Banány a infekce plic
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Baba píše:lumáťa píše:Totřeba jo, ale není pravda, že dítě do dvou let nepotřebuje přijímat sůl vůbec, protože má v těle zásoby.Nataša píše:„Poslední průzkum stravovacích zvyklostí kojenců a batolat ve věku 0-3 roky1 ukázal, že české děti konzumují až čtyřikrát více solinež je doporučeno pediatry. Nadbytek soli ve stravě má již ve věku 6-12 měsíců 80 % dětí, ve věku 12-18 měsíců je to 95 %. Děti ve věku 18-36 měsíců u nás překračují doporučené množství soli již téměř všechny, některé dokonce více než čtyřikrát.“
informaci o soli mám od doktora.já třeba skoro nesolím ani pro nás, manžel si na to musel těžce zvykat..
nesolím tím pádem ani mladýmu, ale když je v něčem trošička soli, neosypu se z toho
sůl nad zlato, ale hlavně s mírou. ne jen u mimin, ale i u nás.
Psala jsem nesolit, protože přirozeně slaných pokrmů sní dítě během dne dostatek. Např. mateřské mléko, UM, chleba, rohlíky… batolata jedí i sýry a šunku…to je soli až až.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Baba píše:lumáťa píše:Nataša píše:nicméně, banány jsem začala dávat až po roce, protože mám za to, že strava má být složená převážně z plodin, které rostou v našem zeměpisném pásu, na banánech nevidím vůbec nic přínosného, jsou podtrhávané (sklízené aniž by dozrály), pak dozrávají na lodích skladováním v řízené atmosféře. plus země, které je pěstují, velmi často používají zakázané pesticidy a jiné. např. DDT.
ty sušenky, no, v 7m jsem krmila jen křupkama (kukuřice, voda, trocha soli ale můžou být i bez soli), jelikož náš mladej začal jíst kousky až v 11m!! starší pojídal hami safari, zas nejedl nikdy křupky.
myslím, že cukr není nic moc, děti jsou pak hrozně nastartované..tomu bych se snažila vyvarovat, stačí cukr z ovoce..
sůl mi nevadí, když se nepřehání. i děti potřebují sůl, ale hodně málo… takžeBanány souhlasím.
Sůl dítě nepotřebuje minimálně do dvou let !!! Má jí v tělíčku zásoby z doby, kdy bylo v bříšku a vše potřebné si vzalo od maminky.A kde se ty zásoby nacházejí?
Nachází se ve všech tkáních, převážně však v mimobuněčné tekutině a žaludeční šťávě. Chlór se vstřebává především v tenkém a tlustém střevě. Z organizmu je vylučován, podobně jako sodík a draslík, převážně močí, částečně i stolicí. U kojících žen je vylučován mlékem ve formě chloridu sodného.
Sůl se přirozeně vyskytuje i v mrkvi, které kojenec/batole spořádá také dost. A ostatní jsem psala výše.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gůglit umím taky, navíc to ani není odpověď na mou otázku.
Sůl dítě potřebuje přijímat zvenku, zásoby na dva roky fakt nemá. Sůl je i v MM.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Někde jsem nedávno četla, že ač se říká, že tropické ovoce naše tělo nesnáší, tak o banánech to neplatí. Naopak - přišlo se prý na to, je banán je šíleně zdravý, že by se měl člověk až „přebanánovat“!
Takhle to tam doslova bylo napsáno.
