Babička jako svědek na svatbě?

19.3.22 09:10

babicka jako svedek na svatbe?

Ahoj, je hodne zvlastni mit na svatbe jako svedka nevesty babicku? Kamaradky nemam, mamu uz taky ne, sestru jen nevlastni. Zvazovala jsem, ze reknu sestre, ale nejsme si tolik blizke jako s babickou a mam strach, ze se babicka pak urazi. Taky si myslim, ze by to sestru asi trochu zaskocilo. Svedek zenicha bude jeho kamarad, proto si rikam, kdyz budou behem obradu svedci stat vedle sebe a budeme je tak mit i na fotkach, jestli to nebude pusobit podivne. Znate nekoho, kdo to tak na svatbe mel nebo je to hodne zvlastni? Diky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35852
19.3.22 09:16

Tak neni to uplně tradiční, ale proc ne. Záleží jaký po ní budeš chtít ještě „služby“ Mě svědkyně pomáhala vybrat šaty, chystat vysluzky, dělat zábavu, chystani salu, úklid atd. U staršího člověka si to moc neumím představit některý tyto činnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.3.22 09:19

@JancaS84 Toho by se babicka podle me zhostila s chuti, je takova ciperna organizatorka. Az z toho mam prave trochu strach, aby to nebrala az moc vazne, je takovy general. Ale muj doraz myslim zejmena z pohledu okoli, aby tam pak nebyly nejake divne otazky, komentare, nebo aby se svedek zenicha necitil diskomfortne, ze tam stoji vedle starsi pani. Na moc svatbach jsem nebyla, zaznamenala jsem, ze svedci stoji za nevestou a zenichem a pak se podepisou - nic vic tam behem obradu nedelaji?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3115
19.3.22 09:29

Já bych to neřešila a babi vzala jako svědka. Nevzít si ji jen proto, že se nebude hodit k druhému svědkovi mi přijde škoda… No spíš i jako blbost trošku. Ale chápu, že nad tím přemýšlíš. Jinak během obřadu za vámi budou jen stát, pak se podepíšou. S přípravami svatby může a nemusí pomáhat, to záleží na vás, jak se domluvíte. Já si téměř všechno stejně zorganizovala sama. Ono toho moc nebylo… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3913
19.3.22 09:33

Já bych to brala v pohodě. Je to tvůj nejbližší člověk a nevidím důvod proč by se měli ostatní cítit bídně.
Je to tvoje babička. Ne nějaká cizí paní nad hrobem. Druhý svědek jí může nabídnout rámě, aby se o něj opřela a bude.
Pokud si nejsi jistá, tak řekni tvému manželovi aby se zeptal svého svědka, jestli by mu to vadilo a nebo ne. Ale stejně je to čistě na tobě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Eva.asdfghjkl
19.3.22 09:34

Nahodou, super. ja byt akcni babi a nekdo mi nabidl jit za svedka vnucce jsem stastna jako blecha a uvidis ze to bude sranda :-) nevim jak z organizaci dalsich veci, preci jen jeji generace je jinde. ale to uz musis zvazit sama ale jinak spolecensky na tom nevidim vubec nic spatne

• Citovat
  • Upravit
37132
19.3.22 09:40

Ja bych ji vzala. Já měla ségru a co se týče organizace, tak mi nepomáhala s ničím, akorát se mnou byla vybírat šaty, ale to sem měla i další kamarádky, takže bych se obešla k bez ni :mrgreen: a fakt akorát při obřadu stála za mnou a pak se podepsala a konec. A že bude stát babča vedle svědka taky nevadí, pokud svědek není žádný pubertální buran, tak mu to nemůže vadit :nevim: a pro tebe bude pak i třeba po čase na fotkách lepší vidět babičku, než nějakou cizí osobu, ke které nemáš vztah ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14621
19.3.22 09:43

Mně šel za svědka můj děda, hodně toho pro mě v životě udělal a přišlo mi to jako hezké gesto a poděkování. Manželovi svědčil kamarád, nemyslím si, že by vedle sebe vypadali nějak divně a popravdě ani jsem nad tím takto nepřemýšlela :) Jinak děda přímo na svatbě ani před svatbou žádné další „povinnosti“ neměl, jen něco natáčel a fotil, ale to by dělal stejně :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22047
19.3.22 09:52
@baronkaSidonie píše:
Ahoj, je hodne zvlastni mit na svatbe jako svedka nevesty babicku? Kamaradky nemam, mamu uz taky ne, sestru jen nevlastni. Zvazovala jsem, ze reknu sestre, ale nejsme si tolik blizke jako s babickou a mam strach, ze se babicka pak urazi. Taky si myslim, ze by to sestru asi trochu zaskocilo. Svedek zenicha bude jeho kamarad, proto si rikam, kdyz budou behem obradu svedci stat vedle sebe a budeme je tak mit i na fotkach, jestli to nebude pusobit podivne. Znate nekoho, kdo to tak na svatbe mel nebo je to hodne zvlastni? Diky.

