Balíčky z Číny

Napsat příspěvek
Velikost písma:
106237
30.1.20 10:22
@petra.prelouc1 píše:
Poslední dobou jsem si oblíbila objednávání různých věcí z čínských e-shopů. Právě teď mám na cestě asi 3 balíčky. Všude na internetu se píše, že v Číně je teď ten nový vysoce nakažlivý virus. Myslíte, že se můžu nakazit z těch zásilek, kdyby je třeba balil někdo nemocný? Mám strach to vůbec otevřít. :,( :,( Je to všechno vesměs dětské oblečení.

ja vcera jeden otevrela, tak ti dam vedet ….dorucovatelka vypadala celkem zdrave

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
30.1.20 10:24
@Venetia píše:
ja vcera jeden otevrela, tak ti dam vedet ….dorucovatelka vypadala celkem zdrave

Má to inkubační dobu 14 dní :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
30.1.20 10:25

Taky čekám na dva balíčky..snad cestou neumřeli…bo už to je fakt doba :roll:
klasika to brzí centrála v Praze..tvl. z číny to přijde během pár dní a pak je to měsíc na skladě v česku…i balíček ze Slovenska mi přišel rychleji než v Česka..
už aby čína začala spolupracovat se zásilkovnama třeba :mrgreen: :lol: abych tu ČP už nemusela nikdy používat..

• Citovat
  • Upravit
15814
30.1.20 10:29
@smurfka píše:
klasika to brzí centrála v Praze..tvl. z číny to přijde během pár dní a pak je to měsíc na skladě v česku…

nikdy jsi neslyšela o karanténě? :nevim: však to není první koronavirus, který se na nás snaží z Číny dostat, už dříve tady byl SARS… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
smurfka
30.1.20 10:30
@sagina píše:
nikdy jsi neslyšela o karanténě? :nevim: však to není první koronavirus, který se na nás snaží z Číny dostat, už dříve tady byl SARS… ;)

jasně..proto váznou balíky měsíc v Praze.. :P nekrm troly, nebo se toho chytnou ještě

• Citovat
  • Upravit
106237
30.1.20 10:34
@Kriss Tina píše:
Má to inkubační dobu 14 dní :mrgreen:

pockam…kdybych tu nebyla k videni, vystrojte mi prosim dustojny e-mimi pohreb.
predem mockrat dekuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
30.1.20 10:50

@mayecka Přesně, já myslím že je to uměle šířená panika, buď přijde na trh nový lék, nebo potřebují větší kontrolu nad některými čínskými provinciemi. Jinak když si spočítáte % úmrtnosti tak podle těch nejhorších zpráv na internetu, je úmrtnost cca 2,5%, chřipka, podle kmene mívá kolem 3-5%, kdežto spalničky, proti kterým se dá očkovat, mají úmrtnost kolem 10% a přesto se najde spousta lidí co tvrdí že to není nebezpečná nemoc a odmítají očkování :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16209
30.1.20 10:57

Tak si objednej z Číny ještě roušky (tady už beztak došly), a doufej, že otevřeš jako první balík ty roušky, které tě pak ochrání :mrgreen:

Ne, vážně - zamýšlely jste se někdy nad trvale udržitelným rozvojem a tím, jaké jsou výhody a nevýhody objednávat levné balíčky z Číny? Já nejsem žádná eko-bio-matka, přesto mi selský rozum říká, že objednávání malých čínských balíčků je pro českou ekonomiku (tzn. i budoucnost mých dětí) fakt krátkozraké. Poštovné dotuje čínská vláda, protože podporuje export a místní ekonomiku. Pominu mnohonásobně vyšší náročnost plastových obalových materiálů (oproti např. hromadné zásilce do obchodu), ale Česká pošta třídí denně přes 100tis. balíčků, musí to dělat ručně (náklady na zaměstnance vysoké, přidaná hodnota žádná - platíme my). Celníci se snaží najít mezi nimi těch pár, které podléhají proclení, většina ovšem ne, takže zpětně si opravdu nejsem jistá, že to vybrané clo (údajně se proclí jen něco mezi 10-20tis. balíčky měsíčně, z nějakých 3mil.?) pokryje vůbec náklady na ty celníky - platíme opět my. Pak pošta většinu těch obyčejných balíčků o větších rozměrech ani nedoručuje, takže si adresát jde vystát frontu na poštu (na které vydávají balíčky pošťačky, které opět platíme my a přidaná hodnota žádná, navíc tam ten adresát stráví s cestou řekla bych tak 0,5-1h, kterou nepracuje). A nakonec ten adresát vyhodí tu masu plastu a těší se z triček pro děti, na kterých ušetřil stovku.
Když skočím cestou do obchodu, kde utratím za trička o tu stovku víc, tak ušetřím několik desítek minut sobě, poště, a z prodeje živím i tu prodavačku, která stojí v obchodě za pultem (a bez kšeftů by přišla o práci), živím i toho řidiče kamionu, který to dovezl, platilo se z toho clo atd. atd. Když samozřejmě koupím něco ušitého v ČR, tak je to ještě lepší, protože podpořím i tu švadlenu (ale chápu, že ne každý na to má finance).
Fakt nechci moralizovat, ale zkuste se někdy zamyslet nad tím, jestli tričko za pade nebo silikonová mašlovačka za dvacku za to fakt stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9073
30.1.20 10:57

No jasne, protoze ty viry jsou uz tak chytry, ze vi, ze kdyz vydrzi tech asi -40 °C v letadle nebo silenou cestu nekde po mori, ze se muzou tesit, jak se zabydli v tech peknych stavnatych stredoevropskych na 36,5°C vytopenych telickach.

Myslete nekdy trochu. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9073
30.1.20 11:00
@zrcadlo píše:
Tak si objednej z Číny ještě roušky (tady už beztak došly), a doufej, že otevřeš jako první balík ty roušky, které tě pak ochrání :mrgreen:Ne, vážně - zamýšlely jste se někdy nad trvale udržitelným rozvojem a tím, jaké jsou výhody a nevýhody objednávat levné balíčky z Číny? Já nejsem žádná eko-bio-matka, přesto mi selský rozum říká, že objednávání malých čínských balíčků je pro českou ekonomiku (tzn. i budoucnost mých dětí) fakt krátkozraké. Poštovné dotuje čínská vláda, protože podporuje export a místní ekonomiku. Pominu mnohonásobně vyšší náročnost plastových obalových materiálů (oproti např. hromadné zásilce do obchodu), ale Česká pošta třídí denně přes 100tis. balíčků, musí to dělat ručně (náklady na zaměstnance vysoké, přidaná hodnota žádná - platíme my). Celníci se snaží najít mezi nimi těch pár, které podléhají proclení, většina ovšem ne, takže zpětně si opravdu nejsem jistá, že to vybrané clo (údajně se proclí jen něco mezi 10-20tis. balíčky měsíčně, z nějakých 3mil.?) pokryje vůbec náklady na ty celníky - platíme opět my. Pak pošta většinu těch obyčejných balíčků o větších rozměrech ani nedoručuje, takže si adresát jde vystát frontu na poštu (na které vydávají balíčky pošťačky, které opět platíme my a přidaná hodnota žádná, navíc tam ten adresát stráví s cestou řekla bych tak 0,5-1h, kterou nepracuje). A nakonec ten adresát vyhodí tu masu plastu a těší se z triček pro děti, na kterých ušetřil stovku.
Když skočím cestou do obchodu, kde utratím za trička o tu stovku víc, tak ušetřím několik desítek minut sobě, poště, a z prodeje živím i tu prodavačku, která stojí v obchodě za pultem (a bez kšeftů by přišla o práci), živím i toho řidiče kamionu, který to dovezl, platilo se z toho clo atd. atd. Když samozřejmě koupím něco ušitého v ČR, tak je to ještě lepší, protože podpořím i tu švadlenu (ale chápu, že ne každý na to má finance).
Fakt nechci moralizovat, ale zkuste se někdy zamyslet nad tím, jestli tričko za pade nebo silikonová mašlovačka za dvacku za to fakt stojí.

Super prispevek. :palec: Diky za nej! :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37131
30.1.20 11:27
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
30.1.20 11:45

@zrcadlo Konečně někdo, kdo o věcech přemýšlí v širším kontextu!!! :potlesk:

• Citovat
  • Upravit
6650
30.1.20 12:14

@zrcadlo Můžu to použít? Pořád nejsem schopná rodičům rozumně vysvětlit proč nechci, jako moje sestra, nakupovat dětské hračky v Číně i když vím, že to co koupím v obchodě je taky z 90% vyrobeno v Číně. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.1.20 12:24

@Heivka Těch aspektů je více, stačí si vybrat :-) Např. že nechceš podporovat pracující děti, nelidské pracovní podmínky, bezohlednost tamnějšího průmyslu k životnímu prostředí, nulové sociální zabezpečení zaměstnavatelem, nebo obecně čínský režim, dále neekologickou přepravu na dlouhé vzdálenosti, a že chceš naopak podporovat regionální (třeba ve smyslu Evropy) výrobce, že chceš podporovat zaměstnanost v regionu a určitě vymyslíš ještě další důvody.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
30.1.20 12:25

@Heivka Pravda, že co koupíš v obchodě je z 90% taky z Číny. Nejlepší je rovnou kupovat věci z ČR a Evropy. Ty argumenty výše se hodí spíš na toto.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí

K2 Complex