Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Hanka1 píše: Více
Dobrý jsou taky měsíční jahody… Voni teda vydržej dlouho, néé jen měsíc, to se jim jen tak říká…
![]()
Já je budu asi dávat do truhlíku na podzim, teď mám muškát, pelargonii a petůnii a po ředkvičkách, co už vedrem vyčuhujou do květu dám rajčata, balkonový a převislý… Pak budu hledat v trávě ty měsíční jahody, nějak mi zarostly trávou a nedávno jsem si nechal posekat zahradu od firmy, tak jsou v pér. deli, teda pryč…
![]()
Máme jižní balkon a přímé slunce od rána do půlky odpoledne. Kromě těch muškátů nepřežije skoro nic. A co přežije, to toho se vesele pustí mšice.
Letos zkouším nějakou povíjnici - plazivku, zatím roste dobře, ale uvidím, jak snese delší vedra.
Z bylinek se letos drží máta a meduňka. Pažitka tak napůl. Šrucha letos odmítá klíčit nebo po týdnu chcípne. A čistě náhodně mi vyrostly a vykvetly dvě slunečnice.
Jahody to vedro taky nezvládly, už je nepěstuju.
Ale já mám muškáty ráda. Snesou všechno a stále kvetou. A nelezou na ně mšice.
@andelinka1 píše: Více
Povijnici jsem taky několik let za sebou měla, ta je super, ale musí se mít kam pnout, měla jsem ji na dřevěné boční zástěně, kde se motala dokola. Vedro jí nevadí, ale hrozně pije, tu mi musela o dovolené chodit zalévat sousedka…
@Zuz186 píše: Více
jj, zalívám teď minimálně 2× denně. O dovolené si to všechno bude muset vystačit s omezeným zavlažováním, tak jsem zvědavá. Včera jsem hrábla do hlíny a úplně suchá ![]()
Na sáčku té povíjnice uvádějí 2 - 3 metry, ale to už určitě naměřím víc
. Zatím se jí moc nechce kvést, ale už má pár poupat.
Petunie. Vpředu převislé, vzadu vzpřímené. Substrát s hydrogelem. Samozavlažovací truhlíky, kapková závlaha na solár, hnojivo kristalon v zamaskovaném sudu. Vydrží pekelnou výheň. Jen v největších pařácích pouštím závlahu i několikrát přes den. Ustříhnutými řízky lze zahustit. Ještě nejsem spokojena, mohly by být hezčí, ale každý rok se zlepšuju. ![]()
@andelinka1 píše: Více
Ona kvetla tak od července do srpna a každý květ vydržel jen jeden den. V tom vedru, když neměla dost vody, tak byly květy otevřené jen ráno. Potřebuje opravdu velkou nádobu a hodně závlahy.
@Anonymní píše: Více
To je nádhera ![]()
Ty já mít nemůžu, já tu mám dost stín a vždycky mi chcíply. Kupuji si previslé muškáty, ty vydrží klido do listopadu.
V kuchyni, kde mám dost slunce mám menší okno, tam máme venku cherry rajčata a uvnitř má manžel papriky, kapie myslím, nebo něco takove k hermelínum ![]()
Petunie. Foto s měsíčním odstupem. Už skoro nejsou vidět plaňky. Plná výheň od rozbřesku do odpoledních hodin. Vůně až do obýváku. Hnojiva teda schlamstnou víc, než manžel vypije piv. ![]()
@Hanka1 píše: Více
Ze jo, my tam tento rok mame lesni jahody a krasnou urodu ![]()
Moc krásný.
A super nápad, dát dozadu vzpřímený a dopředu převislý. Budu si to pamatovat a příští rok to tak udělám, teď mám jenom převislý. Kde kupuješ sazenice, že máš tolik různých barev?
@PetraJ píše: Více
Děkuji. Každoročně objednávám sazenice z eshopu Lumigreen. Chodí sazeničky v top stavu, často již s pár květy. Beru převislé, polopřevislé i vzpřímené. Plnokvěté i obyčejné, velkokvěté i mnohokvěté. Barvy všechny myslitelné od černé po bílou, včetně vzorů proužků, puntíků, dokonce i srdíček. Polopřevislé nejdříve vyženou vzhůru a pak se vlastní vahou zhroutí. V Jaroměři, kolébce petunií se prodávají pod názvem Lavina. Takže je lepší ty převislé dát ještě až za ně. Polopřevislé jsou na fotce ty, co dělají polštáře květů až bluboko pod balkon. S hnojivem stále experimentuji. Po prvním vysazení je potřeba je zastřihnout nad očky tak, aby zhoustly. Někdo stříhá ještě jednou, či dvakrát během sezóny, ale dlouho pak trvá, než zase nakvetou. Doporučuje se tedy prostřihávat je postupně, ne naráz všechny najednou. Květům škodí déšť i vítr. Musí být na chráněném místě. Opravdu hodně pijou, ale tím zvládnou i naprosto pekelnou výheň. Polštáře květů mi často vydrží v plné kondici až do prosince. Přezimovat se mi je ovšem nepodařilo. Tak kupuji každoročně nové sazenice. Ze sesbíraných semen rostou hybridní voříšci, hodně šlahounů, málo květů. Nevyplatí se to. Držím palce, hodně štěstí. ![]()
Díky za tip. Já kupuju vždycky jenom dvě barvy, oni jich ani víc v tom minizahradnictví nemaj.