Jinak co se týče soli - do 1 roku vůbec nesolit a od roku prý jen do vaření tak 2 - 3 zrníčka soli. ![]()
Ale když dávám rohlík a tak, tam ta sůl tam je, tomu se člověk nevyhne. Ale zásadně nesolím připravované jídlo. A sýry a šunku? Do 3 let by děti neměly tavené sýry ani uzeniny. Ať si každý dává co chce, my to dělat nebudeme. Dáváme jen Lučinu. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
určitě souhlasím, že většina populace, vč. dětí bohužel, konzumuje více soli, než je doporučeno. napsala jsem jen, že i dítě sůl potřebuje, ale hodně málo
nicméně, já mám kupříkladu hodně draslíku a málo sodíku, takže mě bylo vyloženě doporučeno začít aspoň trochu solit
máme to se ségrou obě, asi díky stravě, kterou nám podávala máma celé dětství, dospívání a jak nás naučila vařit..
mám s tím problém i v restauracích, všechno je přesolené
tak možná proto se soli nebojím, protože si dítě nemá u nás jak zvyknout na slanou chuť, a o to taky jde..
ano, samozřejmě, Na+ se nachází ve všech tkáních, vždyť jak by jinak fungovala draslíko/sodíková pumpa?? důležitý je poměr Na/K v těle..
ale nějak nevěřím v perpetum mobile, ionty se vylučují z těla právě močí, potem, a prostě se musí doplňovat.
netvrdím dítěti solit jídlo, které vařím, to ne, ani já to nedělám - kromě vaření masa, to solím trošinku. jen prostě nesdílím fobii ze soli, myslím, že trocha soli někde prostě neublíží.. ale všeho s mírou.
(když dám dítku párkrát sušenku, kde je trocha soli, prostě zas jinde uberu..)
a ano, potraviny samozřejmě obsahují přirozeně sodík, draslík apod.,stejně jako jiné látky. sůl obsahuje i MM, UM, atd.
nevěřím v antibakteriální účinky banánu. vím, že banán staví, takže je mi jasné, že se doporučoval při průjmech.
plus banán bezpochyby obsahuje hodně železa, draslíku, málo sodíku, tryptofan tuším, plus vitamín B (už nevím,který, B6?)., nicméně riziko které plyne ze způsobu a místa pěstování a dovozu pro mě je podstatné, vitaminy se dají získat z jiných potravin, a proto jsem se rozhodla do roka nedávat, se mi miminko zdá příliš malé.. ![]()
myslím, že každá, dle svých znalostí, a nejlepšího svědomí, vidíme ta rizika ve stravování kojence/batolete jinde. Nemluvě o tom, jak se mění doporučení pro stravování v průběhu doby.. A je tak na každém, aby zvážil, co je pro něj důležité. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nataša píše:
určitě souhlasím, že většina populace, vč. dětí bohužel, konzumuje více soli, než je doporučeno. napsala jsem jen, že i dítě sůl potřebuje, ale hodně málonicméně, já mám kupříkladu hodně draslíku a málo sodíku, takže mě bylo vyloženě doporučeno začít aspoň trochu solit
máme to se ségrou obě, asi díky stravě, kterou nám podávala máma celé dětství, dospívání a jak nás naučila vařit..
mám s tím problém i v restauracích, všechno je přesolené![]()
tak možná proto se soli nebojím, protože si dítě nemá u nás jak zvyknout na slanou chuť, a o to taky jde..
ano, samozřejmě, Na+ se nachází ve všech tkáních, vždyť jak by jinak fungovala draslíko/sodíková pumpa?? důležitý je poměr Na/K v těle..
ale nějak nevěřím v perpetum mobile, ionty se vylučují z těla právě močí, potem, a prostě se musí doplňovat.
netvrdím dítěti solit jídlo, které vařím, to ne, ani já to nedělám - kromě vaření masa, to solím trošinku. jen prostě nesdílím fobii ze soli, myslím, že trocha soli někde prostě neublíží.. ale všeho s mírou.
(když dám dítku párkrát sušenku, kde je trocha soli, prostě zas jinde uberu..)a ano, potraviny samozřejmě obsahují přirozeně sodík, draslík apod.,stejně jako jiné látky. sůl obsahuje i MM, UM, atd.
nevěřím v antibakteriální účinky banánu. vím, že banán staví, takže je mi jasné, že se doporučoval při průjmech.
myslím, že každá, dle svých znalostí, a nejlepšího svědomí, vidíme ta rizika ve stravování kojence/batolete jinde. Nemluvě o tom, jak se mění doporučení pro stravování v průběhu doby.. A je tak na každém, aby zvážil, co je pro něj důležité.
plus banán bezpochyby obsahuje hodně železa, draslíku, málo sodíku, tryptofan tuším, plus vitamín B (už nevím,který, B6?)., nicméně riziko které plyne ze způsobu a místa pěstování a dovozu pro mě je podstatné, vitaminy se dají získat z jiných potravin, a proto jsem se rozhodla do roka nedávat, se mi miminko zdá příliš malé..
Souhlasím…
Ani já nejsem zvyklá moc solit, vadí mi to. Doma si už zvykli, že si musí jídlo dosolovat (solím minimálně). Sice zpočátku brblali, že to není ono, když se to solí dodatečně, ale za ty roky si už zvykli. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nataša píše:
plus banán bezpochyby obsahuje hodně železa, draslíku, málo sodíku, tryptofan tuším, plus vitamín B (už nevím,který, B6?)., nicméně riziko které plyne ze způsobu a místa pěstování a dovozu pro mě je podstatné, vitaminy se dají získat z jiných potravin, a proto jsem se rozhodla do roka nedávat, se mi miminko zdá příliš malé..
Co mamina, to jiny nazor na banan a vlastne vsechny potraviny. A at si to kazdy zvoli sam. Ja v tom rizika nevidim. Banan oloupu, spicku dam stranou, tak si myslim, ze riziko co se tyce plisni je minimalni. To bysme pak museli prestat davat i caj, protoze kdo vi co v nem je za plisne jak se susi a brambory, protoze rostou v zemi a kdo vi jak se skladuji po tom co je omyji a nasackuji a ja nevim co jeste..... Neblaznete holky…
Vzdyt deti se sice rodi s nedozralym imunitnim systemem, ale chybi jim slozka sepcificke imunity a nespecifickou imunitu maji vsechny deti po narozeni vyvinutou (pokud nejsou imunodeficientni z duvodu geneticke poruchy). Navic kojenim prechazi do jejich tela protilakty a lymfocyty a dalsi bunky imunitniho systemu, takze urcitou ochranu maji… navic pokud se nesetkavaji s patogeny, dochazi ke spatne stimulaci imunitniho systemu a pozdeji k alergiim. Takze bych to s tou ochranou prilis neprehanela.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
nemluvím o plísních, patogenech, ale o používání zakázaných pesticidů při pěstování, o způsobu dozrávání, atd.
a neříkám, že vůbec, jen že dávám o hodně později, než druzí.. ![]()
to, že nevěřím, že má banán antibakteriální účinky, neznamená, že si myslím, že je plný plísní, to jsou dvě různé věci..
ale už jsem psala výše, že každý vidíme rizika jinde, a podle toho se rozhodujeme
(mně se prostě po rozhovoru s jedním členem vlády jedné africké země zvedl žaludek, no..)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak to chapu. Myslela jsem, ze myslis plisne vzhledem ke zpusobu dozravani jak jsi psala. Ale kdyz se podivate na presnidavky ze 100% ovoce, ktere jsou asi nejkvalitnejsi na trhu, skoro ve vsech je banan a to jsou od 6 mesicu. Nepredpokladam, ze tam davaji jine banany, nez ty co jsou ke koupi v obchdech. Na nejake BIO bez pesticidu se tam urcite nehraje. Jak se to vypestuje, tak to jde do sveta a i do presnidavek. Takze vseobecne to asi je prijimano, ze od 6 mesicu kdyz se zacne s ovocnymi prikrmy, muze se zacit s bananem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
tak to já samozřejmě kupuju pouze přesnídávky bez banánu
ale je to těžké.. ![]()
no a do přesnídávek pro děti podléhá ovoce nějaké vstupní kontrole (pesticidy,..), rozhodně trochu větší kontrole, než volné ovoce..
ale jak říkám, je to můj přístup, který mám podložený vlastní zkušeností, vlastními znalostmi… a nejednou se mi už divili.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit