Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Vyloučit cough-variant asthma, to je vše. Inhalační kortikoidy a Ventolin může napsat i PLDD.
Psala jsem tu spousty příspěvků na toto téma. Dcera začala kašlat při nástupu do školky, nejhorší byly noce. Kašlala “v podstatě” do 10 let.. nejhorší to bylo, když byla malá. Dostali jsme se na alergologii. Dostala dvoje inhalační kortikoidy. Diagnostikováno nealergické astma. Dle MUDr, že z toho vyroste a ano, vyrostla. Díky bohu, bylo to peklooo
. V noci kašlala, až zvracela hleny, bylo to nekonečné. Těch pohotovostí co jsme i navštívili a zbytečně, ale byli jsme na pokraji sil. Držím palce, abyste narazili na dobrého alergologa, a nasadil vhodnou léčbu. Neříkám, že to je případ tvého syna, jen píši naší zkušenost.
Dnes je dceři 14 a jestli má kašel 2× do roka, tak pohoda a vystačí si s fenistilem, občas stoptusinem
@lucije28
Vhodnou a účinnou léčbu může nasadit i PLDD, netřeba čekat na alergologa. Navíc mnozí to taky svádějí na školkové kašle atd.
@Doctus Děkuji. Jak se to prosím vylučuje? Vím, že by to měla naše pediatrička vědět, ale zatím se mi zdá, že to moc neřeší a že prostě je podzim, tak kašlou skoro všechny děti. ![]()
@Veru1987 Netopíme, teplotu máme kolem 20 stupňů. Vlhkost se snažím držet min na 50%.
@lucije28 Moc mě mrzí tahle vaše zkušenost. Ráda bych se tohoto vyvarovala.
Ale tedy váš typ je alergologie, děkuji.
@BdM
Ono se to spíše potvrzuje terapeutickým testem. Nasadí se na nějakou dobu (několik týdnů) inhalační léky a sleduje se efekt. U CVA u dětí nastupuje zlepšení zvykle během týdne. Je tam ovšem několik kamenů úrazu. Prvním kamenem je nízká dávka inhalačního kortikoidu, vstupně je nutné jít do vysokých dávek, pak postupně snížit. Použitím nízké dávky vstupně v rámci terapeutického testu nemusí přinést kýžený efekt a pak se diagnóza CVA opouští. Maximální jistotu poskytují fixní kombinace IKS / LABA (ideálně IKS / formoterol; IKS / salmeterol má o něco nižší efekt), které PLDD může napsat na úhradu pacientem, stojí to ovšem 500 Kč. To často děti přestanou kašlat během 3 dnů.
Průšvih je, když to nefunguje, to se musí pátrat po dalších příčinách (reflux, stav po prodělání černého kašle). Reflux se mohl vyloučit už v mezidobí, kdy se nasadí Helicid, ale efekt není okamžitý. Aby to bylo ještě složitější, tak až 40 % asthmatiků má jistou formu refluxu (ale není to indikace k tomu, aby paušálně brali Helicid či jiné PPI).
Ahoj, syn (2,5 roku) již 2 měsíce přes den pokašlává a nejvíc ho trápí noční záchvaty kašle (kašle třeba i 2h v kuse). Dle pediatra opakovaná viróza horních cest dýchacích, poslech čistý a může takto kašlat celou zimu. Dle ORL nyní již bez potíží, nosní mandle jemně zvětšená, ale prý na vyndání to není a u takto malých dětí je to obvyklé.
Poradíte mi někdo, jak mu pomoci? Ty noci jsou u nás hrozné a nějak se nemůžu a ani nechci spokojit s tím, že takto bude kašlat ještě další měsíce.
Již jsem během těch dvou měsíců zkoušela sirupy na kašel (Fenstil, Aerius, Thymomel, Erdoherbal), tymiánová mast na hrudník, Sinupret na dutiny, Neo-bendovy kapky, inhalaci Vincentky, vzduch v noci zvlhčuji zvlhčovačem i plenou na topení, ale nic s valným úspěchem.
Děkuji za jakoukoliv radu.