Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak pokud očkování reaguje správně, tak o tom, že ji člověk potká, neví…protože buď neonemocni, nebo má velmi slabý průběh a myslí si, že má nějakou lehkou virozu.
Já teda mám zkušenost z jednoho roku, kdy jsem naockovana byla a ke konci sezóny jsem chytla nejspíš nějakou mutaci a byl to stejný brutal, jako kdybych naockovana nebyla…nejspíš, kdo ví, třeba by to bývalo ještě horší ![]()
Já tedy letos chřipku chytla jako očkovaná. Ale měla zrovna krátce nasazené kortikoidy na obrnu lícního nervu, tak si myslím, že to bylo hlavně kvůli tomu. Jiné roky jsem jí jako očkovaná nikdy nechytla. Jinak průběh asi lehčí než bez očkování. Měla jsem hlavně rýmu, trochu kašel a tedy pár dní strašnou únavu a celkovou slabost svalů. Teploty jsem neměla, nevím jestli díky očkování, nebo proto že jsem měla v tu dobu ty kortikoidy. Na testu mi vyšla chřipka B. Doma jsem nikoho nenakazila, takže nakažlivost byla asi menší. Protože tento týden s tím lehla dcera, taky chřipka B, má to polovina školy.
U nás měla chřipku cela rodina, nemocné děti spi se mnou v posteli, svůj obličej na mém. Vstávala jsem k nim několikrát za noc 10 noci v kuse, takže únava obrovská. Chytil to i manžel, který nemocný téměř nebývá. Ja tak dobrou imunitu nemam, vetsinou od deti tyhle veci chytnu Jako očkovaná jsem ani v téhle situaci chřipku nechytila.
Už 3 roky se ockujeme celá rodina, včetně dcery. Chřipku jsme neměli.
Ahojte, prosím máte někdo zkušenost, jaký je průběh chřipky, když je člověk očkovaný? Mám autoimunitní onemocnění a nechala jsem se na doporučení lékaře očkovat. Zajímalo by mě ale, jaký je případně průběh chřipky u naočkovaných osob. Děkuju