Hodnotit a posuzovat výběr svědků ze svatebních hostů nikdo nebude… udělej si to po svém, jak to cítíš, abys z toho měla dobrý pocit.

Také už maminku nemám, takže si umím tu situaci trochu představit. Osobně bych svou babičku posunula spíše do čestné rodičovské pozice než abych si ji brala za svědka - tu roli mám v sobě nějak zakotvenu pro vrstevníky nevěsty a ženicha - ale tohle samozřejmě cítí každý jinak.

Příspěvek upraven 19.03.22 v 09:52

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
832
19.3.22 09:52

Mně to naopak přijde jako pěkný nápad a určitě bych se nad tím na svatbě nijak nepohoršovala. :) Obzvlášť, jestli je babička fit. Kdyby to byla opravdu stará, třeba špatně pohyblivá paní, bylo by to asi trochu divnější, ale ani tak by mi to nijak nevadilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7296
19.3.22 10:27
@baronkaSidonie píše:
Ahoj, je hodne zvlastni mit na svatbe jako svedka nevesty babicku? Kamaradky nemam, mamu uz taky ne, sestru jen nevlastni. Zvazovala jsem, ze reknu sestre, ale nejsme si tolik blizke jako s babickou a mam strach, ze se babicka pak urazi. Taky si myslim, ze by to sestru asi trochu zaskocilo. Svedek zenicha bude jeho kamarad, proto si rikam, kdyz budou behem obradu svedci stat vedle sebe a budeme je tak mit i na fotkach, jestli to nebude pusobit podivne. Znate nekoho, kdo to tak na svatbe mel nebo je to hodne zvlastni? Diky.

Mě to přijde hezký, takový, že se to nabízí a na to, co si budou myslet ostatní bych se vykašlal, udělejte si to podle sebe, je to váš den. My budeme mít za svědky vrstevníky, nejlepší kamarády. Můj svědek je mým kamarádem od školky, soused z lavice na ZŠ i na střední a moje nastávající, to má zrovna tak. Ale nebýt této možnosti, přijde mi, že toto je dobrý řešení a takový pěkný gesto. My budeme mít zase atipicky doprovod nevěsty k oltáři. Povede jí můj taťka, jakože tchán. S otcem ani s dědou se nestýkají, strejdu nemá, má dvě tety a bráchovi je 10, takže se nabízela mamka (má tchýně), ale té to pořád leželo v hlavě, že by měl nevěstu vést k oltáři ženatý chlap, tak z toho vyšlo, že to bude náš táta. Ségry s tím souhlasí, prej si to alespoň nacvičí a táta, pro něj je to cest a udělalo mu to radost. Takže vyřešeno a co si o tom myslí jiní, to už je jejich starost. Konej srdcem a užijte si to, hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
19.3.22 10:30

Vždyt je to jedno, pokud to tak chcete, tak požádejte babičku. Já měla svatbu ve 4lidech + fotografka, mnoho lidí si klepalo na čelo, ale to je problém toho okolí. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.3.22 10:46

Ahoj, já měla na svatbě za svědka nevlastní babičku a blbý mi to rozhodně nepřišlo a ona byla šťastná :) Takže za mě babičku za svědka vem, blbé to není a ona bude poctěná :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492
19.3.22 11:58

Vůbec bych neřešila, jak to bude vypadat na fotkách, ale vybrala bych někoho, kdo je mi nejbližší. Jestli máš s babičkou lepší vztah než například se ségrou, tak já bych teda babičku určitě poprosila, aby mi šla za svědka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
19.3.22 17:18

Manželovi šel za svědka jeho dědeček, byl velice potěšený a my jsme byli taky rádi.
Moje svědkyně byla mladší, ale děda si užil tu roli kavalíra a svědkyni se líbilo, jak je galantní. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný