Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Na jakou se chystá školu?
Pokud se dostane mezi rozumné děti (většinou gympl) nebo děti se stejnými zájmy (asi nějaká umělecká střední), je šance, že se v kolektivu chytne. Takové děti už umí ocenit kvality člověka, případně to, co umí. Samozřejmě se ale asi na každé škole mohou najít i takoví, co mu to budou dávat sežrat, takováto povaha to bohužel v kolektivu lehké dost možná mít nebude.
Jinak bych řekla, že to je opravdu v povaze. Pokud se manžel snažil od malička, v 15 s ním už asi nehnete. Snažila bych se ho co nejvíc podporovat v tom, v čem je dobrý, co mu jde.
@kaktusik Byl přijatý na uměleckou do Brna, mám trošku podezření, že bude spíš na kluky než na holky a bojím se, aby mu to pak děcka nedávala sežrat ještě víc, i když dneska se to snad už tolik neřeší…
Ahoj,
asi ti rozumím. ![]()
Můj syn taky nemá žádnou potřebu zapadat do dnešní moderní doby… Myslím tím, že se naštěstí, nedal zlákat např. takovým žvýkáním nikotinových ságlů nebo třeba vapováním. ![]()
A jinak můžu říct, že to opravdu žádný ťunťa není. Líbit si absolutně nic nenechá a na vše má svůj hodně vyhraněný názor.
No, musím přiznat, že je to s ním hodně psychicky náročné, ač by si někdo mohl myslet, že když nedělá vyloženě žádné lumpárny a učí se dobře, že můžu být nadmíru spokojená. ![]()
Omlouvám se, trochu jsem se nechala unést, ale chci ti jen říct, že ho respektuj takového jaký je a nesnaž se ho nutit do něčeho, co sám nechce…jen proto, aby se ti jakýmkoliv způsobem zavděčil. ![]()
@Jitka N. píše:
@kaktusik Byl přijatý na uměleckou do Brna, mám trošku podezření, že bude spíš na kluky než na holky a bojím se, aby mu to pak děcka nedávala sežrat ještě víc, i když dneska se to snad už tolik neřeší…
A kdyby byl na kluky, jak byste to s partnerem vzali?
Dejte mu najevo už teď, že ho berete ať už je nebo není gay. Aby se nemusel bát vám cokoliv říct.
Co takhle některý z kolektivních sportů - podle toho, co by mu mohlo jít?
@M_Vladim píše:
Co takhle některý z kolektivních sportů - podle toho, co by mu mohlo jít?
Myslím, že sportovní typ to určitě nebude.
Má úplně jiné zájmy, ale myslíš to dobře.
Zkrátka je jinak založený, jak už tu psala jeho maminka.
@Černá Madonna Určitě nechci aby se mi zavděčoval, jen mám o něj starost a ráda bych ho nějak podpořila, i když ho samozřejmě beru takového, jaký je. ![]()
@Andyroi Doma je přijímaný takový, jaký je, kdyby byl gay, samozřejmě ho nebudeme mít rádi o nic méně, s manželem to tak nějak tušíme a jsme na to připravení. ![]()
@M_Vladim On na sporty nikdy nebyl, ani na sólo, ani na ty kolektivní, spíš chodí po lese, kempuje nebo, sotva se oteplí, chodí plavat do lomu, co máme za rohem.
@Jitka N. píše:
@Černá Madonna Určitě nechci aby se mi zavděčoval, jen mám o něj starost a ráda bych ho nějak podpořila, i když ho samozřejmě beru takového, jaký je.
@Andyroi Doma je přijímaný takový, jaký je, kdyby byl gay, samozřejmě ho nebudeme mít rádi o nic méně, s manželem to tak nějak tušíme a jsme na to připravení.
@M_Vladim On na sporty nikdy nebyl, ani na sólo, ani na ty kolektivní, spíš chodí po lese, kempuje nebo, sotva se oteplí, chodí plavat do lomu, co máme za rohem.
Ale to, že je spíše samotářský typ, ještě nemusí přece značit nic o jeho případné sexuální orientaci.
@Jitka N. píše:
@Černá Madonna Určitě nechci aby se mi zavděčoval, jen mám o něj starost a ráda bych ho nějak podpořila, i když ho samozřejmě beru takového, jaký je.
@Andyroi Doma je přijímaný takový, jaký je, kdyby byl gay, samozřejmě ho nebudeme mít rádi o nic méně, s manželem to tak nějak tušíme a jsme na to připravení.
Měl možnost chodit do nějakeho přírodovědného kroužku?
Zasadni otazka je, jestli je takovy socialne, protoze chce, nebo proto, ze je to znouzectnost. Ne kazdy outsider je outsiderem dobrovolne.
Chapu, každý rodič chce pro dite to nejlepší.
Já bych ho nikam netlacila. Je takový, jaký je, byl by třeba nešťastný.
@Andyroi píše:
A kdyby byl na kluky, jak byste to s partnerem vzali?Dejte mu najevo už teď, že ho berete ať už je nebo není gay. Aby se nemusel bát vám cokoliv říct.
Jěžíšmarjá, oni ještě neví, jestli je nebo není. Možná to neví ani on. Ze zakladatelky příspěvku je jasně patrné, že ho jako gaye pranýřovat nebudou. Co by mu v tomto věku měli dávat najevo kromě rodičovské lásky a podpory?
@Jitka N. píše:
Tak to je super, že jde na uměleckou školu. Věř mi, že tam do kolektivu krásně zapadne.
On skoro každý člověk, který má nějaký talent a umělecký cítění je prostě trochu jiný. Máme v rodině nějaké sochaře, malíře a fotografy. A ano chováním vybočují z normálu oni i jejich přátelé
ale nikdo z okna neskákal.
Jako kdyby jste ho nutili jít třeba na ekonomku tak bych o něj měla trochu strach, ale tohle bude fakt v pohodě.
Pro zvýšení sebevědomí a taky jako prevenci proti případné šikaně doporučuji lekce sebeobrany. Hlavně ne takové, která je zaměřená na výkon, soutěže, medaile apod. Spíše takové lekce, které řeší reálnou sebeobranu pro fyzicky méně zdatné jedince, tedy takovou, kde nezáleží na síle, ale spíše na rychlosti. Je jich podstatně méně, ale když si dáte práci určitě nějakou najdete. (ving tsun, krav maga apod.)
Ahoj maminky,
Vím, že bych měla být ráda, že není grázl, ale poslední dobou když vidím, jak děti ve škole skáčou z okna a tyhle věci, jímá mě hrůza… 
koukala jsem, zda nenajdu nějaké podobné téma, ale nepochodila jsem a tak jsem založila tohle vlákno. Máme s manželem školkovou dcerku a staršího syna, kterému je čerstvých patnáct, je v devítce.
Trápí mě, že syn je totiž až moc jemný, až moc hodný. V kolektivu není zrovna oblíbený, miluje přírodu a umění, nádherně maluje, je hodně uzavřený. Když se mu někdo posmívá, nechává si to líbit, když po něm ti samí spolužáci něco chtějí, okamžitě vyhoví. Manžel se ho snažil od malinka trochu zocelovat, ale nevypadá to, že by to bylo co k čemu. Je mi ho hrozně líto, nevím jak bych mu mohla pomoct, nemáte, holky, nějakou zkušenost?