Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Ráda bych se někoho prosím zeptala jak je to v autě s autosedačkou s miminem.Jak a kde jí umístit.Jestli ve směru jízdy nebo obráceně.díky za odpověď. ![]()
Pokud se jedná o vajíčko, tak rozhodně v proti směru jízdy, to samé u sedačky od 0-18kg a myslím, že to jde i u těch 9-18kg, ale tím si nejsem jistá, ale určitě by to mělo být napsáno v návodu. Pokud jezdím sama, tak mam dítě na místě spolujezdce - určitě mi za to některá máma vynadá, ale líp se tak dostanu k dítěti a vidím na něj. Pokud jedu s někým, tak je na zadní sedačce za spolujezdcem. Popř. za mnou když jede přítel - má dlouhý nohy a do auta se jen tak nevejde a sedačku za něj nenacpu.
Vajíčka musí být vždy proti směru jízdy. U dalších sedaček některé můžou i proti směru, ale většina u je po směru jízdy.
Umístit na sedadlo, kde není airback.
Vajíčko s miminkem rozhodně v protisměru. Je to kvůli nárazu. Jednak je při něm miminko zatlačené do autosedačky a nevyletí mu hlava a jednak je vajíčko na takový způsob poutání vyrobené. Když se ti ho nějak podaří připoutat po směru, nebude to bezpečné.
0-18 taky v protisměru, 9-18 už se dává po směru. Opět, asi by nějak do protisměru přidělat šla, ale je přizpůsobená na posměrnou jízdu. Některé značky (např. BeSafe) se poutají ještě v protisměru, ale moc jich není.
Jinak Samíkovo místo je vzadu za spolujezdcem, kde jezdí od malinka, ať jedu sama nebo s někým. Pokud ti jde vypnout přední airbag, můžeš si dát vajíčko i dopředu, ale se zapnutým nikdy!!! (nám třeba vypnout nejde
)
a klárkou jsem vozila vajíčko na spolujezdci nebo vzadu za řidičem - jednoduše kvůli lepšímu nakládání do auta, neboť parkujeme u zdi
i později ve větší sedačce jezdila Klárka pouze vzadu za řidičem, a to z jednoho prostého důvodu, aby mě nelákalo jí pořád něco podávat atd. bylo to bezpečnější. teď máme s vikim vajíčko s izofixem, takže obě děti jezdí společně vzadu a klárka mi hlásí, co viki vyvádí
vajíčko máme za řidičem a větší sedačku za spolujezdcem.
Jste rychlé!!!
Vše bylo řečeno.
Já vozim malou ve vajíčku vepředu proti směru jízdy, ale nemám airbagy. Kdyby byly musej se vypnout.
Když jede nějakej nohatej spolujezdec, malou dám s vajíčkem za sedadlo spolujezdce…a zase proti směru…
taky nemam airbag. Jakmile ale vyměním sedačku a to už bude brzo, tak malej půjde dozadu.
Ahoj-vajíčko proti směru,a pokud máš sedačku na sedadle spolujezdce vypnout airbag.
Angua píše:
Vajíčko s miminkem rozhodně v protisměru. Je to kvůli nárazu. Jednak je při něm miminko zatlačené do autosedačky a nevyletí mu hlava a jednak je vajíčko na takový způsob poutání vyrobené. Když se ti ho nějak podaří připoutat po směru, nebude to bezpečné.0-18 taky v protisměru, 9-18 už se dává po směru. Opět, asi by nějak do protisměru přidělat šla, ale je přizpůsobená na posměrnou jízdu. Některé značky (např. BeSafe) se poutají ještě v protisměru, ale moc jich není.
Jinak Samíkovo místo je vzadu za spolujezdcem, kde jezdí od malinka, ať jedu sama nebo s někým. Pokud ti jde vypnout přední airbag, můžeš si dát vajíčko i dopředu, ale se zapnutým nikdy!!! (nám třeba vypnout nejde)
nám taky vypnout nejde.Malého máme vzadu za spolujezdcem,tam je i namontovaný isofix z továrny.
momi33 píše:Angua píše:nám taky vypnout nejde.Malého máme vzadu za spolujezdcem,tam je i namontovaný isofix z továrny.
Vajíčko s miminkem rozhodně v protisměru. Je to kvůli nárazu. Jednak je při něm miminko zatlačené do autosedačky a nevyletí mu hlava a jednak je vajíčko na takový způsob poutání vyrobené. Když se ti ho nějak podaří připoutat po směru, nebude to bezpečné.0-18 taky v protisměru, 9-18 už se dává po směru. Opět, asi by nějak do protisměru přidělat šla, ale je přizpůsobená na posměrnou jízdu. Některé značky (např. BeSafe) se poutají ještě v protisměru, ale moc jich není.
Jinak Samíkovo místo je vzadu za spolujezdcem, kde jezdí od malinka, ať jedu sama nebo s někým. Pokud ti jde vypnout přední airbag, můžeš si dát vajíčko i dopředu, ale se zapnutým nikdy!!! (nám třeba vypnout nejde)
My nemáme ani ten isofix - 12 let staré auto, holt…
![]()
vzadu proti smeru, brzo menime sedacky a budou vzadu po smeru a mimino vzadu protismeru
tak ma napada, ze som parkrat videla, ako bohate mamicky vozia deti v autosedacke 8-18 kg na prednom sedadle, klasicky v smere jazdy, no na prednom sedadle. videla som to uz asi 3×, vzdy v nejakom velkom dzipe. dost ma to prekvapilo, nenapadlo by ma to a ani neviem, ci sa to moze. ja vozim maleho za sebou, pretoze parkujeme v garazi a otvorim len dvere na jednej strane, na oboch nie, to by som musela vyjst s autom von a tak nalozit maleho, keby sedel za spolujazdcom.
katka 79 píše:
tak ma napada, ze som parkrat videla, ako bohate mamicky vozia deti v autosedacke 8-18 kg na prednom sedadle, klasicky v smere jazdy, no na prednom sedadle. videla som to uz asi 3×, vzdy v nejakom velkom dzipe. dost ma to prekvapilo, nenapadlo by ma to a ani neviem, ci sa to moze. ja vozim maleho za sebou, pretoze parkujeme v garazi a otvorim len dvere na jednej strane, na oboch nie, to by som musela vyjst s autom von a tak nalozit maleho, keby sedel za spolujazdcom.
Ano, to se smí. I můj manžel takto jel se služební dodávkou, ale to neměl jinou možnost, protože tam jsou pouze dvě místa. Někomu to tak vyhovuje, i když je to podle mě dost nebezpečné, ale je pravda, že já nemám co kritizovat, páč já vozím miminko taky vepředu i když ve vajíčku.
rexulka píše:
Ráda bych se někoho prosím zeptala jak je to v autě s autosedačkou s miminem.Jak a kde jí umístit.Jestli ve směru jízdy nebo obráceně.díky za odpověď.
miminka, tedy děti do 9kg musí být vždy v protisměru, takže vajíčka, a ostatní sedačky 0-10( některé jsou i bokem jízdy), 0-13, 0-18( ty dle homologace) vždy vozit v protisměru, oni by ani neměly jít připoutat obráceně
a vždy je bezpečnější je vozit na zadních sedadlech, na předním jen když to jinak nejde,a u protisměrné musí být vypnutý čelní airbag
Ono vajíčko jde připoutat po směru jízdy. Kamarádka to takhle měla. Nevěděla totiž jak autosedačku připoutat, musela jsem ji na to upozornit, že se dává do protisměru jízdy a že se poutá úplně jinak. Divim se, že jí ten pás tak vyšel a vystačil.