Bezlepkový jídelníček - začínáme

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
689
11.12.14 15:08

bezlepkový jídelníček - prosím o radu :-)

Ahoj holky, moc Vás prosím o radu. Začínáme s bezlepkovou dietou u dvouletého syna. Vůbec se v tom nevyznám a začínám nakupovat… :lol: Prosím poradíte nejlepší, nejlépe osvědčené směsi na přípravu sladkých moučníků (bábovka, koláče,…), směsi na přípravu pečiva (chleba, rohlíky,…), palačinek,…A také mouky, které je dobré mít doma…atd… Předem moc děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5730
11.12.14 15:30

Tak, přemýšlím, kde začít. :lol:
Ze směsí mi nejvíce vyhovují Schaer (samozřejmě jsou skoro nejdražší) - mají několik druhů, používám skoro všechny mimo jediné. Na chléb Mix B a Dunkel Brot. A na sladké se mi osvědčila Patisseria. Mimo to je ještě dobré do moučníků přidávat cca 1/4 rýžové mouky. Levnější směs, která také není úplně špatná, je Jizerka. Ale je to i dost individuální, každý si musí vyzkoušet sám, s čím se mu dobře dělá a co mu víc chutná…
Co se týče palačinek - dělám je z pohankové mouky, stejně tak se dají udělat i z rýžové a dalších jednodruhových (a nebo i těch směsí), jen je potřeba těsto nechat opravdu dlouho odležet, ideálně přes noc, aby se netrhaly.
Přemýšlím, co používám z hotových namíchaných směsí - napadají mě brambotové knedlíky od Labety (je ještě jedna směs, trochu levnější, ale vyjdou z toho takové nejedlé gumové kuličky, takže se rozhodně vyplatí trochu si připlatit) ;) A pak mám ještě v záloze římské lívanečky od Extruda - ty jsou také dobré.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
11.12.14 15:33

@AnnaP neutracet za smesy..nakpupit si ty spravne mouky sama a na ne tu sjou tisice receptu…dulezita je ryze, jahly, pohanka…to uz ma stri kase,,,a x jidel.

• Citovat
  • Upravit
689
11.12.14 15:36
@malinika píše:
Tak, přemýšlím, kde začít. :lol:
Ze směsí mi nejvíce vyhovují Schaer (samozřejmě jsou skoro nejdražší) - mají několik druhů, používám skoro všechny mimo jediné. Na chléb Mix B a Dunkel Brot. A na sladké se mi osvědčila Patisseria. Mimo to je ještě dobré do moučníků přidávat cca 1/4 rýžové mouky. Levnější směs, která také není úplně špatná, je Jizerka. Ale je to i dost individuální, každý si musí vyzkoušet sám, s čím se mu dobře dělá a co mu víc chutná…
Co se týče palačinek - dělám je z pohankové mouky, stejně tak se dají udělat i z rýžové a dalších jednodruhových (a nebo i těch směsí), jen je potřeba těsto nechat opravdu dlouho odležet, ideálně přes noc, aby se netrhaly.
Přemýšlím, co používám z hotových namíchaných směsí - napadají mě brambotové knedlíky od Labety (je ještě jedna směs, trochu levnější, ale vyjdou z toho takové nejedlé gumové kuličky, takže se rozhodně vyplatí trochu si připlatit) ;) A pak mám ještě v záloze římské lívanečky od Extruda - ty jsou také dobré.

Tak římské lívanečky máme už doma. Dnes je budu zkoušet :) Jinak opravdu teprve začínáme tak jsem včera teprve mouky atd. objednávala. Pbjednala jsem kukuřičnou, rýžovou a pohankovou. A směs mám zatím tu Jizerku a ještě nějakou Unimix nebo tak nějak :) Jinak děkuji za tip s palačinkami - máme je rádi, dost je děláme. Ostatní směsi vyzkouším. děkuji moc :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
11.12.14 15:39

@KackaDoup Úplně s tím moc nesouhlasím. Samozřejmě pokud bude člověk jíst pohankovou kaši, dělat si jáhlové placky…bude to levnější i zdravější. Ale zas na druhou stranu děti chtějí to, co vidí, že má zbytek rodiny. A pokud bude mít tatínek v neděli koláč, dítě ho bude chtít také. To samé platí o pečivu. A to z těch jednodruhových mouk opravdu neuděláš - ty směsi už mají „promakané“ složení - poměr škrobu, různých mouk a samozřejmě i látky typu guar nebo xantan, které tomu těstu pomáhají držet pohromadě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
11.12.14 15:41

@malinika a kdyz si nakopis ty spravne mouky…nemuze mit vse co ostatni???tomu nerozumim…jen si to namichas ty sama a nebudes za to nekomu platit.Nebo ty kdyz peces normalne, peces jen s hotovych smesi??? ;)Jestli je to nemozne ovsem tak se omlouvam…

Příspěvek upraven 11.12.14 v 15:42

• Citovat
  • Upravit
5730
11.12.14 15:41
@AnnaP píše:
Tak římské lívanečky máme už doma. Dnes je budu zkoušet :) Jinak opravdu teprve začínáme tak jsem včera teprve mouky atd. objednávala. Pbjednala jsem kukuřičnou, rýžovou a pohankovou. A směs mám zatím tu Jizerku a ještě nějakou Unimix nebo tak nějak :) Jinak děkuji za tip s palačinkami - máme je rádi, dost je děláme. Ostatní směsi vyzkouším. děkuji moc :)

není zač, kdyžtak klidně piš i SZ, kdybys potřebovala. Chápu, že v začátcích člověk tápe a dost svých pokusů vyhodí do koše. U mě to byly třeba právě ty palačinky, než jsem se dozvěděla o téhle vychytávce. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup
11.12.14 15:43

Treba palacinky se bezne i ve francii dleaji s pohankove mouky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
5730
11.12.14 15:45

@KackaDoup Teď ti zase moc nerozumím já, jak to myslíš. Když si koupíš bezlepkovou směs, pracuješ s ní stejně jako s lepkovou moukou. To není směs, ve které je namíchaný cukr, suchá vajíčka,…a ty jen přileš vodu nebo mléko, zamícháš, upečeš a máš buchtu. I když i takové bezlepkové směsi jsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5730
11.12.14 15:46
@KackaDoup píše:
Treba palacinky se bezne i ve francii dleaji s pohankove mouky :kytka:

O těch jsem psala, že je dělám. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KackaDoup

JÁHLOVÝ KOLÁČ
Výborný a zdravý koláč.
260 g jahel spaříme třikrát vroucí vodou, abychom je zbavili hořkosti a povaříme je 25 minut v 500 ml sojového mléka a 300 ml vody (kterou postupně podle potřeby přiléváme) se špetkou soli na hustou kaši. Odstavíme, vmícháme 60 g přírodního cukru a dvě lžíce másla, vlijeme do vymaštěného pekáčku, poklademe ovocem (já použila jednu velkou plechovku broskví) a posypeme drobenkou:
20 g strouhaného kokosu, 60 g přírodního třtinového cukru, 1 lžíce pomletého lněného semínka, 1 lžíce slunečnicových semínek, 40 g mletých mandlí, 80 g mletých ovesných vloček a 60 g oleje)
Pečeme při 180 stupních 30 minut.

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
@malinika píše:
O těch jsem psala, že je dělám. ;)
:hug: :kytka:
  • Citovat
  • Upravit
KackaDoup
11.12.14 15:47

POHANKOVÝ DEZERT S OŘECHY
Zdravý a překvapivě dobrý moučník, doporučuju.
Přivedeme k varu 1200 ml sojového mléka s půl lžičkou soli, vsypeme 260 g propláchnuté pohanky lámanky, 50 g hrozinek a 100 g hrubě nalámaných vlašských ořechů. Vaříme zvolna na hustou kaši. Odstavíme z ohně a vmícháme 80 g třtinového cukru, 2 lžíce oleje a 70 g strouhaného kokosu. Polovinu kaše vlijeme do vymaštěné zapékací misky a potřeme kyselou zavařeninou, třeba meruňkovou. Do druhé poloviny kaše vmícháme 3 lžíce kakaa nebo karobu a nalijeme ji navrch. Dáme vychladit, vyklopíme a krájíme nebo nabíráme porce. Na talíři můžeme polít rozmixovaným nebo nakrájeným ovocem (banány, jahody, maliny).

• Citovat
  • Upravit
KackaDoup
11.12.14 15:47

A taky se daji koupit i ovesne vlocky bez lepku.. ;)

• Citovat
  • Upravit
5730
11.12.14 15:49

@KackaDoup Tím dezertem se asi budu inspirovat. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí