Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Maminky prosím o radu.Chci nechat syna naočkovat proti meningokokovi. První syn naočkován v roce 2011 menjugate.Ted mi doktorka nabídla nabídla novou vakcínu bexsero, ale trochu mě odratila cena 3000,–. Tak mě zajímá zda ste někdo neřešil podbnou situaci nevím zda dát tu novou nebo tu co má první syn. Prosím napište vaše zkušenosti. Děkuji
Bexsero je i na kmen B, což ty starší vakcíny nejsou - ty jsou pouze na A a C. Kmen B je nejvíc nebezpečný. Já teda pošetřím na ostatních věcech a dávat tuto vakcínu určitě budu Jsem ráda, že už je na trhu, naposled jsem se o to zajímala začátkem roku a ještě nebyla. Neříkala dr. na kolik je to dávek?
Včera jsem se informovala v očkovacím centru a MUDr. říkala, že se jedna až dvě hodiny před očkováním doporučuje, aby očkovaný snědl Paralen nebo něco jiného na teplotu, preventivně, že po tomto očkování jsou vysoké horečky. ![]()
@Zuzik88 to je zvláštní, všeobecně se v souvislosti s očkováním, nemá dávat nic preventivně nic na srážení teploty ![]()
@janca84 já jsem taky koukala, ale uvadeji to i na strankach…
tady je odkaz
Je tu už nějaká maminka co očkovala bexsero. Mám se do příštího týdne rozhodnout a stále nevím. Jestli dát očkovací vakcínu co byly před tím nebo dát novinku která ještě není moc vyzkoušená. piště prosím zkušenosti.
To bexsero, to je tedy na A, B,C vše zároveň? 3 dávky, je to ona? ![]()
Hmmmm teď na to koukám, je to tedy ta co jsem chtěla a Dr. mi řekla, že dříve jak v roce a půl a po naočkování všech povinných očkování mi to nenaočkuje. A teď koukám že se to dá očkovat od 2m! To až přijde o ruku nebo něco hůř, jsem zvědavá, co si na ní vemu grrrrr… Napadá vás někoho důvod proč to neche očkovat dříve?
@Misulicka 1 no ono se to dá třeba očkovat od 2m, ale záleží taky na tom, jestli je to u nás povolené.
@kleofas neboj, vyzkoušné to určitě je pořádně, nedali by na trh něco, co není vyzkoušené. máme 2 naočkované děti tím, jedno už dlouhou dobu - bylo v testovacím programu a vakcínu mělo zdarma (4 dávky). druhý je 19 let starý kluk - ten bude mít 2 dávky (je to syn našeho dr)
@Misulicka 1 píše:
To bexsero, to je tedy na A, B,C vše zároveň? 3 dávky, je to ona?
to je jen B.
Jo a vakcína fakt stojí kolem 2800 a jsou třeba 2 dávky, takže dohromady kolem 6000 za celé očkvání (zálež na věku dítěte, miminka potřebují více dávek) já osobně mám děcka staré 6 a 7 let a počkám si až se to zlevní. mám je očkované taky jen proti C a ten zbytek jim nechám načkovat asi tako kolem 12 let. malé dětičky ve školce a puberťáci jsou nejvíc rizikové skupiny.
@KapkaRosy Můžu se zeptat na tu studii? Proč 4 dávky-byly slabší, nebo jen tak zichr-kvůli protilátkám? A byla tam i placebová skupina?
@BaMaK píše:
@KapkaRosy Můžu se zeptat na tu studii? Proč 4 dávky-byly slabší, nebo jen tak zichr-kvůli protilátkám? A byla tam i placebová skupina?
Omlouvam se, ale te testovací skupině já nic nevím. Ta maminka k nám přestoupila od jiného lékaře, protože se přestěhovali. Jediné info, které mužů poskytnout, takže byla ockovana už v roce 2008, takže i když je vakcína oficiálně na trhu az od letošního dubna, tak odzkousela se už daleko dřív. 4 dávky proto, ze u miminek se to tak dělá-konkretne tady se ockovalo téměř tříměsíční miminko. Předpokládá se, ze čím menší dítě, tím menší pravděpodobnost, ze se s nemoci setkalo a tak se jakoby vice stimuluje. Čím je dítě starší, tím větší pravděpodobnost, ze už se někde s nemoci setkalo a tak se ockuje méně dávek (u prevenaru je to stejně).