Autosedačka z USA

6
19.7.23 22:26

Autosedačka z USA

Dobrý den
z důvodu ukončení pracovni smlouvy v USA se vracíme zpět do CR. Mam 7 letou holčičku a sedačku od Britax, která má 5ti bodový pás až do 30 kg. Z důvodu, že hodně jezdíme, bych si tu sedačku chtěla vzít sebou. Teď občas přesedneme jen s podsedákem do jiného auta a doopravdy si nedokážu představit, že tak pojede 2 hodiny. Žádná opora, žádný mantinely. Zkroucená na tom, jak paragraf. Což mi nepřijde bezpečné. Z různých diskuzí jsem vyčetla, že je problém hrudní klip. Ale co když ho dám pryč, pak to vypadá, jako EU sedačka, jen do 18 kg. Popravdě, raději obejdu trošku zákon a budu mít nehomologovanou věc v autě, než riskovat zdraví dítěte. Jen netuším, jaké rizika jsou :roll: Neporadíte mi prosím někdo?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
849
19.7.23 22:42

A třetí možnost, koupit novou, odpovídající a bezpečnou zároveň?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
19.7.23 22:54

@Daisy86 Takovou nesežene, žádné sedačky s integrovaným 5bodovým pásem až do 30 kg se tu neprodávají (ok - výjimka jsou ty největší protisměrky do 36 kg, ale ty hádám už asi nebudou na pořadu dne…).

@offmisha Já osobně bych se zkusila zamyslet nad tím, jestli náhodou nemůže být problém s bezpečností v „EU autě“ (já nevím třeba v systému kotvení, nosnosti isofixu kdyby byla sedačka na něj, apod.) a pokud ne a máš zjištěno, že jde fakt o bezpečnou sedačku, tak bych jí s klidem používala i tady, byť není homologovaná… Pořád lepší, nehomologovaná bezpečná sedačka, než sice homologovaná, ale s bezpečností kulhající na obě nohy (podsedák). Podsedák bych nepoužívala určitě, když už, tak asi klasickou 15-36 kg na autopás. Pořád to ale bude s bezpečností asi horší (nebo alespoň pocitově pro mě), než když ta sedačka má integrované pásy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37883
19.7.23 23:46
@offmisha píše:
Dobrý den
z důvodu ukončení pracovni smlouvy v USA se vracíme zpět do CR. Mam 7 letou holčičku a sedačku od Britax, která má 5ti bodový pás až do 30 kg. Z důvodu, že hodně jezdíme, bych si tu sedačku chtěla vzít sebou. Teď občas přesedneme jen s podsedákem do jiného auta a doopravdy si nedokážu představit, že tak pojede 2 hodiny. Žádná opora, žádný mantinely. Zkroucená na tom, jak paragraf. Což mi nepřijde bezpečné. Z různých diskuzí jsem vyčetla, že je problém hrudní klip. Ale co když ho dám pryč, pak to vypadá, jako EU sedačka, jen do 18 kg. Popravdě, raději obejdu trošku zákon a budu mít nehomologovanou věc v autě, než riskovat zdraví dítěte. Jen netuším, jaké rizika jsou :roll: Neporadíte mi prosím někdo?
Děkuji

A v čem je problém? Co vlastně řešíš? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
20.7.23 00:49
@jege píše:
A v čem je problém? Co vlastně řešíš? :think:

Shanim nekoho se zkusenostma ci zda mi nekdo poradi, jake muzou byt postihy

@Daisy86 Je tezke najit sedacku, jakou hledam. Do 36 na 5ti bodovy pas. Je to jedna z lepsich sedacek, urcite bezpecnejsi nez ty, co prodava Tesco a pod. A hlavne pohodlnou. Tuto muzu lehce “zpolohovat”, ma stehna vys nez zadek, nesedi na tom, jak na trestne lavici :D

@Yxc28 To me taky napadlo. Ale tim, ze Isofix je nastavitelny jak delkou, tak sirkou, v tom problem nevidim. Auto ma i oko na ukotveni v sedacce. Prave si rikam, bezpecnost nadevse. Vim, ze v US auta maji uplne jinou kontrukci nez v Evrope a i rychlost je jina. A ani netusim, co se zkouma pri homologaci. Verim te sedacce vic nez Britax KIDFIX i-SIZE, kterou jsme meli, kdyz jsme jezdili domu 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
20.7.23 01:08
@offmisha píše:

