Bazaliom u maminky - strach

Anonymní
21.12.23 12:46

Bazaliom u maminky - strach

Ahoj,

mám velký strach o maminku (57 let). Má na obličeji takový malý vřed, stroupek - na tváři pod uchem, už docela dlouho, třeba druhý rok. V březnu o tom řekla kožařce, ta řekla, že je to nejspíš hluboké akné a že má přijít po letní dovolené na kontrolu. Mamka jí na to upozornila znovu a koukla na to, a řekla, že je to bazaliom a že to musí ven. Ale četla jsem, že bazaliom se může zaměnit za amylocytární melanom a že to ani dermatolog nemusí poznat.. Hrozně se bojím, že je to ono a že to lékařka takhle zanedbala už skoro před rokem, s tím, že je to akné. Na vyříznutí jde až koncem ledna, to je taky za hrozně dlouho a asi se zblázním strachy :(

Máte někdo zkušenost s bazaliomem?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
37788
21.12.23 13:13
@Anonymní píše:
Ahoj,

mám velký strach o maminku (57 let). Má na obličeji takový malý vřed, stroupek - na tváři pod uchem, už docela dlouho, třeba druhý rok. V březnu o tom řekla kožařce, ta řekla, že je to nejspíš hluboké akné a že má přijít po letní dovolené na kontrolu. Mamka jí na to upozornila znovu a koukla na to, a řekla, že je to bazaliom a že to musí ven. Ale četla jsem, že bazaliom se může zaměnit za amylocytární melanom a že to ani dermatolog nemusí poznat.. Hrozně se bojím, že je to ono a že to lékařka takhle zanedbala už skoro před rokem, s tím, že je to akné. Na vyříznutí jde až koncem ledna, to je taky za hrozně dlouho a asi se zblázním strachy :(

Máte někdo zkušenost s bazaliomem?

Já jej měl pod okem, také hrozně dlouho, snad několik let, až jsem se v zahraničí dokopal s tím jít k očnímu, a i to jenom proto, že pod dalším okem jsem měl ječné zrno.

Ječné zrno spravilo pár injekcií do spodního víčka, ale s tímhle mě poslali na onkologii, kde mi potvrdili bazaliom a doporučili vyříznutí. Na očním mi to pak vyřízli ambulantně laserem s tím, že to vzali hlouběji, jelikož když se to nevyřízne komplet, tak se to může vrátit a pak se to musí řezat chirurgicky. Po pár dnech přišlo potvrzení histologie, že to byl fakt bazaliom a již pár let žádné problémy nemám. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1887
21.12.23 13:22

Nejsem lékař, info z netu:
Bazaliom je sice rakovinový nádor, ale nemetastázuje!! Takže se na něj neumírá!
Ale - upozornění pro @jege, četla jsem o jednom muži, který ho měl pod okem, ten na to kašlal (jako Ty), nádor rostl, až muž přišel o oko. Takže pozor: dat odstranit, tak dlouho nečekat!
Znám někoho, kdo měl bazaliom na tváři, ano, po létech se tam objevil znovu (nevím, zdali špatně vyříznutej nebo co), ale žádné další problémy.
Takže se nebojte :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
21.12.23 13:34

Já to měla taky několik let, než jsem se dokopala s tím jít k lékaři. Vyřízli to víc do hloubky, aby tam nic nezůstalo a mám klid. Neboj se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1887
21.12.23 13:48
@smile_xxx píše:
Moje maminka to měla taky, musela jít na vyříznutí opakovaně. A shodou okolností mám v okolí další 2 ženy jejího věku, kdo ho také měly a také šly na vyříznutí.
Je to zásah do dost velké plochy obličeje, má jizvu od půlky čela, přes kořen nosu k začátku oční kosti (bazaliom měla kousek od spodního koutku oka).
Lékař vysvětlil, že na to se neumírá. Ale ta potvora utlačuje okolní nervy, a ona to měla hned vedle oka.
Nemusíš se o maminku bát.

Tak ono asi závisí, jak skoro se s tím jde (co všechno to postihlo), protože ta známá měla malý vřídek u spodku nosu a rána po vyříznutí byla malá, při prvním a po létech i druhém vyříznutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37788
21.12.23 15:17
@BeaL píše:
Nejsem lékař, info z netu:
Bazaliom je sice rakovinový nádor, ale nemetastázuje!! Takže se na něj neumírá!
Ale - upozornění pro @jege, četla jsem o jednom muži, který ho měl pod okem, ten na to kašlal (jako Ty), nádor rostl, až muž přišel o oko. Takže pozor: dat odstranit, tak dlouho nečekat!
Znám někoho, kdo měl bazaliom na tváři, ano, po létech se tam objevil znovu (nevím, zdali špatně vyříznutej nebo co), ale žádné další problémy.
Takže se nebojte :mavam:

Ano, přesně tak, bazaliom prakticky nemetastázuje, u pár výjimek není jasné, jestli to vůbec byl bazaliom, ale „žere“ okolní tkáň, takže v případě citlivých oblastí může postižený přijít o část těla anebo orgán, třeba oko. Pokud se neodstraní úplně, může se znovu objevit, takže se většinou vyřízne s dostatečnou rezervou. Já to měl pod okem u nosu, zůstala mi po něm dírka cca 6×6 mm s hloubkou 6-8 mm, kterou jsem si musel pravidelně desinfikovat Fukorcínem a po pár týdnech se to úplně zatáhlo a nemám po tom žádnou jizvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1887
21.12.23 16:23
@jege píše: … a nemám po tom žádnou jizvu.

Ta známá vyříznuto dvakrát, páč vznikl znovu, a také nemá žádnou jizvu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast