Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
Potřebovala bych poradit a informovat se. Můj taťka je voják s povolání v bojovém útvaru, který jezdí na mise do zahraničí. Brácha a jeho přítelkyně pracují ve velkém podniku, kde jsou z velké části lidi z východu a proto by jsem chtěli nechat naší malou proti tuberkulóze očkovat.
Konzultovala jsem to s naší doktorkou. Ta byla jednoznačně pro. Dostala jsem žádanku na naočkování. Ale pak jsem dostala od sester na plicním různé informace. V Chrudimi mi řekli, že vakcínu mají a naočkovali by mi ji kolem května. Žádné negativa nezdělila. V Pardubicích mi řekla sestra, že vakcíny nejsou a ani nebudou. Pouze pro přistěhovalce a jejich novorozené děti. Malou by mi naočkovali pouze v případě, že bych já nebo partner měli tuberkulózu (no tak to si myslím, že až by na ni přišli, tak by ji měla i malá, když je se mnou 24 hodin denně. A pak už je očkování k ničemu). Pak mi zdělila, že vakcína, co se sem dováží není testovaná nebo prověřená a veškerá rizika berou na sebe rodiče. Když jsem se jí zeptala, proč se sem dováží něco, o čem se neví, zda je to OK, nebyla schopná odpovědět. Ani nevěděla nebo nechtěla říct vedlejší účinky.
![]()
Přečetla jsem si http://www.vakciny.net/…vani/TBC.htm, ale nijak z toho nejsem moudrá.
Prosím maminky co své děti dali proti TBC očkovat po ukončení povinného očkování, aby mi napsali jak to mimča nesla a zda o této vakcíně, co se sem nyní posílá něco bližšího nevědí. Je tato vakcína stejná, jako když byly vakcíni před 3 lety povinné? Moc děkuji ![]()
´já mám prvního očkovaného, druhého už ne, na očko nás dr(po společné domluvě) přihlásila někdy začátkem září s tím že do měsíce nás na to pozvou
dodnes nic a taky jsem xkrát slyšela že vakcín je nedostatek takže podle toho že sme ještě nebyli soudím že je to tak jak sem slyšela
když by přišla náhodou pozvánka tak už asi nenechám ![]()
Co ti to tam řekli za hovadinu
Kdyby nebyla testovaná tak se v ŽÁDNÉM případě u nás nesmí očkovat v očkovacích centrech
A pokud chceš tak si samozřejmě dítko naočkovat nechat můžeš… slyším prvně v životě, že by byli vakcíny jen pro přistěhovalce a jejich děti… no to bych tam asi udělala dobrej bordel ![]()
Malej dostal očkování v květnu 2012, v 8měs. Bez nějakých těžkých reakcí, prostě se mu utvořila ta ranka, která vyhnisala (tušim 2×). Proběhlo to přesně tak, jak nám předem řekli. Je to na dlouho ale, na roční prohlídce měl odklad očkování, protože se mi to ještě nezdálo uplně 100% zahojené.
Taky jsem chtěla nechat naočkovat, ale v kalmetizačním centru mi řekli, že nejsme riziková skupina, takže pešek.
@werunkaw123 No já jsem také nevěřila vlastním uším. Přišlo mi to v tu chvíli, jako kdyby nějaké očkování bylo, ale jen na rychlo vyrobené a ať si ho odzkouší rodiče sami
a na vlastní riziko. Což o to, riziko ponesu, když je to už nepovinné očkování, ale nechci vakcínu, co není schválená a moje dítě bude pokusné. A když jsem se ptala na vedlejší účinky, tak mi na to jen řekla, že příbalový leták je jen v angličtině
. A co se týče složení, tak nevěděla + ani nedokázala říct, jestli se liší od předchozích, jak moc a o to je horší/lepší. Více méně mě vyděsila, i když mi toho moc neřekla.
@MuffinkaM No je to dva roky, ale snad by vakcína měla být stejná. A podepisovala si papír, že riziko vedlejších účinků bereš na sebe?
Oni totiž zapomněli prodloužit smlouvu s firmou, která ma na tyhle vakcíny monopol pro EU a proto vakcíny nejsou
pokud ti to někdo naočkuje, jdi do toho. My ji naockovali (nebydlíme v ČR) a reakce žádná, jen stroupek na rameni
@Kaspinka Jo proto nás neočkovali v porodnici, ale myslela jsem si, že teď když očkovat chci, tak problém nebude. Tak jako u jiných vakcín, co nejsou povinné.
@rachele já byla na očkování se synem před 14 dny. Nejsme riziková skupina, ale měla jsem osobní důvody proč očkovat. Syn zvládl očkování v pořádku. U té tuberkulinové zkoušky jsem podepisovala papír, že mu dávám neregistrovanou dávku. Mě to naše pediatra vysvětlovala tak, že teď se vakciny složitě kupují přes Francii, protože jediná společnost která tyto vakciny vyrábí, je odmítá dodávat do čr. Důvod nevím. Takže asi proto to není registrované. A stálo nás to celé 550 kč.
@werunkaw123 Aby odrazoval od očkování nebo nevím. Každopádně hned v začátku mě přerušila a řekla, že mě zklame…vakcíny nejsou a nebudou a když budou, tak ty co nejsou schválené. Info k nim neměla.
@zelenaprisera Zapomněli? Tak to je mazec
. A to je problém pro ty nahoře dodatečně prodloužit nebo znovu sepsat smlouvu? Fakt nechápu. A vy jste nechali píchat tady v ČR nebo v cizině?
@rachele Když nejsou schválené tak se nesmí podávat nikomu krom testovaných osob snad ne?
jako vlastně ti řekla, že pro nás obyč. lidi nebudou a pokusné králíky si udělají z přistěhovalců a jejich dětí? chápu to dobře?
Stejně se mi to celé nezdá… přijde mi to jako blbost co ti řekla ![]()
@rachele já jsem právě taky chtěla naočkovat později, teď jsou synovi 3roky, ale všude mě odmítli.
@rachele Ty jo, tak to bych kecala. Podepisovali jsme informovaný souhlas a vyplňovali jakoby žádost, protože to je nepovinné. Ale nic o (ne)registrované vakcíně se mi nevybavuje. ![]()
@rachele píše:@zelenaprisera Zapomněli? Tak to je mazec![]()
. A to je problém pro ty nahoře dodatečně prodloužit nebo znovu sepsat smlouvu? Fakt nechápu. A vy jste nechali píchat tady v ČR nebo v cizině?
bydlíme v cizině, ale je to EU, takže ta vakcína by měla být ta stejná.
má to nějaká norská firma a byl o tom dokument, bohužel si napamatuju jak se to jmenovalo. ale říkali, že vzhledem k tomu, že si nezažádali o prodloužení licence v řádném termínu mají prostě peška. nevím jestli to jde dojednat, ale i kdyby jo, nikdo ti neřekne jak dlouho ten proces bude trvat