@Daisy86 Je tezke najit sedacku, jakou hledam. Do 36 na 5ti bodovy pas. Je to jedna z lepsich sedacek, urcite bezpecnejsi nez ty, co prodava Tesco a pod. A hlavne pohodlnou. Tuto muzu lehce “zpolohovat”, ma stehna vys nez zadek, nesedi na tom, jak na trestne lavici :D

@Yxc28 To me taky napadlo. Ale tim, ze Isofix je nastavitelny jak delkou, tak sirkou, v tom problem nevidim. Auto ma i oko na ukotveni v sedacce. Prave si rikam, bezpecnost nadevse. Vim, ze v US auta maji uplne jinou kontrukci nez v Evrope a i rychlost je jina. A ani netusim, co se zkouma pri homologaci. Verim te sedacce vic nez Britax KIDFIX i-SIZE, kterou jsme meli, kdyz jsme jezdili domu 8)

A jak je ta sedačka uchycená v autě? Isofix, Top tether a pás auta?
Co jsem tak slyšela a četla, nemívá policie o autosedačkách moc přehled. Jsou schopní tvrdit i že dítě nad 13 kg nesmí sedět v protisměru, tak je možné, že by se jim větší dítě v sedačce „pro mrňata“ (s 5bodem) nelíbilo. Asi záleží na koho bys narazila a jak moc by se v tom chtěli šťourat.

Pokud bys chtěla kupovat sedačku podle evropských norem, šla bych do klasické posměrné 15-36 kg, rostoucí do šířky a dokoupila k ní belt upp.

Docela škoda, že u nás posměrné sedačky s 5bodem nad 18 kg až na výjimky nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
849
20.7.23 04:22

@Yxc28 to vim. Myslela jsem jako třetí řešení koupit na klasický pás. Nebo třeba joie bold, kde může být 5-bodem do 24kg… @zakl zkus na FB mrknout nebo se přímo zeptat ve skupině Autosedačky - bezpečí pro dítě, jsou tam odborníci, možná i to hmotnostní omezení pro 5-bod má důvod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20969
20.7.23 04:42
@offmisha píše:
Dobrý den
Děkuji

Aha. To dává jasný smysl. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
20.7.23 10:11
@offmisha píše:

@Yxc28 To me taky napadlo. Ale tim, ze Isofix je nastavitelny jak delkou, tak sirkou, v tom problem nevidim. Auto ma i oko na ukotveni v sedacce. Prave si rikam, bezpecnost nadevse. Vim, ze v US auta maji uplne jinou kontrukci nez v Evrope a i rychlost je jina. A ani netusim, co se zkouma pri homologaci. Verim te sedacce vic nez Britax KIDFIX i-SIZE, kterou jsme meli, kdyz jsme jezdili domu 8)

No právě ten isofix by mohl mít problém, ty v EU mají maximální nosnost nastavenou na sedačky do 18 kg (výjimkou jsou nějaké odlehčené tuším do 21 kg), tudíž bys na něj sedačku do 30 kg fakt upevňovat neměla, hrozilo by, že se při nehodě utrhne a bezpečnost by byla tatam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
20.7.23 15:44

@aanysek děkuji. Ten Belt upp jsem neznala. Kouknu na to. Vypadá to dobře. Děkuji za tip. A děkuji za tip na policii. Vůbec mě nenapadlo, že by to mohli řešit i takto.

@Daisy86 Na FB stránku kouknu.

@Yxc28 Ale já mám na isofix i EU sedačku 15-36 kg. To je v karoserii. To by se snad nemělo utrhnout. Plus je to chycený dozadu za sedačku a plus pásem.

@Cenarius A věříš, že mě to dává smysl. Sedačka není homologovaná pro EU trh, jen pro US. V US nejhorší sedačka je snad GRACO, která ale i tak v testech dopadá lépe než nějaké vajíčko z trojkombinace či z Tesca v EU

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1977
20.7.23 21:25
@Yxc28 píše:
No právě ten isofix by mohl mít problém, ty v EU mají maximální nosnost nastavenou na sedačky do 18 kg (výjimkou jsou nějaké odlehčené tuším do 21 kg), tudíž bys na něj sedačku do 30 kg fakt upevňovat neměla, hrozilo by, že se při nehodě utrhne a bezpečnost by byla tatam…

To platí u sedaček, které jsou držené pouze isofixem. Tahle bude zřejmě stejně jako třeba Joie Bold poutaná pás+isofix+top tether, tak tam pak záleží, na jakou nosnost jsou testované vnitřní pásy, sedačka se nemá proč utrhnout. A když u Bold můžou být vnitřní pásy do 25 kg, určitě není problém vyrobit sedačku i do víc kg.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí