Babička chce vnoučatům říkat o Bohu

Anonymní
3.4.26 19:03

Babička chce vnoučatům říkat o Bohu

Manžel je nevěřící, já v dětství/mladí věřící byla, ale teď mám nějaký takový vlažný postoj a vlastně si tím nějak nejsem jistá. Jde o to, že moje mamka je silně věřící a má potřebu o Bohu říkat svým vnoučatům. Děti jsou zatím malé, tak by stejně nic nepobraly a já zatím mamku brzdím, ať jim nic neříká. Ale nevím, jak s tím naložit do budoucna…zakazovat úplně, povolit nějaké omezené množství informací, nechat tomu volný průběh? Máte s tím někdo vlastní zkušenost? Co byste doporučili za nejlepší postup, aby to dětem nemotalo hlavu a mohli si na víru udělat vlastní názor až budou mít trochu rozum?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
33694
3.4.26 19:11
@Anonymní píše: Více

Asi bych tomu nechala volný průběh. Asi není nic špatného na tom, když jim bude něco vyprávět, ale nesmí se to zvrhnout k vnucování víry :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15263
3.4.26 19:13

Poku babička není nějaký bláznivý fanatik, tak ať dětem o bohu říká, aspoň si děti rozšíří obzory… My tady v ČR jsme národ ateistů, ale pár km od nás, v okolních státech je náboženství normální. děti se o bohu a víře běžně učí ve škole. Takže bych z toho neděla vědu a nechala tomu volný průběh.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
950
3.4.26 19:16

Čeho konkrétně se bojíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.26 19:24

Bydlíme v jednom baráku s rodiči, kteří jsou věřící. Babička se denně modlí u nějakých televiziních pořadů, pouští si v televizi mše a v neděli a o svátcích chodí do kostela. Děti se samozřejmě ptají, co to dělá a proč. A když se jí zeptají, tak jim vypráví o Ježíši atd. Obě děti se pak vyptávají nás, proč my to neděláme a jestli my věříme a proč nevěříme a jestli bůh existuje apod. A prostě si na to dělají svůj názor, zatím u nich převládá víra v rodiče. Jestli si k víře cestu někdy najdou, tak najdou. Když tak budou spokojenější, proč ne.

• Citovat
  • Upravit
TRG
5466
3.4.26 19:27

Milující rodiče a prarodiče se snaží dětem a vnoučatům předat to nejlepší, co mají a umí. Tak to obecně beru. A co se různých životních cest, názorů a mouder týče, tak dokud to nějak nenarušuje naši rodinu, jsem s tím v pohodě, maximálně si o tom doma povídáme, jak to máme my (což se taky musí respektovat) a jak to má někdo jiný. Přece nebudu nutit lidi nepovídat o tom, co je jim blízké jen proto, že to my máme jinak. Jen ať děti vidí, jak žijou jiní lidi a úměrně věku si k tomu vytvoří postoj.

Takže kdyby byla babička třeba vegetariánka, budeme respektovat, že u ní doma se maso nejí, rozhodně nebudu proti tomu, aby vysvětlila, proč maso nejí, proč jí vadí, že někdo jí apod. Ale ve chvíli, kdyby dětem začala říkat, že jsme zlí, když zabíjíme a jíme zvířátka, dostala by jasnou stopku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27688

Upřímně co tím získáš až budou děti velký řeknou si že máma byla divná protože jim zakazovala seznámit se s vírou když nám to chtěla babička vysvětlit :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051

Moje babička byla věřící, moje rodiče nikoli… Žádný zmatek jsem z toho nikdy v hlavě neměla, a to právě proto, že rodiče neměli potřebu cokoli jí zakazovat nebo se vůči tomu nějak vymezovat… a naopak babička zase respektovala, že doma to máme jinak a svou víru nevnucovala.

Prostě se mnou příležitostně zašla do kostela, učila mne modlitby vhodné pro děti, četla z Obrázkové dětské bible, vyprávěla katolické pohádky, díky ní jsem se seznámila s mnoha křesťanskými rituály… Pro mne jako dítě to byla přirozená součást života s ní … a doma to prostě fungovalo zase jinak.

