Bezinkový sirup se stévií

714
4.6.15 10:14

Bezinkový sirup se stévií

Je možné v sirupu za studena nahradit cukr jen stévií? Má ten normální cukr nějaký konzervační účinek? Sirup bych stejně měla v lednici a dlouho tam teda asi nevydrží… stejně tak kyselinu citronovou nahradit přímo citronovou šťávou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1961
4.6.15 10:32

Ano, ten cukr tam má právě konzervační účinky. Kyselinu citronovou šťávou z citronu nahradit lze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
4.6.15 10:33

Kyselina citronová i ten cukr mají konzervační účinek. Ještě mne napadlo ho teda udělat za tepla a zavařit, jinak se Ti rychle zkazí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3998
4.6.15 10:35

Nás to učili ve škole tak, že poměr cukru 64g cukru/100gsirupu vytváří biologicky suché prostředí. To znamená, že se nemnoží mikroorganismy a nemusí se přidávat konzervační činidla. To stévie nezajistí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
4.6.15 10:47

Nebo - pokud nechceš dělat sirup vařený (což dodnes nechápu, proč se tomu lidé brání :nevim: ) tak si tvrdě převařit vodu, než budeš sirup dělat, alespoň trochu by to pomoci mělo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
4.6.15 11:01
@puntice píše:
Nebo - pokud nechceš dělat sirup vařený (což dodnes nechápu, proč se tomu lidé brání :nevim: ) tak si tvrdě převařit vodu, než budeš sirup dělat, alespoň trochu by to pomoci mělo.

tak vařením se ničí vitamíny a třeba i další složky. Vodu jsem dávala převařenou na to louhování.

Pak mě ještě napadla varianta dát to zmrazit jako kostky, abych vyloučila konzervační funkci cukru. Jinak se prodávají i sirupy bez cukru, otázka je, jakou chemií to tam konzervují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
4.6.15 11:12
@Yancy píše:
tak vařením se ničí vitamíny a třeba i další složky. Vodu jsem dávala převařenou na to louhování.Pak mě ještě napadla varianta dát to zmrazit jako kostky, abych vyloučila konzervační funkci cukru. Jinak se prodávají i sirupy bez cukru, otázka je, jakou chemií to tam konzervují.

Cukr je v kupovaných sirupech to nejmenší zlo. A k mrazení. Co nezničíš varem, to zničíš mrazem. Respektive tedy vitamíny rozpustné ve vodě ano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
4.6.15 11:19
@Yancy píše:
tak vařením se ničí vitamíny a třeba i další složky. Vodu jsem dávala převařenou na to louhování.Pak mě ještě napadla varianta dát to zmrazit jako kostky, abych vyloučila konzervační funkci cukru. Jinak se prodávají i sirupy bez cukru, otázka je, jakou chemií to tam konzervují.

To já přeci vím, že varem se vitamíny ničí, ale pokud jde o tyto bylinné sirupy, jde především o pyl, který se teplotou neznehodnocuje (to není jako u medu, kdy se znehodnocují enzymy a současně vyšší teplotou stoupá obsah zdraví ohrožujících látek).
A není taková krize, aby vitamín C čerpali lidí pouze ze sirupu :nevim: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
4.6.15 11:41
@Ester13 píše:
Cukr je v kupovaných sirupech to nejmenší zlo. A k mrazení. Co nezničíš varem, to zničíš mrazem. Respektive tedy vitamíny rozpustné ve vodě ano.

Souhlas, že cukr je to nejmenší zlo.

S tím mražením se ničí vitamíny? Četla jsem, že zelenina zmražená do 24 hod po sklizni, co je údajně praxe v ČR, má víc vitamínů, než „čerstvá“ zelenina v zimě, co cestuje třeba 2 týdny z opačného konce světa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
4.6.15 11:44
@Yancy píše:
Souhlas, že cukr je to nejmenší zlo.S tím mražením se ničí vitamíny? Četla jsem, že zelenina zmražená do 24 hod po sklizni, co je údajně praxe v ČR, má víc vitamínů, než „čerstvá“ zelenina v zimě, co cestuje třeba 2 týdny z opačného konce světa.

Neničí se vitamíny rozpustné v tucích (A, D,E, K), vitamíny rozpustné ve vodě ano. Ale souhlas, že zmrazená zelenina za čerstva je určitě prospěšnější, než ta, která se dá v zimě koupit v obchodech.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
714
4.6.15 11:45
@puntice píše:
To já přeci vím, že varem se vitamíny ničí, ale pokud jde o tyto bylinné sirupy, jde především o pyl, který se teplotou neznehodnocuje (to není jako u medu, kdy se znehodnocují enzymy a současně vyšší teplotou stoupá obsah zdraví ohrožujících látek).
A není taková krize, aby vitamín C čerpali lidí pouze ze sirupu :nevim: :kytka:

Tak já nevím, co všechno hodnotného ty květy obsahují a když to jde udělat šetrně, tak proč ne. Tak můžu zkusit zavařenou nekalorickou verzise stevií - a třeba to chuťově ani nebude dobré - a děcku normálně s cukrem.

Díky za rady, holky :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
4.6.15 11:56
@Yancy píše:
Tak já nevím, co všechno hodnotného ty květy obsahují a když to jde udělat šetrně, tak proč ne. Tak můžu zkusit zavařenou nekalorickou verzise stevií - a třeba to chuťově ani nebude dobré - a děcku normálně s cukrem.Díky za rady, holky :pankac:

Určitě by bylo fajn, kdybys pak dala vědět výsledek - pro ostatní domo sirupářky :D Já jsem takový klasik a mám ráda věci tak, jak je dělala moje babička - jednoduše :mrgreen: ale ráda se přiučím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6569
4.6.15 12:26
@puntice píše:
Určitě by bylo fajn, kdybys pak dala vědět výsledek - pro ostatní domo sirupářky :D Já jsem takový klasik a mám ráda věci tak, jak je dělala moje babička - jednoduše :mrgreen: ale ráda se přiučím.

Taky bych byla ráda, kdybys dala vědět, jak to dopadlo. U nás začínají kvést, tak se na to chystám o víkendu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3037
9.6.15 08:16

Holky, prosim, jak presne delate ten bezinkovy sirup?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1961
9.6.15 10:47

@tejuho Jako myslíš klasický s cukrem?

Převaříš si 5 litrů vody, natrháš cca 3l košík bezového květu. Bezový květ nečistíme od broučků ani jinak neotřepáváme, přišla bys o ten pyl.

Na 24 hodin naložíš ty květy do oné převařené vody, společně s plátky citronu (tak 2 citrony)

Druhý den scedíme výluh přes husté síto a plátýnko (plínu). A svaříme s cukrem a kyselinou citronovou / citronovou šťávou. Vše dle chuti - poměr psaly holky výše.

Ještě horké lijeme do vyvařených lahví, zalijeme náprstkem 40+ alkoholu a necháme vychladit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí