Bezlepkový jídelníček - začínáme
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
bezlepkový jídelníček - prosím o radu :-)
Ahoj holky, moc Vás prosím o radu. Začínáme s bezlepkovou dietou u dvouletého syna. Vůbec se v tom nevyznám a začínám nakupovat…
Prosím poradíte nejlepší, nejlépe osvědčené směsi na přípravu sladkých moučníků (bábovka, koláče,…), směsi na přípravu pečiva (chleba, rohlíky,…), palačinek,…A také mouky, které je dobré mít doma…atd… Předem moc děkuji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak, přemýšlím, kde začít. ![]()
Ze směsí mi nejvíce vyhovují Schaer (samozřejmě jsou skoro nejdražší) - mají několik druhů, používám skoro všechny mimo jediné. Na chléb Mix B a Dunkel Brot. A na sladké se mi osvědčila Patisseria. Mimo to je ještě dobré do moučníků přidávat cca 1/4 rýžové mouky. Levnější směs, která také není úplně špatná, je Jizerka. Ale je to i dost individuální, každý si musí vyzkoušet sám, s čím se mu dobře dělá a co mu víc chutná…
Co se týče palačinek - dělám je z pohankové mouky, stejně tak se dají udělat i z rýžové a dalších jednodruhových (a nebo i těch směsí), jen je potřeba těsto nechat opravdu dlouho odležet, ideálně přes noc, aby se netrhaly.
Přemýšlím, co používám z hotových namíchaných směsí - napadají mě brambotové knedlíky od Labety (je ještě jedna směs, trochu levnější, ale vyjdou z toho takové nejedlé gumové kuličky, takže se rozhodně vyplatí trochu si připlatit)
A pak mám ještě v záloze římské lívanečky od Extruda - ty jsou také dobré.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AnnaP neutracet za smesy..nakpupit si ty spravne mouky sama a na ne tu sjou tisice receptu…dulezita je ryze, jahly, pohanka…to uz ma stri kase,,,a x jidel.
- Citovat
- Upravit
@malinika píše:
Tak, přemýšlím, kde začít.
Ze směsí mi nejvíce vyhovují Schaer (samozřejmě jsou skoro nejdražší) - mají několik druhů, používám skoro všechny mimo jediné. Na chléb Mix B a Dunkel Brot. A na sladké se mi osvědčila Patisseria. Mimo to je ještě dobré do moučníků přidávat cca 1/4 rýžové mouky. Levnější směs, která také není úplně špatná, je Jizerka. Ale je to i dost individuální, každý si musí vyzkoušet sám, s čím se mu dobře dělá a co mu víc chutná…
Co se týče palačinek - dělám je z pohankové mouky, stejně tak se dají udělat i z rýžové a dalších jednodruhových (a nebo i těch směsí), jen je potřeba těsto nechat opravdu dlouho odležet, ideálně přes noc, aby se netrhaly.
Přemýšlím, co používám z hotových namíchaných směsí - napadají mě brambotové knedlíky od Labety (je ještě jedna směs, trochu levnější, ale vyjdou z toho takové nejedlé gumové kuličky, takže se rozhodně vyplatí trochu si připlatit)A pak mám ještě v záloze římské lívanečky od Extruda - ty jsou také dobré.
Tak římské lívanečky máme už doma. Dnes je budu zkoušet
Jinak opravdu teprve začínáme tak jsem včera teprve mouky atd. objednávala. Pbjednala jsem kukuřičnou, rýžovou a pohankovou. A směs mám zatím tu Jizerku a ještě nějakou Unimix nebo tak nějak
Jinak děkuji za tip s palačinkami - máme je rádi, dost je děláme. Ostatní směsi vyzkouším. děkuji moc ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KackaDoup Úplně s tím moc nesouhlasím. Samozřejmě pokud bude člověk jíst pohankovou kaši, dělat si jáhlové placky…bude to levnější i zdravější. Ale zas na druhou stranu děti chtějí to, co vidí, že má zbytek rodiny. A pokud bude mít tatínek v neděli koláč, dítě ho bude chtít také. To samé platí o pečivu. A to z těch jednodruhových mouk opravdu neuděláš - ty směsi už mají „promakané“ složení - poměr škrobu, různých mouk a samozřejmě i látky typu guar nebo xantan, které tomu těstu pomáhají držet pohromadě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@malinika a kdyz si nakopis ty spravne mouky…nemuze mit vse co ostatni???tomu nerozumim…jen si to namichas ty sama a nebudes za to nekomu platit.Nebo ty kdyz peces normalne, peces jen s hotovych smesi???
Jestli je to nemozne ovsem tak se omlouvam…
Příspěvek upraven 11.12.14 v 15:42
- Citovat
- Upravit
@AnnaP píše:
Tak římské lívanečky máme už doma. Dnes je budu zkoušetJinak opravdu teprve začínáme tak jsem včera teprve mouky atd. objednávala. Pbjednala jsem kukuřičnou, rýžovou a pohankovou. A směs mám zatím tu Jizerku a ještě nějakou Unimix nebo tak nějak
Jinak děkuji za tip s palačinkami - máme je rádi, dost je děláme. Ostatní směsi vyzkouším. děkuji moc
není zač, kdyžtak klidně piš i SZ, kdybys potřebovala. Chápu, že v začátcích člověk tápe a dost svých pokusů vyhodí do koše. U mě to byly třeba právě ty palačinky, než jsem se dozvěděla o téhle vychytávce. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Treba palacinky se bezne i ve francii dleaji s pohankove mouky ![]()
- Citovat
- Upravit
@KackaDoup Teď ti zase moc nerozumím já, jak to myslíš. Když si koupíš bezlepkovou směs, pracuješ s ní stejně jako s lepkovou moukou. To není směs, ve které je namíchaný cukr, suchá vajíčka,…a ty jen přileš vodu nebo mléko, zamícháš, upečeš a máš buchtu. I když i takové bezlepkové směsi jsou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@KackaDoup píše:
Treba palacinky se bezne i ve francii dleaji s pohankove mouky
O těch jsem psala, že je dělám. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
JÁHLOVÝ KOLÁČ
Výborný a zdravý koláč.
260 g jahel spaříme třikrát vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti a povaříme je 25 minut v 500 ml sojového mléka a 300 ml vody (kterou postupně podle potřeby přiléváme) se špetkou soli na hustou kaši. Odstavíme, vmícháme 60 g přírodního cukru a dvě lžíce másla, vlijeme do vymaštěného pekáčku, poklademe ovocem (já použila jednu velkou plechovku broskví) a posypeme drobenkou:
20 g strouhaného kokosu, 60 g přírodního třtinového cukru, 1 lžíce pomletého lněného semínka, 1 lžíce slunečnicových semínek, 40 g mletých mandlí, 80 g mletých ovesných vloček a 60 g oleje)
Pečeme při 180 stupních 30 minut.
- Citovat
- Upravit
POHANKOVÝ DEZERT S OŘECHY
Zdravý a překvapivě dobrý moučník, doporučuju.
Přivedeme k varu 1200 ml sojového mléka s půl lžičkou soli, vsypeme 260 g propláchnuté pohanky lámanky, 50 g hrozinek a 100 g hrubě nalámaných vlašských ořechů. Vaříme zvolna na hustou kaši. Odstavíme z ohně a vmícháme 80 g třtinového cukru, 2 lžíce oleje a 70 g strouhaného kokosu. Polovinu kaše vlijeme do vymaštěné zapékací misky a potřeme kyselou zavařeninou, třeba meruňkovou. Do druhé poloviny kaše vmícháme 3 lžíce kakaa nebo karobu a nalijeme ji navrch. Dáme vychladit, vyklopíme a krájíme nebo nabíráme porce. Na talíři můžeme polít rozmixovaným nebo nakrájeným ovocem (banány, jahody, maliny).
- Citovat
- Upravit