Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, zrovna jsem hledala toto téma jestli už existuje diskuze, tak super. Něco jsem se nového i dozvěděla, právě mě zajímalo, kdy se tak ta barva očí mění a jak to probíhá. Takže říkáte, jestli jsem dobře pochopila mění se to postupně ne ze dne na den? My máme aktuálně dceru půl roku a má stále modré. Tak nevím, jestli se máme chystat na to, že by mohla mít oči pak po mně, hnědozelené případně hnědé nebo ji zůstanou po manželovi modré? Prý je hnědá barva dominantní, ale třeba znám dva případy, kdy se to nepotvrdilo. Kamarádky rodiče: otec modré oči, mamka tmavě hnědé a a ona a její brácha, tak oba modré. A moji rodiče: táta modré a mamka hnědé, jak u té kamarádky, ale já i brácha hnědé, spíš hnědozelené. A bráchova přítelkyně modré a mají syna a ten má oči také modré, vůbec ne po bráchovy tmavé, tak jsem na tu naši kočičku zvědavá. Snad aspoň ty tmavé vlasy ji zůstanou po mně. Manžel měl v dětství blonďaté a to moc na to holka nevypadá. Tak mně by se líbilo, kdyby měla vlásky hnědé a očička modré, tak uvidíme, jak to bude ![]()
@sharunka03 mám půlročního syna a máme to tak jako vy - já hnědozelené a manžel modré. Já ale doufám, že nebudou modré. Nikdy se mi nelíbili a už stačí, že modré má manžel. Ségřine holčičce se vybarvili až v roku, takže čekám, protože barva očí se dědí složitěji.
Taky jsem četla že je hnědá dominantní… dcera se narodila s hnědými - skoro černými oči, tak jsem myslela že ji zůstanou hnědé (po tatínkovi), ale teď ji je půl roku a jdou do zelena po mně ![]()
@Capelucia Tak si budeme muset počkat a uvidíme. Mně právě se modré líbí, takže, kdyby ji zůstaly, tak mi to nevadí, ale aspoň, ať má barvu vlásků po mně
Takže, říkáš, že je ještě čas? Tak si pak napíšeme, jak to dopadlo ![]()
@Jaaanča Aha, no vidíš, já měla zato a i jsme se učili, že se děti rodí s modrými nebo zelenými, nikdy snad s jinými. Tak to je u vás taky zajímavé. Taky taky uvidíš, jak to nakonec bude časem ![]()
Aby nakonec neměly, každé oko jiné? To se taky může stát, i když je to dost nepravděpodobné ![]()
@sharunka03 Jo to jsem si taky myslela že se děti rodí vždycky s modrými oči, ale máme tu živý důkaz že i s tmavými
Tak jsem zvědavá jak se nám vybarví, celá jde totiž do světla
@Jaaanča No,tak to jsou zřejmě výjimky, ale prý většinou to jsou modroočky nebo zelenoočky. Pravda, naše holčička má tmavé vlásky, ale úplně taky ne nějak tmavé, že to hází na světle, spíš světle hnědé, no necháme se překvapit ![]()