BLW - kdy přestane jídlo mačkat?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
BLW - kdy přestane jídlo mačkat?
Zdravím, zajímalo by mě jestli máte někdo zkušenost s BLW a jaký byl progres u dítěte?
U dcery 7m jsem si všimla, že má radši kousky než mixované pyré, takže už jí nic nemixuji a zatím dávám kousky do pusinky - bordel je pri tom přijatelný a dítě se hezky a s chutí nají. Když přestane otvírat pusinku, ukončíme jídlo. Nikdy jsem nebyla fanda BLW, nicméně zkusila jsem to - jídlo víc rozmačkala než snědla. Z toho důvodu se mi do BLW moc nechce pouštět, vím sice že se tak dítě učí samostanosti, ale já ji prostě nechci nechat mačkat jídlo a házet po zemi. Takže se ptám, kdy to děti na BLW přestaly dělat? Je to jen chvilkové období nebo se takto stravovaly x měsíců?
Děkuji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Nevím, co očekáváš od 7 m dítěte, ale jídlo klidně hází na zem dvouletý
v tomhle věku jde spíš o poznávání a ochutnávání, ne o jídlo jako takový. Vždyť se to uklidí, dítě se omyje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola no díky za zbytečnou odpověď, neptala jsem se jestli se to uklidí
dvouletému už se obvykle dá vysvětlit, že se to nedělá ne? Neřeším jestli trochu hodí na zem, ale nemusí být na zemi spoušť…Od 7m nemám očekávání, jen se ptám kdy hlavně to mačkání obvykle končí… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Bordel dělají děti, co jí samostatně, klidně i ve dvou, třech letech. Některé více, některé méně, ale ani při mixech bys dítěti asi neodepřela možnost se učit jíst samo, když to chce zkoušet, jen proto, že bude něco trousit vedle.
A krmit v tomhle věku kouskama přímo do pusy velmi nedoporučuji, to je vysloveně nebezpečné, zvlášť, pokud ji máš v nějaké lehátku nebo polohovací židličce. Dítě se musí naučit ty kousky zpracovávat ústy, ukousnout si (i dásněmi), co zvládne, rozmělnit, posunout na jazyk a polknout. Jde to ruku v ruce s vývojem motoriky, pokud neumí pinzetový úchop, jakože v sedmi měsících neumí, při kterém si samo přemístí kousek jídla do úst, je risk mu tam ten kousek cpát. Když mu sklouzne, kam nemá, neporadí si s tím, ještě to neumí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MarkiMM píše:
@pikola no díky za zbytečnou odpověď, neptala jsem se jestli se to uklidídvouletému už se obvykle dá vysvětlit, že se to nedělá ne? Neřeším jestli trochu hodí na zem, ale nemusí být na zemi spoušť…Od 7m nemám očekávání, jen se ptám kdy hlavně to mačkání obvykle končí…
Hodně štěstí do budoucích let a batoletem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia teorie z BLW co? Od nějaké paní co dělá videa propagující BLW jsem slyšela že je to nebezpečné, nicméně dcera to fakt hezky rozmělní, posune a polkne, pokud má větší kus, tak část vyplivne. Necpu ji to rovnou až do krku pochopitelně.. teorie a praxe jsou dvě různé věci ![]()
Ano, určitě budu zkoušet ať jí samostatně, ale teď mi na to nepřijde připravená vůbec, ptala jsem se kdy se připravenost zlepšuje, ze zkušeností… BLW tvrdí že v 6m jsou miminka připravená, ale přijde mi to jen teorie ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Heleď, přijde mi, že na BLW přístup to člověk musí mít celkově tak trochu na háku. Nedělat si nic z toho, že dítě jídlo rozmačká, že se celé opatlá, že celý oběd jsou jen dvě sousta a že někdy nesní opravdu skoro nic, že to někdy skončí na zemi, že se ti tím někdy začne trochu kuckat…
Pokud si s tím vším hlavu děláš, tak proč si to „komplikovat“ BLW. Krmení rodičem, dokud dítě otevírá pusu, ať už mixovaným jídlem nebo ne, nemá dle mě s BLW takřka nic společného.
Naše sem tam něco v ruce rozmačkala poměrně dlouho (v řádu měsíců určitě), na zem naopak skoro neházela, maximálně jí občas něco trošku omylem upadlo, ale když začala mít tendence jídlo rozhazovat schválně, tak to prostě byl signál, že s jídlem končíme a jde se od stolu. Případně byli aspoň všichni spolustolovníci instruování, že se tomu nemají smát ani na to nijak extra reagovat, takže toho celkem brzy nechala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže chceš aby jedla sama nebo nechceš.?Jestli nechceš tak jí to do ruky nedávej!
nejspíš se krmením víc nají.
Samotnou jsem nechá dceru jíst kolem 10 měsíce ovoce zeleninu na hranolky. Obecně mám velkou nedůvěru ke kuličkám všechno druhů. I když je dává, já to nedávám a pořád krajim minimálně na půl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@SlečnaDahlia píše:![]()
![]()
Hodně štěstí do budoucích let a batoletem
Taky me to docela rozesmalo.
To clovek spis vysvetli 7 mesicnimu, aby to nedelal. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MarkiMM píše:
@pikola no díky za zbytečnou odpověď, neptala jsem se jestli se to uklidídvouletému už se obvykle dá vysvětlit, že se to nedělá ne? Neřeším jestli trochu hodí na zem, ale nemusí být na zemi spoušť…Od 7m nemám očekávání, jen se ptám kdy hlavně to mačkání obvykle končí…
- Citovat
- Upravit
@Tosidelassrandu jee super, tohle zní nadějně
jj kombinovat určitě budu, jen na čisté BLW se teď necítím…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MarkiMM píše:
@Tosidelassrandu jee super, tohle zní nadějnějj kombinovat určitě budu, jen na čisté BLW se teď necítím…
Já to střídala podle příležitosti a jejího apetitu. Fakt nemusíš dělat čistě BLW, aby dítě samo pěkně jedlo. Od roka pak krásně jedla vidličkou a o maličko dýl lžící. Jako jo, třeba samokrmení rýže je katastrofa a ten úklid nesnášim, ale zbytek jídel je pohoda. Když jí budeš dávat kusy tak je dobrý trochu nastudovat tu bezpečnost, co jak servírovat, ale za mě je kombinace nejlepší. A neboj, když nebudeš u dítěte dělat nechápajícího blbce, tak i tomu batoleti vysvětlíš, že se a jídlem nedělají blbiny.
- Citovat
- Upravit
@Tosidelassrandu mě je jasné že občas něco spadne, jsou to děti a s nějakým nepořádkem se počítá… Ale jestli se v roce dokázala najíst vidličkou, tak to je paráda…
taky věřím, že to je o přístupu a děti chápou víc než si někteří dospělí umí představit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit