Bakalářská práce, nevím jak dál
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Bakalářská práce nevím jak dál
Ahojky vybrala jsem si špatné téma bc. práce a vedoucí se mi nevěnuje nedokázal by mi někdo poradit sedím nad tím už měsíc a vůbec nevím jak dál. Popřípadě nemáte někdo zkušenost z oblasti práva?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
je to placená činnost
navíc jsi nenapsala téma ani podrobnosti
s vedením Bc. jsem měla hodně hodin práce a každému bych to fakt nedělala..
musíš se snažit hlavně sama
případně to řeš s vedoucí či s fakultou
někteří vedoucí to mají hodně na háku, je to to hodně častý problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A placená verze Chat GPT by nedokázala pomoci? Je na docela solidní úrovni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@hanka.br. píše: Více
Proč, taky jsem se s bakalářkou trápila.
Je to o dost jiné, než před xy lety.
Vedoucí taky nespolupracovala, seminář spíš webinář bez možnosti se doptat.
Tapala jsem v tom sama. Pak jsem to nějak udělala, ale obhájila s odřenýma ušima a nikdy víc.
Používá se hodně cizojazyčný zdrojů, bez toho už to obyčejně nejde. Pak taky chtějí i další zdroje z médií a sociálních sítí.
To vůbec nebývalo.
Kdybych psala tuhle práci před dvaceti lety, tak by to byla taková těžší slohovka.
Aktuálně už kolikrát není co a o čem psát, téměř vše je z poměrně velké části shodné s někým jiným.
Kvalitních publikací je jak šafránu.
Tahle kontrola dříve nebyla a myslím, že bychom se dost divili, nač by se přišlo.
- Citovat
- Upravit
Ale alespoň jsem ji psala já. Většina lidí si za to zaplatila.
- Citovat
- Upravit
Pokud máš problém s tématem a nedostatečnou podporou vedoucího, zkus se obrátit na jiného profesora nebo konzultanta na katedře, případně změň téma, pokud to je ještě možné. Můžeš také hledat pomoc u spolužáků, nebo využít online zdroje a databáze právních článků a knih.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Proč? Protože jsem si myslela, že člověk, který píše bakalářku, má aspoň maturitu. A tu že si nekoupil v Ústí nad Labem na nádraží.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucka840 píše: Více
Požádej někoho jiného na fakultě. Nejlíp toho, kdo vám vedl semináře. Taky jsem měla vedoucího v jistém smyslu na pikaču, který mě tlačil do určitého zpracování tématu, moje představy i nápady byly jiné. Řešila jsem v akademických kruzích i změnu vedoucího, ale ten člověk, který mi s tím úplně nezištně pomohl, mi to nedoporučil. Mohlo by se to obrátit proti mně, vedoucí seděl v komisi stěžejního předmětu a hrozilo, že mě bude zkoušet. A navíc odebráním vedení práce přichází akademik o peníze i určitou prestiž. Prý se to nedělá.
Kdybych měla vedoucího toho druhého člověka, mohla bych to zpracovat svým způsobem. Jemu se můj nápad a pojetí až na drobné výhrady líbilo. Nakonec on navrhl kompromis, který jsem potom předložila vedoucímu a ten to naštěstí přijal.
Teď studuji ještě něco jiného na jiné univerzitě a s výběrem vedoucího závěrečné práce si dávám hodně prostoru, dávám na reference absolventů, psala jsem svoji představu o zpracování tématu. Čekám na zpětnou vazbu atd.
Co se týče čistě tématu, nešlo by ještě změnit?
Ten vedoucí nekomunikuje?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Maturovala jsem před více než 20 lety. Dříve i ty maturity byly jiné.
VŠ jsem studovala mnohem později.
Ve své podstatě se pořád psaly seminární práce, na tech se to mělo tak nějak učit.
Ovšem psaní seminární práce je úplně něco jiného, než psaní bakalářské práce.