Mám na to krásné vzpomínky, přestože sama dnes rozhodně praktikující katoličkou nejsem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1988
3.4.26 19:36

To už je druhá podobná diskuse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.26 19:42

Nechala bych to zatím být.. uvidíš, co se bude dít dál, ale nenechte valit dětem do hlavy věci, které nechcete. Svěřím se, jak je to u nás. Děti máme křtěné, s mojí mamkou chodí občas, hlavně o křesťanských svátcích do kostela, jsem s tím ok, protože jsem též věřící. Ovšem tchyně je jehovistka, manžel s tím hodně bojuje celý život, kdy se ho snažila k nim zatáhnout taky, ale samozřejmě nechtěl a v době, kdy už měl rozum, se vzepřel. Tchyně je zlatá ženská, vnoučata miluje, ale děti od ní jezdily s úplně pomatenou hlavou, kdy jim vyprávěla o Jehovovi a jak my umřeme atd. Hodně, fakt hodně vážných rozmluv s ní bylo, i ultimáta, že s ní úplně přerušíme kontakt. Zatím máme hranici tu, že děti nesmí brát na jejich jakákoliv setkání, nebude jim vyprávět příběhy ani jim jinak motat hlavy. Vypadá to, že to respektuje, bylo by mi líto přijít o jednu babičku. Ale oni jsou hodně invazivní, vnucují svou víru známým i neznámým lidem a tohle opravdu není směr, kterým chceme, aby naše děti putovaly.

• Citovat
  • Upravit
1793
3.4.26 19:43

Myslím, že je zcela v pořádku, když jim bude místo pohádek číst biblické příběhy. Jsou to příběhy jako jakékoliv jiné a nejsou nijak závadné. Co je závadné, to je až náboženská masírka. Jinak řečeno neexistuje důvod, proč by vaše děti neměly vědět, že existuje křesťanství a co to znamená, ale snaha zvrátit je na víru, už ok není, pokud si to vy nepřejete… Když to babička udrží na zdravé míře, neměla bych s tím problém. Ty děti musí mít prostě na vybranou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.4.26 19:47

Zakladatelka

Asi ta moje nejistota, jak s tím nalozit vychází z toho, že moje mamka je dost dogmaticka a Bibli bere doslovně jako fakt atd. A hlavně jde o moji vlastní zkušenost z dětství, kdy mě vedla k víře (tehdy uspesne) a já zpětně vnímám, jak jsem to nekriticky přebírala a neměla moc prostor kde získat jiný úhel pohledu.

A jak tu někdo zmiňovat druhou diskuzi na podobné téma, tak ano, diskuze o křtu mě inspirovala k založení tohohle tématu.

• Citovat
  • Upravit
8531
3.4.26 19:48

Moje babi byla taky extrémně věřící - například v každé místnosti měla min 1 obraz Ježíše nebo Marie, chodila pravidelně do kostela, doma se modlila apod.,prostě to bylo too much. Ale nijak mě to negativně neovlivnilo, pokud nikomu tu víru nenutí a jen o tom mluví, tak v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22051
3.4.26 19:50
@Anonymní píše: Více

Jenomže ty jsi to nekriticky přebírala proto, že ti to říkala MAMINKA.

Toto je jiná situace – vy jako rodiče děti zřejmě k víře nepovedete, čili tvoje děti budou mít, na rozdíl od tebe, naopak možnost poznat obojí – život ve víře (od babičky) i bez ní s vámi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8761
3.4.26 20:06

Bojíš se konkretne ceho? Stejne jak jim babicka bude vyprávět, ze vse stvořil Bůh, tak ty jim vyprávěj o evoluci. Nebo o čemkoliv jiném, čemu ty věříš. Spolu s vysvětlením, ze kazdy si muze věřit čemu chce. Dělám to tak i se svými detmi. Ptají se, odpovídám. Nekdo věří, ze toto, jiny ze tamto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí