Bobathova metoda - cvičíte ji někdo?

6.3.12 22:29

Bobathova metoda-cvičíte jí někdo?

Cvíčíte někdo tuto metodu? Vždy když čtu nějáke diskuze ,jen se někdo zmíní že je nebo že to cvíčí,ale nic víc jsem se dozvěděla. Máme začít cvičit vojtovku a do té se mi moc nechce. Jenže o bothovi nemůžu nic moc najít. Tak snad někdo písnete!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5090
6.3.12 23:49

Bobatha jsme cvičili. Je to spíše pro lehčí poruchy. Třeba se cvičí na míči nebo dítěji jakoby ukazuješ ten správný pohyb.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1140
7.3.12 07:31

nám rehabka z Bobatha ukázala jen pár cviků, jelikož vojtovka na malého nezabírala, akorát se vztekal.
Rozdíl mezi nima je právě ten, že vojtovka je „násilnou“ formou, prostě dítě dáš do určité polohy a ono nemá jinou šanci než dělat to, co se po něm požaduje. V Bobathovi má dítě přece jen o dost víc volnosti.
Já teda nedám na vojtovku dopustit, dcerka měla mírnou hypotonii a predilekci hlavičky a hrozně nám to pomohlo, za 3 měsíce udělala obrovský pokrok a měli jsme od cvičení pokoj.
Zato náš malý je trochu takový vzteklounek, takže se vojtovce příčil a pokrok žádný. S Bobathem ty pokroky byly pak taky rychlý.
Asi jak které dítě potřebuje přístup…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.8.12 12:59

Ahoj, taky jsem tady a všude jinde hledala něco na toto téma, ale moc úspěchu jsem neměla. Tak aspoň přikládám svoji zkušenost. My teď máme s dcerkou (12 měsíců) za sebou 10 hodin s Bobathem a jsem strašně spokojená. Dostali jsme to od dr. napsáno, protože malá ještě v 10 měsících nelezla a já se tím dost trápila. Cvičil jsme v Šumperku a po prvních 4 hodinách si malá krásně sama sedla. Teď sice pořád neleze jak by měla, ale i tak jsem strašně spokojená, zlepšila se fyzicky opravdu hodně. Předtím jen ležela na bříšku a točila se dokola jak motovidlo, teď tak pololozí, sedí.
Je to hravé cvičení, paní ji měla na klíně, na baloně, na žíněnce a celou dobu, co jsem si s ní hrála, tak vlastně cvičila, aniž by o tom věděla. Takže tak u nás. mějte se. J.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
31.7.15 15:29

