Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tak už letos zase, jako každý rok řešíme to samé. Básničky do družinové soutěže, v zimě zase do školní soutěže. Mám dva školáky na prvním stupni a už mi dochází inspirace. Oba jsou na to docela dobří, často i vyhrají, ale já už nevím, kde mám čerpat, zdá se mi, že na internetu toho moc není.
Můžete mi prosím poradit, buď napsat nějakou zajímavou básničku, nebo hodit odkaz? Prosím, něco pro 3.-5. třídu (tzn. min 5 slok), hlavně ne Žáčka, toho už nikdo nechce slyšet, ani nic tak profláklého, jako Kromě paní učitelky celá třída chytá lelky apod.
Moc díky za náměty, třeba to pomůže i jiným.
@bigl Moc hezké básničky byly v knížce od F. Kožíka Svátky krásné hvězdy, ale vesměs teda zimní a vánoční…
@Kamikadze Tam jsem byla, moc mi neporadili protože sami nevěděli a prohrabávat se stovkami knížek se mi nechtělo.
@kattie To oni právě nechtějí, aby se to vztahovalo k ročnímu období.
Nebo takovej Jiří Žáček:
Hele padá nebíčko,
udělá ti bebíčko.
Proč by nebe padalo?
Tatínku, ty kořalo.
@bigl moc hezké básničky pro děti píše Radek Malý, nebo klasicky František Hrubín, jsou nápadité a dobře se budou učit. Například knížka - Kam až smí smích od Malého. ![]()
@Ebixa Myslela jsem spíš někoho jako Frynta, Černík, Jiří Havel, Šrut…
@JulinkaM Radka Malého neznám, ale už jsem na něho nějaký tip dostala, díky, zkusím mrknout v knihovně.
Tak koukni na databázi knih a pak jdi do knihovny až si vybereš autora…
@bigl
určitě se mrkni, píše i těžší pro zasmání - Vraní zpěvy,
tam je super básnička pro starší dítě, myslím, že se jmenovala Po cestě z divadla šlápl jsem na šneka, nebo tak nějak
není zač ![]()