Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer, měla bych takovou otázku ze zvědavosti. Malé je 2 a půl a od malička má šíleno potřebu všechno strkat do pusy. ochutnala už kdeco, na tom by nebylo asi nic divného ale já všude čtu že po druhým roce už tohle děti nedělají, a já zrovna dneska přistihla dcerku jak ochutnává kinetický písek. Nedávno jsem schovala deodorant protože by byla schopná ho oblíznout a stejně se k němu nějak dostala by mě sice zajímalo jak, no asi manžel nevim každopádně vše co je měkké je schopná ochutnat. Tak já nevim asi ji dávám málo jíst
Tak by mě zajímalo kdyby jí to mohlo přejít a já nemusela hlídat co ochutná a jestli to je vůbec normální páč žádné dítě v okolí toto nedělá. ![]()
Já mám takové všechny tři děti. To třetí je teda ještě mimino, ale taky do té pusy nacpe všechno, co vidí. Jednou mi i kamarádka říkala, jestli jsou mé děti normální, když je viděla pojídat psí granule… Samozřejmě že jsem jim zakazovala, vysvětlovala… Ale stejně to nepomohlo, přešlo to až časem. Přesně nevím, kdy to přešlo, ale určitě až po 2. roce, ta prostřední má 4 roky a doteď má potřebu tajně okousat třeba kousek knížky, pexeso, pohled…
vždycky závidím ty děti, co sedí na písku a hrají si, protože ty moje drží lopatu a svačí… Jo a zrovna u toho písku si vzpomínám, že ještě na jaře jsem dceru načapala, jak ho jí a to měla nějak 3 a 3/4 roku
Nepamatuju si do kdy to dělal syn, řekla bych že cca do tří let, od batolecího věku jedl písek, ohlodával vše dřevěné, prostě venku byl ve svém živlu. Doma myslím problém nebyl, akorát ohlodával nohy od židlí a pod
Prostě dřevo. Holka je od mala čmuchalka, takže jsem před ní musela schovávat vše od deodorantů, aviváží, balzámů na rty atd…, sice vždy jen čichala (člověk něco zapomene uklidit a může být malér), ale i tak jsem měla strach že se napije jaru a pod…
@tartaletka píše:
Já mám takové všechny tři děti. To třetí je teda ještě mimino, ale taky do té pusy nacpe všechno, co vidí. Jednou mi i kamarádka říkala, jestli jsou mé děti normální, když je viděla pojídat psí granule… Samozřejmě že jsem jim zakazovala, vysvětlovala… Ale stejně to nepomohlo, přešlo to až časem. Přesně nevím, kdy to přešlo, ale určitě až po 2. roce, ta prostřední má 4 roky a doteď má potřebu tajně okousat třeba kousek knížky, pexeso, pohled…![]()
vždycky závidím ty děti, co sedí na písku a hrají si, protože ty moje drží lopatu a svačí… Jo a zrovna u toho písku si vzpomínám, že ještě na jaře jsem dceru načapala, jak ho jí a to měla nějak 3 a 3/4 roku
Tak temi poslednimi vetami jsi me fakt rozesmala. Asi tak, nasvaci se z cehokoliv. Prijde mi ze psi granule je ji blizsi nez zdravej pernicek co upecu. Ikdybych tisickrat vysvetlovala je to marny. Snazim se na ni polopaticky stylem to se neji to by te bolelo brisko, to maji kocicky my jime to co maminka da na talirek ale prd nic na ni neplati. Achjo si rikam jestli ji neco chybi nebo proc ma tak strasnou potrebu ochutnat vsechno co vidi. Nehlede na to ze bezne v puse cumla kulicku, velkou to by nespolkla ale i tak to nepochopim. Jo nedavam ji susenky brumiky bombonky ale i tak je prece spousta deti ktere to ani nemuzou a taky neocumlaj vsechno co jim prijde do ruky. ![]()
Synovi je skoro 2,5 roku a taky všechno ochutnává. Nejradši má klacky, kterými se chvilku před tím, než je olizuje, ráchá v co nejvíc bahnité louži
Dávám na něj pozor, ale je vždy jak blesk! Jednou ochutnával i stromy
písek, bábovky, neustále si olizuje prsty. Doma taky všechno. Mladší naštěstí tohle nikdy nedělal. Jen prsty při růstu zubů, tak snad mu to vydrží ![]()
Já si pamatuju, jak.jsem jako malá ochutnala taky kdeco, konkrétně si vzpomínám na mýdlo a maminky rtěnku
A to mi určitě bylo přes 2 roky.