Zkušenost s Bobathem

Přidávám dobrou zkušenost s Bobathem. Malý měl v prvních měsích několik břišních operací, začít cvičit mohl až v 6ti měsících. V tom půlroce byl na úrovni novorozence, vydržel na bříšku tak 5 vteřin, byl to celkem děs. Nejen, že byl hodně pozadu, ale navíc ho táhla ta poměrně velká jizva na břiše (i proto se nechtěl otáčet). Vzhledem k tomu, čím si prošel (byl to uzlíček nervů), jsem ho pro něj hledala šetrnou formu rehabilitace. Našla jsem skvělou fyzioterapeutku cvičící Bobatha, pozitivní, uměla krásně motivovat, byla to radost tam chodit. Cvičili jsme s různou intenzitou, někdy i 7× denně, někdy méně, na dovolené jsem si dávala pauzu. On je to vlastně 24h koncept – nejde o to odcvičit a nechat být, ale jde i o handling, jak dítě zvedáte, nosíte, apod. – při všem může zapojovat svaly, pokud se to udělá šikovně. Některé cviky mu ze začátku nešly (třeba když měl poprvé dělat „trakař“, tak první tři dny fňukal, měl slabé ruce a nešlo mu to. Nelámala jsem to přes koleno, cvičila jsem, jen dokud nezačal plakat, pak jsem ho nechala. Ale od čtvrtého dne byl najednou trakař pohoda, úsměvy..), ale celkově se to obešlo bez řevu a pláče. Bobath je spíš pro hravé lidi, hodně s ním trávíte času na zemi, přelézá překážky, zanožuje, natahuje se pro hračky apod. Jde o to vymyslet, jak ho motivovat, je třeba ho hodně chválit. Když už to fakt nešlo (okolo 9–10. měsíce mi to bojkotoval), tak jsem mu pustila animovanou pohádku (jinak nepouštím, nemáme ani TV). A výsledky: na konci 9. měsíce (v 8 měsících korigovaně) se začal otáčet na břicho, na konci 10. měsíce se začal plazit, na začátku 11. měsíce se poprvé postavil a v roce (v 11. měsících korigovaně) leze a obchází nábytek. Zatím si sám nesedá, ale lezením si posiluje sám a brzy si snad začne sedat. Cvičila jsem s ním od konce 6. do konce 10. měsíce. Jsem moc ráda, že jsem se dala touto cestou a ráda bych, aby o této možnosti věděly i ostatní mámy. Ale zvlášť ze začátku jsem pár nocí probděla a přemýšlela, zda dělám dobře, když nejdu do Vojtovky (hlodaly ve mě hlášky z rehab. oddělení v Motole, že je Vojtovka pro něj lepší, že co se nenaučí do roka, to nebude umět apod.). Zpětně to vidím tak, že nás chtěli napasovat do Vojtovky proto, že místní fyzioterapeutky, které umí Bobatha, měly plný stav. Samozřejmě záleží na diagnóze, zda je vůbec možné dítě motivovat, aby určitý pohyb o své vůli udělalo. Ale za pokus to myslím stojí. Jediný problém je, že Bobath terapeuti nejsou moc na malých městech, ale Vojtovku v ČR cvičí hotová armáda fyzioterapeutů. On ne každý umí anglicky, resp. je ochotný zaplatit nemalý obnos a odjet na kurz třeba do Londýna se naučit něco jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
26.1.16 14:05

Ahoj, cvičíte někdo aktuálně? My byli dnes poprvé, tak bych ráda popovídala :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2767
28.1.16 18:50

@Jindrova25 ahojky prosim prosim poreferuj!!!Nas poslala dnes neurolozka na vojtovku jen kvuli tomu ze malej nedává automaticky pri paseni ruce pod sebe musim mu je tam dat ja. Jinak hlavicku zvedá. Puvodne nas tam poslala DR kvuli podezření na uklon hlavy, neurolozka ho diagnostikovala jako mírný s rotaci s tim ze se to spraví, ale ze ma malej chabe břišní svalstvo (5520g v 10tydnech-problem?) je pry problem ktery vyřeší vojtovka. Pokud nebude zbyti samozřejmě to asi budem absolvovat, ale nechapu proc zy tabulky-dite by mělo v tom veku delat to a to! Cekam az se jedna fyzioterapeutka vrátí z dovolene a chci kontaktovat jeste ji, nebot ta prave uznává cviceni bobatha

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
30.1.16 21:00

@andilek2766 Ahoj :) já taky hledám někoho, kdo by poreferoval :) U nás, chlapeček, 11m, ale neleze, neplazí se, jen točí dokola. Se starší dcerou jsem cvičila Vojtovku (dávala hlavičku na stranu), takže mám srovnání. Vojtovka mi přijde určitě drsnější, ale asi má výsledky, i když u nás např. vpadlé kotníčky i trochu kulatá zádíčka zůstala, ale je otázka, jestli by to tak bylo s Vojtovkou nebo jak by ten stav byl, kdyby vůbec necvičila. To už nezjistím. Každopádně jsme cvičili až do jejích dvou let, a bohužel jsem si jí jako miminko moc neužila, musela jsem řešit, cvičit ne hned po jídle, ale ne hladová, zahrnout to do režimu spaní, jízdy s kočárkem atd. Ale určitě se to dá. No a právě teď se synem, jelikož jsem se Vojtovce chtěla vyhnout, tak na základě vyšetření neurologem jsme dostali doporučení na Bobath metodu, máme to na 5×, odcvičíme si 45min, ale ono to není vlastně cvičení, jako že tě spíš učí, jak dítě správně držet, aby mělo aktivované svaly (náš prcek má slabé břiší, zádové i prdelku, proto má problém dostat se na čtyři). Máme za sebou první hodinu a tam nám tedy ukázaly, např. jak mu přidržovat zadaček, když leží, aby zapojoval svaly, atd. Takže ty věci, co ti ukáží, musíš dělat doma, samozřejmě asi, čím intenzivněji, tím víc bude vidět výsledek. Takže je to jakoby celodenní aktivita, ale dítě nemusíš svlékat, jako u vojtovky, je u toho normálně oblečené. Jen doufám, že budou znát výsledky, jelikož po těch 5 hodinách (5 týdnech) jdeme na kontrolu k neurologovi, patrně, pokud by nebyl posun, tak by nás čekala Vojtovka. A pokud bude posun, tak nám možná napíše nějakou další hodinu, to ještě přesně nevím. Každopádně, nevím, jestli je to náhoda nebo by k tomu sám došel, dneska je to 5 a půl dne od první návštěvy tam a vlastně už včera, takže po 4,5 dnech se tedy s pomocí dostal na čtyři a houpal se. Sice to dělal už dřív, ale chviličku, a včera to bylo vyloženě s radostí, houpal se jako blázen, čímž si samozřejmě taky posiluje ručky, bříško a záda. Takže mě to povzbudilo, doufám, že za pár dnů se udrží pěkně sám a že ho to nakopne na plazení.
Musela jsem se takto náročně vypsat, dost mě to všechno trápilo, takže doufám, že jsme na dobré cestě. :dance:
No a osobně - prcka bych dávala na břicho často, třeba 10× za den, na chvilku, aby ho to neunavovalo, klidně mu pustit telku, on bude koukat a nebude se tak rychle vztekat, packy mu srovnej, aby je měl dobře, aby si to zafixoval v té správné poloze. a možná bych ještě chvíli počkala, myslím, že pokud ten úklon je ok, tak že se není čeho bát. Nebo ho nechat na té vojtovce prohlédnout, ale mám osobní zkušenost, i od kamarádek, že jakmile se tam dostaneš, že tě ze spárů nepustí. Sice tě nebudou nutit, ale bude poslouchat, jak je to na tobě, jestli chceš dítěti pomoct, aby se dobře vyvíjelo, že by to bylo na měsíc, na dva rehabilitace a jako v našem případě se z toho mohou vyklubat i dva roky. :nevim:
Ale nechci odrazovat…
Jinak taky přivítám zkušenosti dalších maminek s Bobathem! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
703
20.7.16 08:38

Ahoj všem,
víte, prosím, někdo, kde cvičí tuto metodu v Českých Budějovicích a okolí směrem na jih?
 Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
735
20.7.16 13:15

@azalia ahoj,cvičí to v Arpide v CB, ale myslím, ze musíš mít doporučení od neurologa nebo pediatr a, jen tak asi nepříjemnou. Ing. Prokopová, my k ni chodime:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.10.16 23:52

Ahojte, jsem maminka od 13měsíčního chlapečka. Do 6měsíců se choval jako kazde druhe mimco. v 7.mesici se jeho vyvoj zastavil, hodne plakal přestal se tocit na brisko a jakoby neunesl hlavicku. Otravovala jsem pediatricku, ze je to proste divne ze ostatni děti se uz i plazi a sedi a my jen lezime. Poslala nas k neurolozce a na sonu hlavy zjistili ze ma v hlave 4,5cm vydut,kt.muze kdykoli prasknou coz by malinky nezvládl a zaroven mu vydut ucpala mokovod a mozkom. mok nemel kama odtekat proto mu narostla hlava a mel.ji tezkou (hydrocefalus)a proto se zastavil pohyb. Momentalne jsme po dvou tezkych operací mozku pry ma sanci na život 50na50. Psychicky je maly uplne normalni ještě spis dopředu. Ale s pohybem…otoci se na a zpet a kolem sve osy, mame za sebou prvni hodinu Bobatha, ale maly doma vubec nespolupracuje…jsem s nervama uz uplne v kyblu, nic horsiho jsem nezazila nezazila za poslední4mesice. Tak doufam ze se maly rozhybe a ty hruzy v hlavicce se zpravi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí