Bexsero vakcína - dát či nedat?

15
3.2.25 17:55

Bexsero vakcína - dát či nedat?

Ahoj holky,

mám dilema. Ráda bych svojí malou co nejvíce ochránila - tudíž ji dala veškeré vakcíny, které by ji mohli ochránit. Teď jsme ve dvou měsících dostali naráz Hexu a Vaxneuvance (pneumokoka).

Teď nás čeká Bexsero, ale čtu na ní hrozně moc negativních recenzí.. Jedná se ale o recenze z roku 2016-2020. Říkám si, že je rok 2025 a vakcína by mohla být dál a negativních případů by nemuselo být tolik, jako dříve.

Máte s tím prosím zkušenost? Hodně lidí psalo, že dávat nejdříve po 6 měsících věku. Nám to jako kamarádkám a lidem v okolí chtějí dát očkovat ve 3 měsících.

Děkuji předem za názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
36
3.2.25 18:00

Ahojky, já jsem bexero dávala normálně podle očkovacího kalendáře myslím ve 3 měsících. Očkování snášel nejlépe ze všech očkování. 😊 Také jsem tu pročítala vse možné a byla jsem z toho moc vyděšená, ale nakonec jsem dala všechny a je v pořádku 🙏 🙏

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6643
3.2.25 18:05
@Tyna1703 píše: Více

Můj názor je, že o očkování rozhoduješ ty, ani to není povinná vakcína. Já to malému dám, až bude lepší počasí, aktuálně ho trápí zuby, chlad od podlahy, nemá typickou rýmu, ale chrčí mu v dutinách a já nikdy nebudu mít jistotu, jestli to je rýma, nebo zbytek od pláče.

Potkáváte děti? Má sourozence, který potkává děti? Chodíte mezi lidi? My ne a tak nemám potřebu někam spěchat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35754
3.2.25 18:11

No, hlavně bych nedávala nikdy dvě vakcín zároveň.
Bexero jsme dětem dala, kromě teploty nic neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
3.2.25 18:11

Někdo ti neřekne, jak bude zrovna tvoje dítě reagovat. První dcera dostala Bexsero ve čtyřech měsících, druhou dávku podle kalendáře a třetí už nedostala - kvůli intenzitě reakce už nám to doktorka nedoporučila. Druhé dítě už nechávám očkovat jenom povinnými vakcinami a o něco později. Jiste je, že většina dětí reaguje dobře a bez následků, takze je velká pravděpodobnost, že u tvého to bude také tak.

• Citovat
  • Upravit
11815
3.2.25 18:22

Obě děti dostaly jak hexu tak neumokoky tak meningokoky…měli to teda každé očkované zvlášť. První hexa v 9 týdnech nebontak nějak (jak to vyšlo) a pak s odstupem asi 3-4 týdnů další…(Zase podle toho jak to vyšlo buď mě nebo doktorce…starší měla reakci že měla místo vpichu trochu oteklé a po každém očkování ji vždy vyskočí uzliny v tříslech. Mladší snad ani nezaregistroval že nějaké očkování dostal :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22881
3.2.25 18:28

Moje holky mají všechny povinné a z nepovinných rotaviry a od roku i žloutenku a klíšťovku. Ve 14 budu dávat meningokoky.
Nikdy žádné reakce, krom zvýšené teploty a ne vždy.
Ale mám třeba kamarádku a její mladší syn má vždycky šílenou reakci, dokonce se mu i udělaly po očku šílený tvrdý boule v místě vpichu, tu první malém už chtěli řezat, nakonec zmizela, zůstala jizva a tu druhou ještě snad má a čeká jestli taky zmizí. Hlásila to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
167
3.2.25 18:51
@Anonymní píše: Více

Přesně.. 👍 ja chtěla taky všechny ockovani a nakonec jsme nedostali ani druhou dávku proti pneumokokům. Takze mame hexu a rotaviry a jestli nekdy budoucnu půjdeme do meningokoku je ve hvězdách zatim. Každé dítě je originál :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9285
3.2.25 18:58

Syn neměl žádnou reakci. To bych se spíš bála dávat dvě vakcíny najednou 8o
Divím se, že to ještě někdo dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9734
3.2.25 19:30

@kavenka
V zahraničí jsou takoví šílenci, co píchnou v jeden den hexu + pneumokoka + meningokoka + chřipku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1735
3.2.25 19:33

@Tyna1703 Já jsem nic nečetla, nechala jsem dát vše tak, jak doporučila Dr. po každém očkování měli kluci teplotu 1-2 dny. Byla jsem jen ráda, že to v tom zmatku za mě hlídá někdo jiný. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
829
3.2.25 19:55

Na podání dvou vakcín najednou není nic špatného - riziko vážných komplikací není zvýšeno. Aspoň se dítě netrápí vícekrát, než je nutno.
Bexsero jsem dávala u obou dětí, žádné neobvyklé příznaky neměly, jenom klasicky den teplota, tak dva dny mrzutost.
Co se týče časování očkování - spoléháme na to, že je očkovací kalendář vymyšlený tak, aby byl výsledek co nejpříznivější. Opravdu si nemyslím, že by moje odborně neodborné názory měly být lepší. Jasně, většinou to jsou nemoci, které se už naštěstí u nás moc nevyskytují. Ale riskujte si sami odkládání očkování, mně to za to i přes malé procento rizika nestojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9285
3.2.25 20:02

@klkakla 2 vakcíny jsou pro to malé miminko náročné a když by nejaká vážnější reakce byla tak jak poznáš na kterou z těch dvou? Kterou budeš očkovat a kterou už ne?
Píšeš nic špatného ale za mě tedy ani nic dobrého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
3.2.25 21:05

Ahoj, my sme Bexsero dávali, pred odchodom k doktorke Paralen, potom ešte 2× po 6-8 hodinách a malá bola bez reakce. Len mala na nožičke väčšiu modrinu, ale na to nás doktorka upozornila vopred.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2200
3.2.25 21:13
@klkakla píše: Více

A to jste vzala kde že na podávání dvou vakcín naráz není nic špatného? 8o
Prosím nerozšiřujte něco, co není pravda. ;)
Máme v rodině silnou reakci po očkování (doloženo lék. zprávama). Děti mají očkovací schéma sestavené z Motola. A I kdyby reakci děti neměly, tak se nedoporučuje podávání 2 vakcín naráz. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek