Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, co by jste mi doporučili za květiny popř. keře na terasu, které vydrží přímé slunce téměř celý den?
Díky ![]()
A co na to chat gpt na 1 klik?
🌞 Květiny vhodné na slunný balkon
🌸 Muškáty (Pelargonium)
Klasika – převislé i vzpřímené druhy
Snášejí žár, vítr i sucho
Potřebují pravidelné hnojení a odstraňování odkvetlých květů
🌸 Surfinie (Petunia surfinia)
Bohatě kvetoucí převislé petúnie
Vyžadují slunce, častou zálivku a hnojení
Krásně voní večer
🌼 Million Bells (Calibrachoa)
Menší příbuzná petúnie
Odolná, bohaté květy, spíš převislá
Vyžaduje lehkou, propustnou zeminu
🌿 Lantana (Lantana camara)
Slunce miluje, květy mění barvu během rozkvětu
Přitahuje motýly, ideální do truhlíku i květináče
Pozor – mírně jedovatá (nevhodná pro domácnosti s malými dětmi)
🌻 Gazánie (Gazania)
Slunečnice „pro balkon“ – květy se otvírají jen na slunci
Výborně snáší sucho
Vyžaduje propustnou půdu a hodně slunce
🌺 Verbena (Sporýš)
Krásné kompaktní květy, odolná
Přitahuje opylovače, snese i lehké přísušky
Pravidelným seřezáváním podpoříš opakované kvetení
🌼 Osteospermum (africká kopretina)
Krásné květy podobné kopretinám
Miluje slunce, ale nesnáší přemokření
Ideální do truhlíku či mísy
🌺 Portulaka (šrucha)
Sukulentní rostlina s dužnatými listy
Snese extrémní sucho a slunce
Kvete celé léto a téměř bez péče
🪴 Tipy na pěstování
Zálivka: nejlépe ráno nebo večer, ne na rozpálené listy
Nádoby: ideálně světlejší květináče (méně se přehřívají)
Hnojení: 1–2× týdně tekutým hnojivem pro balkonové květiny
Zemina: lehká, dobře propustná (s drenazi)
Nemáš zac ![]()
Truhlíkové jahody, ideálně druh Fragaria ananasa, krásně růžově kvetou a dobře plodí celé léto - lepší než muškát k ničemu, z kterého je akorát bordel z padajících okvětních lístků
A místo keřů rajčata a papriky plus zasázet k rajčatům bazalku, ta jednak odpuzuje škůdce plus pak stačí mít doma kvalitní oliváč a dokupovat jen dobrou mozzarellu a o letní večeře mas postaráno ![]()
Levandule, buxus na kmeni a mini zakrslý stromek jehličnatý máme na přímém slunku (sice ne na balkoně, v předzahrádce a před domem, ale to není podstatné). Těm slunko nevadí. Ještě tam máme mini růže. A ty jediné teď trpí. Cokoli jiného slunko sežehlo. První roky jsem zkoušela, co tam vydrží. Zakotvili jsme, jak píšu hore okrasné stromky, rostliny. Cokoli beru, co nepřeroste v obra a zůstane hezky zelené.
A buxus mám ve vysokém květináči.
@Hanka1 píše: Více
Tak někdo chce balkon třeba jen na okrasu, nemusí být každý hned ovocnář a zelinář… Ale ty růžově kvetoucí jahody jsem jednou na balkoně měla, i výborně chutnaly, bohužel uschly, muškát je odolnější ![]()
My ho máme takhle na slunku, kde pere od oběda do večera. Někde na balkon ideální dekorace. Nezabere hromadu místa. Květináče jsme koupili v uni hobby a buxus taky.
@lucynka25 píše: Více
Ty mi v truhlíku na jižní straně nikdy nevydržely, osk jsem měla z vstupu afrikány kvůli odpuzování much a z těch byly taky slamněnky.
@Zuz186 píše: Více
Ja nejsem zelinář, mne v podstatě obtěžuje i zalejvat ty rajčata a teď jsem si koupila kapénkovou závlahu do truhlíku od Gardeny,
Ale třeba ja muškáty nesnáším, je z toho bordel a je to tuctové a fádní, má je tady každej druhej u baráku, to už radši ty milion bells nebo petúnie, ty zas hnusně lepí..
Kdybych chtěla mít okrasný balkon, vrznu tam levanduli, buxus a rozmarýn na kmínku plus nějaký jehličnan.
@bse.pedro píše: Více
Ty jsi kakost
a ani náhodou, nedám dopustit na lesní nebo truhlíkové jahůdky
@Hanka1 píše: Více
No právě, rajčata se musí denně zalévat a my jsme často pryč. Mám samozavlažovací truhlíky a než jedeme pryč, dám tam ještě ten kapénkový systém, muškáty tak vydrží i několik týdnů bez údržby. Já je mám právě ráda, přijdou mi romantické.