Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Dobrý den,
jak se prosím přistupuje k autosedačkám, když výška není ještě 150cm, ale váha je přes 36kg? Hranice je 150cm a 36 kg, ale nevím, jestli stačí, aby byl splněný jen jeden parametr…
Díky.
@Ruth A. píše:
Dobrý den,
jak se prosím přistupuje k autosedačkám, když výška není ještě 150cm, ale váha je přes 36kg? Hranice je 150cm a 36 kg, ale nevím, jestli stačí, aby byl splněný jen jeden parametr…
Díky.
Diskuzí je tady na to víc, zkus pohledat. Dítě do 150cm musí být v sedačce bez ohledu na váhu. Vesměs jsme se shodly, že pokud není dostatečná výška, ale dítě se vejde do normální sedačky nebo aspoň na podsedák, mělo by v ní být. Sedačky jsou uváděné do 36kg spíš kvůli směrnicím, ve skutečnosti unesou mnohem víc (klidně dospělého člověka). Pořád lepší riskovat prosednutí sedačky, než přiškrcení krku pásem, který jde přes krk.
Našla jsem toto, takže mě z toho plyne, že pokud dítě dosáhne jednoho z parametrů, tak už nic ze zákona používat nemusí…
Řidič přepravující dítě menší než 150 cm nebo lehčí než 36 kg má ze zákona povinnost připevnit dětskou sedačku na sedalo a dítě do ní správně usadit a zabezpečit. Jednotlivé autosedačky jsou určeny pro konkrétní váhu a výšku dítěte, není proto možné přepravovat dítě v autosedačce, která neodpovídá jeho výškové a váhové kategorii. Aby byla zajištěna maximální bezpečnost při přepravě, je třeba dítě v autosedačce umístit podle podmínek uvedených v návodu výrobce sedačky.
Ty sedačky defacto nemají váhový limit, důležitý je jen to, aby se tam dítě vešlo na výšku. Nepřekračování hmotnosti je důležitý u sedaček, který mají vlastní zádržní systém, ale jakmile už poutáš pásy z auta, je váha jedno. Dítě už sice v sedačce vozit nemusíš, ale já to dělám a dělat budu dokud se do nějaké vejde..
@Janli píše:
Ty sedačky defacto nemají váhový limit, důležitý je jen to, aby se tam dítě vešlo na výšku. Nepřekračování hmotnosti je důležitý u sedaček, který mají vlastní zádržní systém, ale jakmile už poutáš pásy z auta, je váha jedno. Dítě už sice v sedačce vozit nemusíš, ale já to dělám a dělat budu dokud se do nějaké vejde..
Přesně - na výšku nebo na šířku
Mě se kluk nevešel rameny jako první ukazatel, že končíme se sedačkou.. Jiný typ postavy zase může omezovat zadek ![]()