Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Taťka zrovna jednu těžkou hnisavou prodělal. Ještě je v nemocnici a dlouho bude.
Začalo to jako bolest hlavy, pak v noci začal zvracet, ráno se přidaly teploty 39, neschopnost mluvit, apatie, ktomu bolest šíje a nemožnost předklonu.
Meningitida určitě musí splňovat všechny příznaky, pochybuji že by byla jen bolest šíje, to máš spíš namoženou krční páteř…
@Anonymní píše:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může nastat případ, kdy se meningitida projevuje pouze jako bolest šíje, která bolí, při tom, kdy člověk da hlavu k bradě a poté ji úplně zákoní (plus škrábání v krku a rýma - in což nejsou příznaky meningitidy.)
- bez toho, aniž by se projevil jiný příznak typický, jako je bolest hlavy a teplota.
To znamená, jestli může být meningitida bez bolesti hlavy a bez teplot.
Přijde mi to značně nepravděpodobné, ale nevím.
Z povahy nemoci a smrtnosti to není pravděpodobné. Meningitida je něco, co buď rychle vyřeší lékaři léčbou nebo tě to s velkou pravděpodobností zabije. ![]()
Ale nejsem doktor, možná na světě chodí někdo, kdo ji prodělal skoro bez příznaků a žije… ![]()
Samozřejmě meningitida může probíhat i velmi lehce i atypicky (obvykle podle druhu původce). pokud je ale až takto lehká, tak to věru nemá vůbec cenu řešit.
@Scara @Anonymní @Pudloslava
Dobře, děkuji.
Vůbec bych to neřešila, protože mě kromě bolesti šíje při daní hlavy k prsům nebo při zaškolení jen škrábe v krku, což mě nutí kašlat a mám lehkou rýmu. Jinak nic.
Ale kámoška přišla s tímto(i když symptomy nesedí) a já zjistila, že i přesto, že mi mamka říkala, že nás pravděpodobně na meningokoka očkovala, tak v průkazu to nemáme.
Takže uvažuju, že hned, jak mi bude lépe, se nechám naočkovat.
Ještě jednou moc díky. ![]()
@Anonymní píše:
@Scara @Anonymní @Pudloslava
Dobře, děkuji.
Vůbec bych to neřešila, protože mě kromě bolesti šíje při daní hlavy k prsům nebo při zaškolení jen škrábe v krku, což mě nutí kašlat a mám lehkou rýmu. Jinak nic.
Ale kámoška přišla s tímto(i když symptomy nesedí) a já zjistila, že i přesto, že mi mamka říkala, že nás pravděpodobně na meningokoka očkovala, tak v průkazu to nemáme.
Takže uvažuju, že hned, jak mi bude lépe, se nechám naočkovat.
Ještě jednou moc díky.
Meningitidu nezpůsobuje jen meningokok, toho bys nerozchodila. Způsobuje ji mnoho virů i bakterií.
@Havlova píše:
Meningitidu nezpůsobuje jen meningokok, toho bys nerozchodila. Způsobuje ji mnoho virů i bakterií.
přesně tak, ty lehké meningitidy jsou virové a léčí se klidem ![]()
Ahoj, obnovuji diskuzi, prosim o radu. Mela jsem aftu plnou pusu, az na krcni mandle, dalsi den bolest nosohltanu, u mandli zvetsene a bolestive uzliny, v noci zimnice. Trvalo to asi 4 dny, bolaku v puse se mi podarilo zmirnit, uz dokazu jist, ale mam bolesti hlavy od patere do hlavy, mozek jakoby byl mekky (popisuju pocit, ze nejde o typickou bolest jako treba pri kocovine), tlak v ocich. Unava hrozna. Mela jsem toto uz pred pul rokem, kdy mi ale vyskocila i vyrazka a dostala jsem penicilin s podezrenim na spalu. Ted jsem zatim u dr nebyla, nedostala jsem se. Ale ted uz nemam ani viditelne priznaky (v krku uz jen slaby povlak). Takze nevim, zda tam naklusat, znervoznuje me ta hlava a meningitida me napadla. Mam syna, necele 3 roky a ten v tydnu zacal rymou, v krku nic nevidim, ani si nestezuje, jednou zvracel (predpokladam z hlenu), ale zadna schvacenost, ani teploty nema. Ma skelny pohled a vcera mu vyskakala vyrazka (ale jedl jahody). S nim se chystam k dr, pokud vyrazka do zitra nezmizi. Dekuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může nastat případ, kdy se meningitida projevuje pouze jako bolest šíje, která bolí, při tom, kdy člověk da hlavu k bradě a poté ji úplně zákoní (plus škrábání v krku a rýma - in což nejsou příznaky meningitidy.)
To znamená, jestli může být meningitida bez bolesti hlavy a bez teplot.
Přijde mi to značně nepravděpodobné, ale nevím.