Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslím, že to úplně poznat nejde, ale zároveň si myslím, že drtivá většina táborů je v tomhle ohledu v pořádku a to minimum výjimek je ale hodně medilizovaných, proto je to tak slyšet.
Byla jsem na spoustě táborů, děti mých známých jezdí pravidelně na tábory a nikdy jsem se s ničím takovým nesetkala. Takže ano, podle mého názoru je to bezpečné. Stát se dítěti může kdykoli cokoli a to nejen v této oblasti… ale pokud ho budeš hlídat a ze strachu nikam nepustíš, tak to taky zdravé nebude…
Primestaky jsou dle mého v pohodě. To je jen lepší školka/družina. Pobytové jsou jiné, tam sama tápu, jak tábor vybrat.
Úplně ti rozumím, i když si taky říkám, že na 99,9% jsou děti v bezpečí a o tom se samozřejmě nepíše v novinách. I tak jsem hrozně ráda, že moje děti jezdí na tabor se svym tatou, jako s jednim z vedoucích a ostatní vedoucí jsou manzelovo táboroví kamarádi. Prostě vim, že tam není žádný uchylak a ze jsou děti v bezpečí. A sama vidím, jak postupně se kamaradi ptaji, kam kluci jezdi na tabor a posupně se každý rok ptaji, jestli můžou jet taky. Taky vidim na rodičích, že chtějí mit tu 1000% jistotu, že děti budou v pořádku.
Valná většina táborů bude v tomhle směru v pořádku. Mnohem častější je sexuální zneužívání v rodinách…
Souhlasim s ostatnimi, tisic bude ok, jeden špatně. Ale propere se to médii. Řešením je tabor pri kroužku, sportu, kam deti chodi cely rok, vedouci tim padem znas, a snizujes riziko na minimum.
Spolu s vhodnou edukaci dítěte, co je a co neni vhodné pak bezpeci jeste zvysis.
@Anonymní píše: Více
je to asi tak, že se to stává, ale není to pravidlo
já jezdila na tábory celé dětství a nic takového se mi nestalo a dost pochybju, že se tam něco dělo, krom pusinkování 15letých holek s 18letými praktikanty
ideální je jezdit na tábory od organizace, kam dítě chodí celý rok a zná je a rodiče znají vedoucí
Mně to o víkendu napadlo, že dnes už asi ani pro děti není bezpečné přespávat u rodiny nebo kamarádů. Vždyť většina případů sexuálního obtěžování pochází právě od rodinných příslušníků. Nevím, kam jsme se to v téhle době dopracovali ![]()
Já vybírám tábory na doporučení známých nebo takové kde znám vedoucí předem. Úplně cizím lidem bych dítě nesvěřila.
Na tábor s cizími lidmi bych dítě nedala. Na příměstskem bylo od kroužku. Pobytový tábor předpokládám chtít nebude, ale pokud ano, na prvním stupni jedině od kroužku.
@Anonymní píše: Více
Tohle se může stát ve škole, družině, skautu, v kdejakém kroužku nebo sportovním oddílu. Řešení je mluvit s dětmi a mít jejich důvěru, sledovat změny v jejich chování. A ano, dětský certifikát je potřeba, včera bylo pozdě.
@passys2 píše: Více
Jakože to je nějaká novinka? Bohužel i dřív bylo sexuální obtěžování, domácí násilí, vraždy, napadení. Akorát se o tom nepsalo, rodiny to tutlaly a všechno se hned nevědělo všude jakp dnes.
Já kdysi poslala děti na tábor s lidmi, které jsem neznala. Teda, nejdřív jen na víkendovou výpravu.
Jejich organizace totiž brala i děti s některými zdravotními problémy, např. enurézou (pomočující se) a to jsme zrovna řešili. Dcera byla společenská a strašně chtěla jezdit na tábory, školu v přírodě a tak, ale kvůli tomuhle zůstávala doma, tak jsem googlila, jestli je pro ni nějaká možnost.
Nejdřív tedy jela jen na výpravu od pátku do neděle, a protože se jí tam líbilo, začala jezdit i na letní tábory. Takže pak už byli ověření, takže se přidal mladší syn a jezdí tam oba už spoustu let, od školky do puberty.
Je vůbec bezpečné poslat dítě na tábor? Teď jsem četla jeden článek, že k sexuálnímu obtěžování docházelo i na „proslaveném“ a roky oblíbeném táboře. Dá se vůbec poznat, že je tábor v pořádku?
Mám teprve malé dítě. Chtěla jsem mu na příští rok sehnat příměstský tábor pro děti od 4 let. Máme přes prázdniny zavřenou školku bez náhrady a žádné pořádné hlídání v rodině. Ale když pak někde tohle čtu, tak mě úplně děsí, co by se mu tam mohlo stát. Jsem hysterická?
Myslíte, že ten dětský certifikát něco změní?