Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem nyní ve 29tt a už jsem byla v nemocnici skrze křeče v podbřišku, tam mi zjistili, že mám zkrácený čípek do 1,5cm a polotuhý. Dále mám ve zprávě napsáno, že malej tlačí hlavičkou dolů a lze volně vysunout a ještě tam padlo, že to nejspíš půjde císařem, protože jsem malá. Mám nařízený klidový režim, ale dnes se fakt nemůžu hnout aniž by mě to nebolelo.. strašně mě bolí spodek, pánev a kyčle.. chůze ani nemluvim. Měl to taky někdo? Myslíte, že se blíží porod? Chtela bych aby tam ještě dva měsíce vydržel ![]()
Ty se ale nemáš hýbat. Ty máš ležet a pokud možno tak s podloženýma nohama u postele. Vstávat jen na záchod. Pokud opravdu ležíš, tak to tělo bolí jako čert, jak je zatuhlý…
Ležela jsem takhle od 28tt, fakt to nepodceňuj a dodrzuj to, nakonec jsem vydržela do 38+1 💪. Ale od toho 36tt jsem tolik nepolehavala a říkala si že se musím taky na ten porod nak fyzicky nachystat že jo. Porod sice vyvolavanej pro horsi prutoky, ale dala jsem to a zahojila se hezky, byl to teda můj druhej za 12 let🙂Měřím 156cm a rodila jsem s 56kg. Ale sama uvidíš jak to bude u tebe třeba jsi ještě menší drobek co já vim
, hlavně zdrave mimčo a ty v klidu. 🍀
Dcera také tlačila hlavičkou na spodek snad od 27tt, ale jinak bylo vše uzavřené. V 34tt se přetočila KP a 36tt když měla posledních 5dní na přetočení zpět se jí to povedlo
Pokud máš ležet, tak lež, ideálně klidně vypodlož nohy a odpočívej, teď je na porod opravdu ještě brzy.
@Drobek999 máš ležet.. Jinak jo, já sotva lezla, malý byl strašně dole, měla jsem pocit, že mu drtim zadek, později hlavičku.. Kyčle mě bolely, záda to samé.. Šílený prostě.. 26 tt se chtěl podívat ven, nakonec jsem ho ukecala a šel přesně 40 tt
Měla jsem podobně v 1. těhotenství, ale musím říct, že relativně bez bolestí. Ale čípek ani ne 2 cm, hlavička posunutá tak nízko, že gynekolog musel vyšetřovat pohmatem jen velmi velmi opatrně, od cca 28. tt. Tím, že jsem byla jinak v pohodě, mi předepsal magnesium a doporučil spíš klid, ale vyloženě ležet mi nenakázal, a já prostě dělala dál vše, co jsem byla zvyklá (samozřejmě žádná extra zátěž, prostě na co jsem se cítila)… Ale kdybych měla bolesti, ležela bych. Nicméně já donosila do 39+5. Dítě přes 4 kg, já mám 166 cm, ale díky široké pánvi šel porod skoro bych řekla jak po másle, od nástupu bolestivých kontrakcí za 2 hodiny hotovo, stačilo pár stehů
Hele hlavně klid. Dodržuj samozřejmě vše, co ti nakázali lékaři. Ale zbytek ber s rezervou. Mně můj doktor tehdy sám říkal, že i s čípkem pod 2 cm a s hlavičkou dole některé nakonec přenáší, u jiných zase všechno uzátkováno, dítě nahoře a pak ze dne na den předčasný porod… nikdy nevíš, co přijde. Věř, že to dopadne dobře
dopřej si odpočinek a zkus se tím příliš netrápit, i když je to těžké.