Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Holky prosím o radu. Doma mám roční pohyblivé batole a malého relativně vycvičeného psa. Po narození pes malého docela přijal, smířil se se svým postavením ve smečce a vše bylo celkem v pohodě. Psovi se věnuju, venčím, mazlíme se, hrajeme si. Teda hlavně můj chlap, já o něco míň.
A teď ten problém. Malý se na psa sápe, honí ho, leze mu do pelíšku, prostě jakmile ho vidí, jde po něm. Samozřejmě je hlídám oba, psa i malýho okřikuju, obou vysvětluju. Psovi, že malý je člen smečky, že mu nic neudělá, malýmu, že pejsek je v domečku a tam za ním nesmí.
Pes na sebe nenechá nejen sáhnout (ani v klidu), ale dokonce vrčí, jakmile malý vleze do místnosti. Je třeba metr, dva od psa, ani na něj nesahá. Ale ten vrčí. Jednou, dvakrát po něm vyjel, nic mu neudělal, ale dostal nakládačku, aby si ujasnil, kdo je ve smečce nad ním.
Pes na sebe nenechá sáhnout. Malýho odmítá i v okamžiku, kdy já psa chovám ve stoje v náručí a malý je u nohou, pes vrčí a vůbec dává najevo, že ho tam nechce. Je vystresovaný. Občas ho dáme na víkend k babičce, ať si pes odpočine, ale to není řešení. Je mu 8 let a už chce svůj klid a ne batole, které je mu stále v patách. A batoleti nevysvětlím, že pes chce klid, řeším to tak, že psa zavírám v jednom pokoji a nebo se snažím, aby byl každý jinde.
Na druhou stranu mu malý nikdy nic neudělal, ani nedloubal očíčka, ani silně nezahal za chlupy.
Co s tím?????
Dává jasně najevo,že se snaží být nad malým :think Vždy když by zavrčel by měl být vykázán na své místo-nejlépe v jiné místnosti.Hlavně nemlátit za to že vrčí na malého-tím větší nevraživost tam bude.A pořád malému připomínat nesahat,nesahat.
Opravdu psa začlenit až na poslední místo.žrát jako poslední,nespat v ložnici atd.
Chce to opravdu radikální změnu v přístupu.Snad se zadaří.Měli jsme obdobný problém.A vše se přísností spravilo ![]()
jenže mám pocit, že tohle dělám. Psa okřiknu, vykázat moc není kam, protože ho zavírám právě v ložnici. Spí v pelíšku, v posteli ne (většinou). Ale pokud je v jiné místnosti a zavrčí, vykážu ho do pelíšku. Nebiju, jen důrazně okřiknu a on ví. Maximálně vytahám za kožich a to už musí být.
Chodili jsme na cvičák, takže základy má, tohle je problém zhruba posledního měsíce, max. dvou…
Ahoj, souhlasím s Verenikou a zároveń bych ráda dodala, že je pro psa důležité, aby měl své místo, které bude jen jeho k odpočinku, kam se bude moci jít schovat před prckem.
A nejde dát pelech někam do chodby?Aby spal s sám a ne s vámi v místnosti?
Pokavaď pes fakt vrčí i v jeho přítomnosti bez dráždění tak žádné chování,vyžádané mazlení atd.Psa máš pomazlit jen když ty chceš a ne když on za tebou přileze..
A k tomu vykázání,fakt to nějak udělejte aby byl někde sám,ale tam by měl mít pelech trvale.Nějaké místo kam bude mít prcek přísný zákaz!!Ložnice není moc dobrý místo.A v tom „arestu“ ať je klidně celý den.On si to uvědomí
souhlasím. hlavně nebít tím podporuješ agresivitu v psovi a ten si jí bude vylívat na děcku. co doporučuji je trvat důrazně na splnění příkazu. a co se týče vrčení tak tím pes dáva jasný signál mimču že nechce aby se k němu přinližovalo.. takt se běžně psi chovají i při výchově štěnat. ( neco o tom vím…
) nemyslím si že by malého nějak pokousal spíš by ho jen „štípl“ nechci aby to vyznělo nějak brutálně ale tím by se prcek možná víckrát nepřiblížil pokud by pes zavrčel.. hlavní problém je i ve věku psa… je už starý a chce mít klid na který byl zvyklý …ještě může pomoc jedna věc a to je láhev z vodou ( taková ta cyklistická) pokud pes zavrčí ihned ho malinko zkropit tím přerušíš tu myšlenku na „utok“ a pes si zapamatuje že při vrčení v dané situaci bude následovat „trest“
nedočítala jsem
prý se osvědčuje striktně pořešit dítě - nedopustit, aby mohlo k psovi, ne naopak.
vyzkoušeno ale nemám
je to celkem prekérka, tak přeju, ať se podaří. náš teď už bývalý první pes -fenka, nesnášela děti odmala, myslím, že by byla stejná, klidně by i kousla.
Taky mám roční batole a psa.Pes si na ni zvykl už od mala,nevrčí na ní,ale pohladit se nenechá ani do pelíšku mu malá nesmí.Je fakt,že co se malá narodila,jsem na psa tvrdší.Prostě musí poslouchat,já jsem tu pánem a jasně mu dávám najevo,že dítě je nad ním.Žrát dostává jako poslední,ze dveří jde jako poslední,ven s ním jdu až řeknu já,ne že si to vykňučí atd.Asi to pochopil,je fakt hodnej.
Jo a malá si ho taky získala jídlem,když žužlá rohlík nebo tak,tak mu ho dá a to je s ní největší kamarád.
Takže za mě důslednost a snad se to srovná.
holky děkuju.
malý ke psovi nesmí, pes k němu taky ne. Pes je v ložnici, je tam celý den a je zvyklý. Chodba je moc tmavá a hlavně studená. 95% dne je to v pohodě. Ale prostě je nemůžu hlídat 24 hodin denně. Každý má svoje teritorium kam ten druhý nesmí. Pes dostává žrát až večer, kdy malý spí a nebo ho samotného zavřu v kuchyni.
Ale stejně třecí plochy vznikají.
Pejsek je lákadlo pro malýho. Jakmile ho uvidí, je hrozně zajímavý a chce si sahnout. Tomu se snažím zamezit a tam je hlavní kámen úrazu. Jediný, kdy se snesou, když ho malý krmí.
rozhodně bys neměla chovat psa v náručí, a ještě ke všemu, když je u toho dítě, to se pak nediv, že si pes na prcka dovoluje
A dítě jasně musí pochopit, co si může k psovi dovolit. Taky máme psa a hned jak se po něm malá začala sápat, tak jsme jí důrazně řekli, že to nesmí dělat (stačí důrazné NE jako na psa). I když náš pes si to nechá libit, když si zvykl, že už to není jen ležící mimino a teď mu malá hází hračky a on jí je nosí zpátky za piškoty…
No jak to píšeš tak mám pocit,že jste je od sebe oddělili až moc,hned od začátku se z nich měli stát kamarádi.Nějak je sblížit postupně.Pes se cítí odstrčený
Možná se pletu.
My máme 8letýho- ten má u malýho respekt,ví co smí a co ne.Ale normálně vedle sebe jsou a není problém.Od mala byli spolu,očichat,olízat ručičky,dávat pamlsky…
Pak máme skoro dvouletýho a s tím byl právě problém.Bral malého jako stejně rovného-štěně.Tam musely přijít ty tvrdá opatření.Ale jsou prostě v pohodě.
Nedovedu si představit mít psa a zažívat to co ty.Psi jsou u nás součástí rodiny.Mají své místo pevně dané,ale jsou celý den s námi ![]()
Jsem si na tebe dneska vzpoměla když malý dělal tomu dvouletému prohlídku zubů ![]()
pes je v ložnici dost, ale většinou spí, bylo to tak i před malým. Je tam zvyklý. A ani toho času tam netráví extrémně víc než pře porodem…
Ale s tím oddělením máš možná pravdu.
dotaz další:
jak nenásilně spřátelit dítě a psa. Snesou se, jen když má malý v ruce jídlo. I když pes je balónkový, možná by šlo použít tohle. ALe zas malý neumí házet balonky…
verenika píše:Pak máme skoro dvouletýho a s tím byl právě problém.Bral malého jako stejně rovného-štěně.Tam musely přijít ty tvrdá opatření.Ale jsou prostě v pohodě.
Mám problém s naším čtyřletým psem,malému je 14 měsíců, doted nebyl problém, ale jak se malý stal pohyblivějším, pes to očividně bere tak, že mu malý narušil teritorium. Už po malém 2× vyjel, sice nekousl,jen varoval. On nevrčí, prostě štípne. Je to citlivé zvíře, ale než se narodil prcek, byl to rozmazlovaný jedináček. jinak spí v pelíšku a jí až večer jako poslední. Nevím už jak na něj.JInak od začátku jsem psa na malého zvykala a i psovi se věnuju jako dříve.
Odděluješ je moc a moc psa dusíš, když se přiblíží k dítěti. Zkus na o jít po dobrém. Pes se musí naučit, že dítě = vždy něco příjemného. Tj. v přítomnosti dítěte psa mazlíš, házíš balonky, krmíš pamlsky, jinak ne (sama víš, co má pes rád). Dítě musíš hlídat, aby za psem prostě nelezlo. Zezačátku to zkoušej po pár minutách, zavoláš si psa k dítěti, dáš mu třeba sedni, za splnění pamlsek, pak hodíš míček, zase pamlsek, pak pohladíš dítě, pohladíš psa atd. Úplně bych vynechala bití, třepání za kůži atd. Pes nevrčí proto, že by se nad dítě chtěl dostat (správně by ho měl chápat jako mládě a chránit), ale proto, že s dítětem má spojené tresty a nepříjemné věci.
Je to jednoduché, musíš posilovat (odměňovat) to, co pes dělá dobře, a pak to špatné chování postupně vymizí.