Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chce to hodně pít. Zkusila bych ovocné šťavy - z jablek, hrušek, švestek. Možná by pomohla i lžička lněného oleje denně a zvážila bych vyřazení (nebo aspoň omezení) kravského mléka. Někdo ho může obtížně trávit. Vím, že chceš, aby se vyprázdnila, ale plínku bych jí nedávala a počkala, až bude mít nutkání opravdu silné a posadila bych ji na nočník. Hlavně potom hodně chválit, že se jí to do nočníku povedlo a příště postupovat stejně.
@Mama11 my jsme taky nenosili plenky, ale na kakani musely byt, jinak by se nevykadil.Jak jsem psala, zkus ji uplatit. Malej nechtel kakat, kdyz byl u babi a dedy.No a deda slibil, ze kdyz se vykaka, tak dostane bonbonky.To se slibovalo jeste nekolikrat a ted uz si vezme nocnik sam a na bonbon ani nevzpomene.Nebo co zkusit tu metodu s glyc. cipky-ale nevim jak jste na tom se zavadenim cipku.
Holky, díky. Dávat šťávy mě taky napadlo. Zkusím. S tou plínou mě to taky štve, ale nemám sílu ji stresovat ještě víc. Když jsem jí řekla, že jí plínku nedám, že musí na nočník, hysterčila. A to je v té už tak vypjaté chvíli docela na nervy. Třeba ji to zas přejde, už jednou skončila s kakáním do plíny ze dne na den. To uplácení není špatný, ale jak říkám, v té chvíli nevidí, neslyší, jen brečí nenene, je to docela palice tvrdá. Tak uvidíme. Každopádně dík moc, jsem ráda, že v tom nejsme sami.
@Mama11
Nejste sami, takových dětí je hodně.
Asi není na nočník v tomto připravená, nenuť ji. Když chce plenu, ať ji má.
Lactulosu určitě podávej, zabrání vzniku tuhé stolice a event. natržení konečníku při vyprazdňování toho kamene…
Co se toho „průjmu“ a umazávání týče, pozor na to, je to často známka toho, že v konečníku je „kámen“ vytvořen a další stolice ho obtéká a vzniká tak paradoxní průjem - nejde o pravý průjem!! Tehdy je nutné skybala odstranit, aby se obnovila fyziologická funkce konečníku. Skybala jsou hmatná, nad levou kyčelní kostí je lze často nahmatat.
SKUSTE SE PODÍVAT TŘEBA PŘI KOUPÁNÍ ZDA NEMÁ POPRASKANÝ KONEČNÍK. PAK JE TO BOLÍ A PSYCHYKA UDĚLÁ SVÉ. NÁM POMOHLA INFADOLANOVÁ MAST. KRÁSNĚ ZMĚKČÍ KUŽIČKU A MŮŽETE MAZAT KLIDNĚ CELÝ DEN. PRÁDLO SE SICE UMASTÍ, ALE ČASEM SE VYPERE. TAKÉ ODMĚNY U NÁS ZABRALY. DRŽÍM PALCE VÍM ŽE JE TO NA DLOUHO U NÁS SE TO TÁHLO CELÝ ROK.
@BellinkaX Sice jsem o tom taky četla, ale ten průjem už nemá..bříško má od doktorky několikrát prohmatané, malá docela spolupracuje, takže to šlo dobře. Dr. nic neříkala. Ještě to zkusím sama. Možná by nebylo od věci i nějaké důkladnější vyšetření, ale zas bych ji chtěla ušetřit nějakých drastických vyšetření. Ach jo. Paradoxně přes léto žádný problém nebyl, asi byla víc vyběhaná, občas zobla i ostružiny, miluje jahody, takže kakala dobře. Tohle všechno přišlo s podzimem. Sice pohyb hlídám, dokonce chodíme cvičit, ale asi je to stravou. Naštěstí prospívá, jí docela dobře a s chutí. Tu laktulosu dávám. Díky moc za tip.
@š22 Asi to bude taky psychikou, když kakala jednou z čtyři dny, dost tlačila, jednu měla na povrchu stolice trochu čerstvou krev…ale při tlačení nebrečí, ona spíš špatně snáší to nutkání…na mastičku se zeptám, děkuji.
Nazdárek tak mi jsme s tím válčili od malička malý už od narození kakal jednou za 4-5dní ani kojení mu to neupravilo v porodnici mi říkali, že bude mít problémy, má rychlé spalování a tím nemá potřebu kakat (neměl bolesti ani tvrdé bříško)nezabralo nic jak rostl nasadili jsme vše co mi doktorka napsala, poradila dle jeho věku od přírodních projímadel, klasických projímadel, klistýru, jídla s přídáním oliv. oleje, oliv, teplé koupele a polívaní bříška teplou vodou prostě vše a nic až ve 4 jsme mu nasadila gutalax večer a na druhý den šel sice ho i dnes kdy má skoro 6let musím upomínat aby šel kakat, ale chodí každý den a když má svůj den jde odpoledne a ještě večer sám od sebe.Ale kaká tedy jen doma bohužel nikde jinde s tím ještě bojujem.Chce to opravdu zkoušet malý vždy za to že se vykaká dostal gumový bonbon a nalepil si samolepku do knížky a to ho bralo dnes už je vetší tak už chápe, že musí kakat a tak bez odměny jen když si vzpomene vezme si bonbon, ale trvalo to skoro 6let než jsme vyhráli je to opravdu na dlouho aspoň u nás bylo. Držím všem palce ať se Vám to podaří.