Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, mám podezření, že můj partner trpí bipolární poruchou, chtěla bych se zeptat zdali je to možné, a pokud ano, tak jak s ním komunikovat, jak mu pomoci?
Dám příklad : V pondělí jsme se milovali, trávili spolu čas, všechno bylo v pořádku, říkal mi, jak mě miluje. Další den jsme dělali úplně to samé a on se z toho zhroutil, utíkal a plakal.
V pátek mi nabídl se koukat na film spolu, psali jsme si a volali spolu. V sobotu už jsem byla zase v ignoru a nikdo se se mnou nebavil. Vždycky se to střídá s každým dnem, je emočně nestabilní.
Jenom tady z toho se fakt bipolarka nezjišťuje…může brát drogy, chlastat, gemblit, být namočenej v nějakým pruseru, vyhořelej, dluhy…a atd…něco o čem nevíš proto ty reakce…to bych zjišťovala jako první a nemysli si, že by ti vše hned vyklopil.
@Wilík píše:
Jenom tady z toho se fakt bipolarka nezjišťuje…může brát drogy, chlastat, gemblit, být namočenej v nějakým pruseru, vyhořelej, dluhy…a atd…něco o čem nevíš proto ty reakce…to bych zjišťovala jako první a nemysli si, že by ti vše hned vyklopil.
@Wilík já to vidím, vidím to celý měsíc, je to 19 letý kluk, nejede v žádným problému, je emočně nestabilní, jeho rodiče ho odkopli, když byl dítě, vzdali se ho
U bipolárky jsou ta období delší ne ze dne na den a dost často tam je i prodromální fáze. Tohle spíš vypadá na hraniční poruchu osobnosti. Partner se k tomu staví jak? Chce to řešit? Vnímá to jako problém? Od jeho motivace se odvíjí skoro všechno.
To se mi nezdá. Mám v rodině člověka s bipolárkou a střídá se to po mnohem delších intervalech. Tohle bych spíš tipovala na fet nebo HPO…
Jojo, tohle je podle popisu hraniční porucha osobnosti ne bipolární ambivalentní porucha. I by to odpovídalo tomu, že ji má, protože se ho rodiče vzdali. Hraničáři pochází ze špatných podmínek a projdou si v životě peklem. Bipolárka je nemoc chemie v mozku, kterou může dostat úplně každý.
Tak třeba u schizoafektivní poruchy se můžou mánie a deprese střídat klidně během jednoho dne.
Ale tohle tak podle popisu nevypadá, spíš mi přijde, že je, jak píšeš, emočně nestabilní a asi ani neví, co chce. Pomoct takovým lidem nejde. Na tvém místě bych si rozmyslela, jestli vedle sebe chci někoho takového mít. Na první pohled mi přijde, že se k tobě chová blbě a ty si nechceš připustit, že by to v jeho případě mohla být norma, ne nějaká odchylka způsobená nemocí.
Pán asi jede v drogách. Nebo jak tu bylo napsáno asi má HPO. Takového přítele nepotřebuješ.
Tipuju emočně nestabilní poruchu/fet.
Klidně oboje dohromady. Samolecba navykovejma látkama je bohužel běžná
Ahoj, tak tohle bych tipovala určitě na HPO. Mám s tím zkušenost, manžel má nejen HPO, ale také závislou poruchu osobnosti a ještě úzkosti, teď jsme v rozvodovém řízení a věř mi, že jsem si s ním zažila svoje
Jak už tu někdo psal, pokud to není fet a fakt je nemocný, musí k psychiatrovi, na psychoterapie… ale ne každý to dá a ne každý to chce a myslí vážně, jako můj manžel a pak to nedopadá dobře. Popřemýšlej, jestli chceš někoho takového vedle sebe, není to sranda a málokdy to dopadne dobře, pokud je opravdu hraničář.
Po svych zkusenostech z mladych let bych ti doporucila nikoho samaritansky nezachranovat, rozejit se s nim a najit si nekoho normalniho.
Jak píšou výše, bipolárka to opravdu není. Za mě jasné rysy HPO, vyhledal někdy odbornou pomoc? Bavili jste se vy dva spolu někdy upřímně a otevřeně o psychických problémech, nefunkčních vzorcích a tím, jak on prožívá_vnímá některé vaše společné chvíle, konflikty.. co jsou jeho triggers? O hraniční poruše osobnosti jsou dost dobré knížky, teď už i nějaké přeložené do češtiny.. a teď měl premiéru dokument o HPO, najdi si to.
@lamicina Nedokáže to řešit, jenom když je v určité náladě, tak něco o tom zmíní, řekne mi, jak to funguje, že je to jako začarovaný kruh.
@BlackBlue Chodil k psychologovi, ale bylo to kvůli jeho přehnané žárlivosti a bylo to ještě horší. O svých problém moc nemluví, uzavírá se a nebo to řeší s někým jiným, ale ne se mnou. Má strach se o tom otevřít, otevírá se pouze někdy.
@Afrikana Hele jsme spolu 2 a půl roku, nechce se mi opouštět úplně tento vztah.