe, než ti co to vymysleli
jen pro informaci, dítě vážící 9 kg v nárazu při 50km/h letí silou 1 tuny, zkus si udržet dítě, ta hlava je cca pětina těla, takže krk musí držet 200kg těžký předmět........
stačí se někdy podívat na videa z testů, jak to s tou figurínou cloumá: http://www.autosedacky.estranky.cz/…esty-a-videa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2845
27.7.10 17:06

Díky za vysvětlení :wink:
Samozřejmě to nevím lépe, jen mi chybělo to vysvětlení ,díky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
102082
27.7.10 17:06

No, on tam hraje roli i poměr váhy hlavičky vůči tělu a ten se zmenšuje právě s tím, jak dítě přibývá na váze, takže to 8 kilové ji má stále v poměru k tělu těžší…
A druhá věc, pravda, to už jdeme do detailů je ten, že sedačka 9-18 je homologována (pokud se nepletu) až od těch 9 kg, takže pokud tam dáš menší dítě, tak vlastně porušuješ zákon, protože není v homologovaném zádržném systému… i když v porovnání s bezpečností a dalšími věcmi je to prkotina…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí