Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Je možné v sirupu za studena nahradit cukr jen stévií? Má ten normální cukr nějaký konzervační účinek? Sirup bych stejně měla v lednici a dlouho tam teda asi nevydrží… stejně tak kyselinu citronovou nahradit přímo citronovou šťávou?
Ano, ten cukr tam má právě konzervační účinky. Kyselinu citronovou šťávou z citronu nahradit lze.
Kyselina citronová i ten cukr mají konzervační účinek. Ještě mne napadlo ho teda udělat za tepla a zavařit, jinak se Ti rychle zkazí.
Nás to učili ve škole tak, že poměr cukru 64g cukru/100gsirupu vytváří biologicky suché prostředí. To znamená, že se nemnoží mikroorganismy a nemusí se přidávat konzervační činidla. To stévie nezajistí.
Nebo - pokud nechceš dělat sirup vařený (což dodnes nechápu, proč se tomu lidé brání
) tak si tvrdě převařit vodu, než budeš sirup dělat, alespoň trochu by to pomoci mělo.
@puntice píše:
Nebo - pokud nechceš dělat sirup vařený (což dodnes nechápu, proč se tomu lidé brání) tak si tvrdě převařit vodu, než budeš sirup dělat, alespoň trochu by to pomoci mělo.
tak vařením se ničí vitamíny a třeba i další složky. Vodu jsem dávala převařenou na to louhování.
Pak mě ještě napadla varianta dát to zmrazit jako kostky, abych vyloučila konzervační funkci cukru. Jinak se prodávají i sirupy bez cukru, otázka je, jakou chemií to tam konzervují.
@Yancy píše:
tak vařením se ničí vitamíny a třeba i další složky. Vodu jsem dávala převařenou na to louhování.Pak mě ještě napadla varianta dát to zmrazit jako kostky, abych vyloučila konzervační funkci cukru. Jinak se prodávají i sirupy bez cukru, otázka je, jakou chemií to tam konzervují.
Cukr je v kupovaných sirupech to nejmenší zlo. A k mrazení. Co nezničíš varem, to zničíš mrazem. Respektive tedy vitamíny rozpustné ve vodě ano.
@Yancy píše:
tak vařením se ničí vitamíny a třeba i další složky. Vodu jsem dávala převařenou na to louhování.Pak mě ještě napadla varianta dát to zmrazit jako kostky, abych vyloučila konzervační funkci cukru. Jinak se prodávají i sirupy bez cukru, otázka je, jakou chemií to tam konzervují.
To já přeci vím, že varem se vitamíny ničí, ale pokud jde o tyto bylinné sirupy, jde především o pyl, který se teplotou neznehodnocuje (to není jako u medu, kdy se znehodnocují enzymy a současně vyšší teplotou stoupá obsah zdraví ohrožujících látek).
A není taková krize, aby vitamín C čerpali lidí pouze ze sirupu
![]()
@Ester13 píše:
Cukr je v kupovaných sirupech to nejmenší zlo. A k mrazení. Co nezničíš varem, to zničíš mrazem. Respektive tedy vitamíny rozpustné ve vodě ano.
Souhlas, že cukr je to nejmenší zlo.
S tím mražením se ničí vitamíny? Četla jsem, že zelenina zmražená do 24 hod po sklizni, co je údajně praxe v ČR, má víc vitamínů, než „čerstvá“ zelenina v zimě, co cestuje třeba 2 týdny z opačného konce světa.
@Yancy píše:
Souhlas, že cukr je to nejmenší zlo.S tím mražením se ničí vitamíny? Četla jsem, že zelenina zmražená do 24 hod po sklizni, co je údajně praxe v ČR, má víc vitamínů, než „čerstvá“ zelenina v zimě, co cestuje třeba 2 týdny z opačného konce světa.
Neničí se vitamíny rozpustné v tucích (A, D,E, K), vitamíny rozpustné ve vodě ano. Ale souhlas, že zmrazená zelenina za čerstva je určitě prospěšnější, než ta, která se dá v zimě koupit v obchodech.
@puntice píše:
To já přeci vím, že varem se vitamíny ničí, ale pokud jde o tyto bylinné sirupy, jde především o pyl, který se teplotou neznehodnocuje (to není jako u medu, kdy se znehodnocují enzymy a současně vyšší teplotou stoupá obsah zdraví ohrožujících látek).
A není taková krize, aby vitamín C čerpali lidí pouze ze sirupu![]()
Tak já nevím, co všechno hodnotného ty květy obsahují a když to jde udělat šetrně, tak proč ne. Tak můžu zkusit zavařenou nekalorickou verzise stevií - a třeba to chuťově ani nebude dobré - a děcku normálně s cukrem.
Díky za rady, holky ![]()
@Yancy píše:
Tak já nevím, co všechno hodnotného ty květy obsahují a když to jde udělat šetrně, tak proč ne. Tak můžu zkusit zavařenou nekalorickou verzise stevií - a třeba to chuťově ani nebude dobré - a děcku normálně s cukrem.Díky za rady, holky
Určitě by bylo fajn, kdybys pak dala vědět výsledek - pro ostatní domo sirupářky
Já jsem takový klasik a mám ráda věci tak, jak je dělala moje babička - jednoduše
ale ráda se přiučím.
@puntice píše:
Určitě by bylo fajn, kdybys pak dala vědět výsledek - pro ostatní domo sirupářkyJá jsem takový klasik a mám ráda věci tak, jak je dělala moje babička - jednoduše
ale ráda se přiučím.
Taky bych byla ráda, kdybys dala vědět, jak to dopadlo. U nás začínají kvést, tak se na to chystám o víkendu ![]()
@tejuho Jako myslíš klasický s cukrem?
Převaříš si 5 litrů vody, natrháš cca 3l košík bezového květu. Bezový květ nečistíme od broučků ani jinak neotřepáváme, přišla bys o ten pyl.
Na 24 hodin naložíš ty květy do oné převařené vody, společně s plátky citronu (tak 2 citrony)
Druhý den scedíme výluh přes husté síto a plátýnko (plínu). A svaříme s cukrem a kyselinou citronovou / citronovou šťávou. Vše dle chuti - poměr psaly holky výše.
Ještě horké lijeme do vyvařených lahví, zalijeme náprstkem 40+ alkoholu a necháme vychladit.