Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, já se jdu pro vaše zkušenosti. Syn má 2 roky a 4 měsíce, z jara měl první zanet průdušek, nasazen ventolin, po uzdravení se párkrát objevil zničehonic nic záchvat kašle a následně hvízdáni a pak jak když utne a přes léto byl klid. Pak nastalo září a další 2 záněty průdušek byly tu a od té doby i když byl zdraví tak ho občas úplně nahodne přepadne kasel, který opět vygraduje do hvízdáni a musím zachraňovat ventolinem, někdy se mi i pozvracel, někdy sípal víc někdy min, ale vždy ro bylo slyšet. No tal jsme ty 2,5 měsíce běhali po doktorech RTG plic dobrý, vytery z krku dobrý, Orl v pořádku v červnu testy na alergu, kohni testy negativní a z krve zjištěna alergie… teď jsme byli na alergu znovu a zase kozni testy negativní a poslech se doktorovi nelíbil, takže si vyslechl rodinnou anamnezu, atd… a předepsal mu seretide 20/50 1-0-1 a v případě dušnosti/sípotu ventolin.. za 3 měsíce kontrola. Ale nějak jsem se zapomela zeptat na jak dlouho ten sereride bude mít? Nechci do něj cpát kortikoidy x let, už teď z toho mám takový divný pocit, abych chudinkovi nezadělala ještě na nějaký jiný choroby
Mate s tím někdo dobrý zkušenosti není to tak strašný? Neexistuje něco šetrnějšího?
Buďte ráda, že jste dostala účinné léky. Dle aktuálně platných doporučení bude mít Seretide pravidelně, a to minimálně několik měsíců, nelze vyloučit ani delší dobu používání.
Inhalační kortikoidy jsou základním kamenem léčby asthmatu, divím se, že je nenasadil PLDD ještě před alergologem. Distanční hvízdání… na co PLDD čekal, to tedy vážně netuším.
Seretide tedy pravidelně 1-0-1, při zhoršení přechodně navýšit na 2-0-2 a přidat na zhruba 5 dnů Ventolin.
Nechci do něj cpát kortikoidy x let, už teď z toho mám takový divný pocit, abych chudinkovi nezadělala ještě na nějaký jiný choroby.
Z asthmatu se nedá vyléčit, neléčené asthma může způsobit remodelaci dýchacích cest.
Neexistuje něco šetrnějšího?
Ale existuje. Smíření s tím, že z dítěte budete mít píšťalku.