Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny chovatelky zakrslých králíčků ![]()
máme doma už samičku krátkouchého králíčka a chceme k ní další samičku. O chování pohlaví mám načteno dost, o vhodnosti taky ![]()
spíše potřebuji poradit, které plemeno je mazlivější a klidnější-teddy beránek nebo zakrslý beránek?
Děkuji ![]()
Měla jsem klasického berana…ten byl přítulný, učenlivý, uměl přiběhnout na zavolání, teď mám teddyho a ten neumí nic, ani chodit na záchod ![]()
Určitě pořídit obyč krátké chlupy, ne kvůli nějaké větší mazlivosti apod. blbostem, co se o teddy tvrdí, ale kvůli tomu, že to prostě nemá dlouhý chlupy a odpadá tím česání - někteří to snáší až tak špatně, že koušou majitele a také je tam nižší riziko operace kvůli chlupům v žaludku a střevech. A musím teda podotknout, že pořídit samičku k samičce je opravdu blbost. Pořidte samečka a vykastrujte ho a budete je moci mít společně, u dvou samiček to znamená 2 klece, případně ohrádky. My měli 2 králice a nejlepším řešením bylo mít je navolno, ale i tak byla období, kdy se konaly bitky a chlupy lítaly a to pak měla každá jednu místnost a ta třetí byla naše.
Přesně jak píše angor…dvě samice není dobrý nápad. Nejlepší je vykastrovaný samec a samice. Mám teď doma samičku klasického beránka a budeme ji pořizovat samce. Vždycky jsem měla beránky a byli mazlivé. Já zas sním jednou o francouzském beránkovi. Nějaký 5kg králík
Měla jsem největšího 3,5kg a to byl fakt úžasný králík.
Aha, já myslela, že to nevadí, navíc ta druhá má být mládě, 8-mi týdenní právě…koupit si samečka a nechat vykastrovat? ale to se může někdy okolo puberty ne? a do té doby je budu mít odděleně? jako každá by měla mít svou klec a chtěla jsem je pouštět na začátku určitě odděleně…poradila mi to chvatelka z CHS ![]()
@angor píše:
Určitě pořídit obyč krátké chlupy, ne kvůli nějaké větší mazlivosti apod. blbostem, co se o teddy tvrdí, ale kvůli tomu, že to prostě nemá dlouhý chlupy a odpadá tím česání - někteří to snáší až tak špatně, že koušou majitele a také je tam nižší riziko operace kvůli chlupům v žaludku a střevech. A musím teda podotknout, že pořídit samičku k samičce je opravdu blbost. Pořidte samečka a vykastrujte ho a budete je moci mít společně, u dvou samiček to znamená 2 klece, případně ohrádky. My měli 2 králice a nejlepším řešením bylo mít je navolno, ale i tak byla období, kdy se konaly bitky a chlupy lítaly a to pak měla každá jednu místnost a ta třetí byla naše.
já jsem chtěla právě teddy beránka, ale asi taky bude chlupáč co ![]()
@Hejhulka25 Starší bude dokazovat mladší svou dominanci. Ještě se někdy snese matka s dcerou, kde je to pevně dáno od narození. Moje veterinářka zvládla dobře vykastrovat samce v 5 měsících. Většinou mají varlátka stažené, ale ona si ho před operací zkontrolovala a říkala, že většinou v narkóze se ušák natolik uvolní, že už nestahuje tolik varlata a operace se podaří. Ale někteří samci mají stažené prostě o něco déle a nejde to tak brzy. Pak po zákroku má být samec ještě tak měsíc oddělený. U nás tehdy stačilo 2-3 týdny, protože byl tak mladý. Byla to inhalační narkóza a snesl ji velmi dobře a hojil se taky rychle.
@Hejhulka25 jj teddy beránci jsou hodně chlupatí. Takový satén beránek je taky krásný. Moje samička není ani dlouhosrstá a ani krátkosrstá, je akorát
Je dobře, že králíčka budeš pořizovat z CHS, ale paní majitelka ti nějak divně radí s těmi samicemi. Samozřejmě můžeš mít dvě samice, ale je tam prostě velké riziko, že se nesnesou a je s tím potřeba počítat. Ten vykastrovaný samec se samicí z 90% fakt spolu vychází, krásně se mazlí, navzájem čistí, blbnou spolu apod.
@Bunnies píše:
@Hejhulka25 jj teddy beránci jsou hodně chlupatí. Takový satén beránek je taky krásný. Moje samička není ani dlouhosrstá a ani krátkosrstá, je akorátJe dobře, že králíčka budeš pořizovat z CHS, ale paní majitelka ti nějak divně radí s těmi samicemi. Samozřejmě můžeš mít dvě samice, ale je tam prostě velké riziko, že se nesnesou a je s tím potřeba počítat. Ten vykastrovaný samec se samicí z 90% fakt spolu vychází, krásně se mazlí, navzájem čistí, blbnou spolu apod.
samci se ale mají kastrovat až kolem pátého měsíce ne? to bych je musela mít asi tři měsíce odděleně v místnostech, prý nemůžou být ani klece poblíž ![]()
@Hejhulka25 no většinou se kastruj kolem 8. měsíce. Ten 5.měsíc je nejmladší věk. No, ty tři měsíce se prostě musí vydržet. Já měla v garsonce samici a samce, ale nevěděla jsem že samec je samec (byli to první ušáci a právě, že ty varlátka měl vidět až hodně pozdě) a pak z toho byli čtyři další samci
. To bylo nadělení mít všechny zvlášť v tak malém bytečku.
Teddy jsou právě šlechtění na dlouhou srst, krátkosrstý opravdu neexistuje. Samečci se kastrují kolem půl roku. Jednodušší samozřejmě je pořídit již kastrovaného ušáka, ale jinak je opravdu nejlepší mít ušáky i zvlášt v místnostech, hormony samečky kolikrát pojančí. Ale s těma samičkama je to opravdu blbost, většinou se nesnesou.