Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@KapkaRosy Ja se omlouvám, špatně jsem to pochopila. Myslela jsem, že vy jste byli ve studii. Díky.
@BaMaK Placebo v pediatrické studii ti nikod neschválí (nebo pouze velmi vyjímečně) a hlavně placebo a očkování? Jak bys to asi tak porovnávala? Každému dítěti ve studii se průběžně brala krev na protilátky. Zkoušela se různá schémata očkovací, tak aby se vakcína vlezla do očkovacího kalendáře u miminek.
A je tu tedy někdy kdo už tuto vakcínu očkoval? Nebo očkujete staré vakcíny???
@kleofas všechny je dobré mít naočkované: Menveo nebo Nimenrix (A, C, W, Y), Bexsero (B) - je dobré je mít naočkované všecky. Kombinovaná všech zatím není. Menjugate nebo Neisvac-C (C - ale to už je v té novější menveo a nimenrixu). C zahraničí myslím uznávají více menveo. Pokud máš naočkovaný menjugate, jak píšeš, je dobré to přeočkovat jednou z těch kombinovaných. každopádně když k nám přišel nějaký student potvrdit papíry na studijní pobyt v zahraničí, tak tam byla kolonka, kde se ptali přímo na Menveo a pokud nebyl naočkovaný, tak chtěli doočkovat Menveem, jinak jim nechtěli schválit ten pobyt…
@Liba79 placebo existuje a v klinických studiích je nenahraditelné pro srovnání účinnosti, ale ne v pediatrii, z etických důvodů to regulační úřady neschválí a nebo pouze za velmi přísných podmínek a z velmi dobře odůvodněných důvodů.
Jinak príma článek, díky, Chlíbek je muž na svém místě a ví o čem mluví, na rozdíl od Elekové… ![]()
@Aliki Abych vyrovnala, elekova je vzácná zena a velmi ji děkuji za vse, co již publikovala, udělala. ![]()
@Bubiii jojo velmi vzácná, takových exotů se moc na světě nevidí
![]()
@Aliki píše:
@Liba79 placebo existuje a v klinických studiích je nenahraditelné pro srovnání účinnosti,…
Akorát by bylo fajn, kdyby při testech bezpečnosti a účinnosti používali jako placebo něco neškodného a ne směsku jedovatých sajrajtů.
Když jako placebo použijí směsku adjuvantů, tj. vakcínu bez bakterií, pak je poněkud přehnané tvrdit, že bylo prokázáno, že vakcína je bezpečná, protože v kontrolní skupině bylo srovnatelné množství nežádoucích účinků. Ve skutečnosti tím neprokázali bezpečnost vakcíny, ale pouze to, že umrtvený patogen v dané koncentraci je stejně bezpečný jako žádný patogen. ![]()
Stejným způsobem jako jsou prováděné studie bezpečnosti vakcín, bychom mohli provést i studii prokazující bezpečnost hry s ostrým nožem s plastovou rukojetí. Hra s nožem s plastovou rukojetí je bezpečná, protože v kontrolní skupině, která používala „placebo“ (nůž s dřevěnou rukojetí), bylo srovnatelní množství úrazů.
Stejná logika a stejně absurdní závěr.
![]()
(Pokud někdo někde najdete na webu nějakou veřejnosti zdarma dostupnou studii týkající se bezpečnosti vakcín, která jako placebo nevyužívá ani směsku adjuvantů ani jinou vakcínu, ale opravdu neškodné placebo, dejte mi vědět - třeba do SZ. Já jsem zatím takovou nenašla.
)