Teoretická část se ještě dala, přestože seminární práce mi byly chváleny až do nebe, tak bakalářska práce byla pro oponentku velmi slabý kompilát.
O výzkumu raději pomlčím, na metody, které existují a jak se používají, bych potřebovala ještě jednou VŠ, jen na tuhle problematiku.
S ohledem na to, že neznám snad žádnou vedoucí, která by pomohla a slyším to ze všech stran, tak bych tohle úplně zarazila, má odměnu za nic.
A více bych od samého začátku psaní seminárních práci předávala relevantní informace průběžně, jak na takovou bakalářku, protože to co se vyžaduje a jaké k tomu nakonec existují semináře je značně nedostačující.
Psaní těchto prací se často zadává psát za odměnu, sledovala jsem něco o téhle problematice a srandovní je, že nejvíce si tak přivydělávají VŠ učitelé. Smutná realita…
- Citovat
- Upravit
Ja nejak nechapu v dnesni dobe psani bakalarske a diplomove prace… jaky to ma prinos? Vsechno uz bylo napsane, nic moc noveho napsat nejde… je to jen preformulace jinych praci. A pak je tu taky AI… mohlo by se od toho uz upustit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dendiss píše: Více
Od bakalářských prací se na některých univerzitách již upouští a je nahrazeno spíše něčím praktickým.
Nějakým projektem.
Diplomová práce ještě jakýsi přínos chvilku mít bude, ta je založena více na zkoumání problematiky toho, kdo ji píše, má ukázat, že věci rozumí a být si sám sobě jakýmsi rádcem a vklada do to hodně svých znalostí z výzkumu.
Psát tedy diplomku bych v současné dobe taky nechtěla.
Přirovnala bych dříve vzniklé práce již k těžkému pravěku, pořádný drive mají ty práce posledních možná pět, šest let.
Hodně se klade důraz na práci s cizojazyčnou literaturou a veškerými zdroji, včetně správných citací a odkazů. Začalo to v době covidu, kdy se zjistilo, že neexistují jen knihovny a knihy.
Mnoho VŠ vzdělaných lidí mi už nyní s dva roky starou bakalářkou neumělo pomoct, protože už vůbec neví o čem to je a jak obrovskými změnami to prošlo, včetně kontroly plagiátů, kdy plagiátorem je s poměrně vysokým procentem už hodně pisatelů, protože jak je to v databázi, tak na to jde hnedle vidět.
Co se veselo roky vykrádalo z jiných prací dříve, by nyní neprošlo, blbé je to, že už opravdu není moc o čem psát.
Je velmi málo lidí co píšou nějaké smysluplné monografie.
Nám už dokonce zdroje vymezili, že nesmí být starší 10 let, tak to byl docela strašný pozadavek, páč už všichni autoři stejně opisovali od jiných autorů a odkazovali se na literaturu starou klidně 30 let.
Takže jsem citovala citované a odkazovala odkazované a ve finale by vyšlo úplně na stejno, kdyby ten zákaz nebyl.
Co je na tom strašné, tak je zjištění, že v průběhu cca dvaceti let nikdo nic nového nevymyslel a že ta akademická půda těžce stagnuje.
Je to stát ve státě s nesmyslnými pravidly.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Napíšeš milion slov, ale úplně bez souvislosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lucka840 píše: Více
A téma napíšeš? Nějakou zkušenost bych měla, případně mohu odkázat na nějakou vhodnou osobu, ale ne ve všech oblastech práva.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prostě doba a podmínky pro psaní bakalářských prací se značně změnila.
To, ze ma někdo maturitu, vubec neznamená, že bez potíží napíše BP.
To by k této problematice museli i jinak přistupovat na VŠ.
Ve finále znám velmi málo lidí, co jí napíšou sami.
Je drtivá většina, která ji zadá a pak pouze přeříká.
Příště bych to udělala stejně.
Stačí to jen šikovně podat, na detaily není při všech těch lidech čas.
Raději věnovat čas učení.
- Citovat
- Upravit