Pak mi dcera koupila ještě jednu barvu v jednom velkým zahradnictví, takže se na jaře chystám tam a koupím si taky víc barev. Letos jsem je zkoušela vypěstovat ze semen, taky tu Lavinu žlutou, ale to nešlo, byly to strašně slabý sazeničky a víc už nevyrostly, takže už na to prdím. ![]()
Jinak je mám na balkoně, kam pere sluníčko tak od jedný hodiny až do večera a taky to zvládaj. Sice jsou večer přichcíplý, ale zaleju je a jedeme dál. ![]()
Ze semen jsem zkoušela první sezónu a nebylo z toho nic. Přesně jak říkáš, pár slabých rostlinek. O ničem, v podstatě zdálky prázdné truhlíky. Pak jsem si vychytala ty kaskády květů z hotových sazenic. Stačí to dobře poskládat a udělat sestřih na ježka, než to začne bujet.
Jeden rok jsem vyzkoušela i uniformně prostřídané dvě barvy a bylo to pro mě nudné. Nebavilo mě to, vrátila jsem se k pestré škále všeho, co jsem schopná sehnat.
Zkoušela jsem i nepravé petunky millionbells, ale mají příliš drobné kvítky. Je to tak do skalky nebo přímo ke křesílku do kaskády truhlíčků. V truhlíkách to není vidět. Tak ty už nekupuju. U petunek mám automatickou kapkovou závlahu Esotec. Zalívá to samo ráno a večer, solár, takže netřeba tam mít zásuvku. (Lze to použít i na záhonky.) Truhlík samotný má zásobník na šest litrů vody. Truhlíků mám pět. Nebyly zrovna levné, ale jsou mrazuvzdorné, stálobarevné a s upevněním na jakkoli blbé zábradlí. (My máme předsunuté plaňky.) Na zimu se nemusejí sundavat. Jen to chce bytelné zábradlí, váží to opravdu hodně.
Petunky odstraňuji až po uschnutí někdy v půlce prosince. Přelíznutí lehkými mrazíky v pohodě zvládají. Když je opravdu vedro, mezi 30-38 st. tak jeden truhlík vypije 5 litrů vody. Takže celá sestava 25 litrů za den. Sud, štíhlý, vysoký, nenápadný v barvě omítky, na fotce je schovaný za bílými truhlíky, má 200 litrů a doplňuji ho hadicí cca po týdnu. Bez něj by to nešlo. Vybírala jsem ho dlouho, aby byl fakt nenápadný. Do čerstvě napuštěného sudu přidávám sypké hnojivo kristalon, množství asi jako pytlík mouky. Fakt celkem dost oproti návodu. Čím víc petunky rostou, tím víc hnojiva berou. Startovací je kristalon bílý a po nárůstu požadované zelené masy kristalon červený. Má nejlepší poměr N-P-K na květ co jsem na trhu našla. Špatný není ani Universol Blue od Lebiše, ale vyjde dráž a má trochu jiný poměr živin 18-18-18 (zelená masa roste dál, trošku na úkor květů). Patří stále mezi ty lepší hnojiva. Červený kristalon sice trochu zpomalí růst šlahounů do další délky, ale ze záplavy květů udělá neprůstřelnou deku, kdy to zelené pak doslova vůbec není vidět. Jak z katalogu od Starkla.
Super je také výluh z banánových slupek, kostivalu, nebo kopřiv. Ale jícha je dost voňavá záležitost, jen pro nadšence. My chceme na balkóně i relaxovat. Teď zkouším zálivku z drcených mořských řas, vitamínová bomba. Kávový lógr se mi neosvědčil, plesniví. Neosvědčily se mi ani vaječné skořápky. Ale ani doplňování samotného granulovaného fosforu. Pořád si z tím hnojivem zkouším hrát. Super je zalívat rostliny vodou z akvária, to používám hodně na pokojovky.
Jinak Lavina chce hodně stříhat a těmi řízky zahušťovat okolo. Tak polovina se jich chytne. Ty tykadla laviny je potřeba větvit. A ostříhat jí alespoň dvakrát, větvit to jak jelenovi paroží, jinak jsou to jen dlouhé fousy. Zrovna žlutá je poměrně slabá a celkem nově vyšlechtěná. Žlutá petunka byla dlouho vzácnost. Stejně jako ty vzácnější vzory a barvy nedělají takové převisy, protože se zkrátka zatím šlechtí hlavně na barvu. Takže třeba černá petunka nebo noční obloha (modrá, bíle tečkovaná) jsou poměrně malé rostliny. Naopak silné, pevné rostliny jsou hlavně odstíny sytě fialových, sytě růžových a červených. Za zmínku stojí Indian Summer, která má proměnlivou barvu rezavé, od cihlové, přes oranžovou, po žlutou.
Alfa omega petunek je voda. V zemině mám nasypaný hydrogel, váže vodu, aby to nevysychalo. ![]()
Teda, ty to máš vychytaný.
A to aby měl člověk na pěstování petunek vysokou školu. ![]()
Tu bychom mohly založit. Skvělý nápad!
Co má taky na mateřský člověk dělat, že jo.
Vytrhli mě z víru velkoměsta na místo, kde není ani kavárna, ani knihkupectví… Nic, čím by se člověk zabavil. Tak experimentuju, teprve se učím. Jinak jsem panelákový dítě, co usušilo i kaktus. ![]()