Bodování v družině

9023
12.9.17 14:32

Bodování v družině

Prosím o názor a vlastní zkušenost.
Dnes jsem vyzvedávala dceru z družiny a dozvěděla jsem se, že jdou do divadla a pokud donese dcera už zítra podepsaný lístek i se vstupným, že dostane 4 body od paní vychovatelky.
Paní vychovatelka boduje chování, kdo je hodný body +, kdo zlobí body -.

Jak se vám to líbí? Díky za postřehy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
12.9.17 14:34

Nelibi a nadhodila bych to na tridnich schůzkách tridy. U nas byla po stiznosti rodicu hned v zari loni u tretaku po mesici vyhozena družinářka (proste nezjistila, ze ji po obede chybi cca 5 deti na počet kusu několikrát za sebou ve skole s kapacitou 1000 deti )

• Citovat
  • Upravit
12.9.17 14:38

Mně se to nelíbí, nemám ráda neustálou soutěživost, ale je pravdou, že se to používá nejen k motivaci dětí, ale i dospělých v různých léčebnách. A na děti to bodování opravdu zabírá. I ve škole se boduje vše možné, boduje se i na táborech pořádek a ustlané postele.

Pokud paní družinářka má problémy s vybráním peněz od dětí, které chronicky zapomínají a pak se dostane do patové situace, kdy to musí zatáhnout ze své kapsy a doufat, že to z rodičů dostane nebo se nikam nejde, nedivím se, že se snaží je motivovat takto.

Chci se zeptat, jestli to bodování nějak negativně působí na vaše dítě, pozorovala jste něco takového?

Příspěvek upraven 12.09.17 v 14:41

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
12.9.17 14:39
@Hanka1 píše:
Nelibi a nadhodila bych to na tridnich schůzkách tridy. U nas byla po stiznosti rodicu hned v zari loni u tretaku po mesici vyhozena družinářka (proste nezjistila, ze ji po obede chybi cca 5 deti na počet kusu několikrát za sebou ve skole s kapacitou 1000 deti )

ty byly bohužel včera, mluvit s družinářkou nebo s kým? Učitelem? Vedoucí družinářkou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
12.9.17 14:41
@bublinek píše:
ty byly bohužel včera, mluvit s družinářkou nebo s kým? Učitelem? Vedoucí družinářkou?

Ja bych to prvne resila s družinářkou, ze se ti bodovaci systém nelibi - jako nechapu to po prvním tydnu skoly. Vzdyt si ty deti, ucitele a družinářky musí na sebe zvyknout, pak chápu nejaky systém na zlobivce a zapominace, ale po tydnu skoly mi to prijde prehnane.

Nebo zkusit obeslat ostatní rodice, jak ti se na to tvari, někdo to neresi, nekomu to prijde normalni, nekomu ne…

• Citovat
  • Upravit
30408
12.9.17 14:44
@Hanka1 píše:
Ja bych to prvne resila s družinářkou, ze se ti bodovaci systém nelibi - jako nechapu to po prvním tydnu skoly. Vzdyt si ty deti, ucitele a družinářky musí na sebe zvyknout, pak chápu nejaky systém na zlobivce a zapominace, ale po tydnu skoly mi to prijde prehnane.Nebo zkusit obeslat ostatní rodice, jak ti se na to tvari, někdo to neresi, nekomu to prijde normalni, nekomu ne…

Kdy jindy nastavit pravidla, než na začátku. Jak se děti rozjedou, už je nesrovnáte. To je řečí kvůli bodování - když budou děti mít věci v pořádku, body jim nikdo nesrazí. Družinářka nic nesmí, se vším mají rodiče spoustu problémů, ale jak zajistit, aby děti měly vše, co je třeba, to už neporadí nikdo. Proč asi ty družinářky takový systém vymyslely? Že by z nudy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
12.9.17 14:49
@hanka.br. píše:
Kdy jindy nastavit pravidla, než na začátku. Jak se děti rozjedou, už je nesrovnáte. To je řečí kvůli bodování - když budou děti mít věci v pořádku, body jim nikdo nesrazí. Družinářka nic nesmí, se vším mají rodiče spoustu problémů, ale jak zajistit, aby děti měly vše, co je třeba, to už neporadí nikdo. Proč asi ty družinářky takový systém vymyslely? Že by z nudy?
:potlesk:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1824
12.9.17 14:50

Za nás se taky bodovalo. Červené puntíky plusové, když někdo HODNĚ zlobil, tak dostal černý (ty se pak odečítaly). První tři dostali každý měsíc malou odměnu (třeba voňavou gumu, nebo tak, co zrovna letělo).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9023
12.9.17 14:56
@hanka.br. píše:

Nechtěla jsem rozpoutat debatu tak jak jsi to nastínila.
Naše teď nastoupila do školy, chci prostě zjistit, jak to je možno dělat i jinak.
Ale zase je to o tom, že třeba rodič neudrží myšlenku, těch 30Kč nedá a děcko je potrestáno, protože rodič neudržel myšlenku.
Dovedu si představit scénář: rodič si to přečte, nemá po ruce tužku, podepíšu za chvíli a zapomene. Nebo podepíše, ale nedá peníze, opět prostě jen zapomene. A dítko odevzdá JEN papír a paní vychovatelka mu vysvětlí, že neodevzdalo papír i peníze a tedy 4body nejsou.
Chápu, že zatáhnout vstupy za zapomnětlivce je opruz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4200
12.9.17 14:56

Fakt lituju dnešní učitele. :roll:
Ničím se nezavděčí, nic nemohou, všechno mohou rodiče otočit proti nim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
720
12.9.17 15:00
@bublinek píše:
Naše teď nastoupila do školy, chci prostě zjistit, jak to je možno dělat i jinak.
Ale zase je to o tom, že třeba rodič neudrží myšlenku, těch 30Kč nedá a děcko je potrestáno, protože rodič neudržel myšlenku.
Dovedu si představit scénář: rodič si to přečte, nemá po ruce tužku, podepíšu za chvíli a zapomene. Nebo podepíše, ale nedá peníze, opět prostě jen zapomene. A dítko odevzdá JEN papír a paní vychovatelka mu vysvětlí, že neodevzdalo papír i peníze a tedy 4body nejsou.
Chápu, že zatáhnout vstupy za zapomnětlivce je opruz.

Dítě si má rodiče hlídat, že nezapomene. Je to povinnost dítěte, proto dítě dostane body, když je povinnosti schopno dostát.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2550
12.9.17 15:00

Tak ze své zkušenosti třídní učitelky vím, že dostat někdy něco z rodičů (i když jde o hloupý papírek) je někdy nemožné. Urguji přes SMS, elektronickou žákovskou, děti. Systém kdy si to dítě pohlídá své věci je nejlepší - ony to ty děti zvládnou. Soutěžení se v dnešní době moc zatracuje, ale někdy prostě účinné je a je i ku prospěchu. Osobně - dítě a rodiče, co si hlídají své věci, tak nebudou mít problém. U rodičů, co zapomínají, to bude aspoň hlídat dítě.
Pokud to vychovatelka vezme normálně, tak bych v tom neviděla problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
12.9.17 15:04

Ale vždyť je to super, děcka mají motivaci aby nezapomínaly. já to mám v práci podobně. Ale nedostávám body, ale peníze. :jazyk: čím víc se snažím, tím více dostanu. Kdo je lehkomyslník a zapomnětlivec, ten na tom bude holt hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
12.9.17 15:05

Taky u nás byly body za různé plnění aktivit družiny. A s vybíráním peněz (stejně jako s donesením všechno možného na program - od oblečení na ven až po nejrůznější věci na vyrábění kde čeho) je to složitý, půlka dětí neukáže doma deníček, kde je to napsaný a rodiče to nekontrolují. Možnost je jít nebo nejít a jít lze jen když jdou všichni a tedy všichni zaplatí. Tihle neplatiči potom trestají ostatní děti, protože se nikam nejde.

Já teda nechápu, proč by se nemohlo na začátku roku vybrat co já vím kolik 400,– (?) od každého jako nějaký fond a z toho se bude brát a vykazovat (ano, je pak problém zda někdo nejde, nedojde, neomluví se apod.), ale pokaždé nosit 30 (nebo jinou drobnou částku) a pořád něco vybírat je otrava. Jak pro rodiče (musí mít drobné), tak pro učitele (co s tím kilovým pytlíkem). Navíc děti nosí peníze v tašce a nevzpomenou si, že to mají předat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2550
12.9.17 15:08
@bublinek píše:
Chápu, že zatáhnout vstupy za zapomnětlivce je opruz.

Nejde o to, že je to opruz, ale ty bys dala za školní rok např. pár stovek za to, že někdo zapomíná? Jo a s tím zapomínáním - já si zapisuji vše, na co bych mohla zapomenou, stejně tak i můj manžel. Takže spíš než hledat důvody, proč za to někdo nemůže a proč to nemohl udělat, bych dávala přednost tomu, aby si každý našel způsob, jak to udělat. Jsou to jen výmluvy. Zapomene se jednou za čas - a to dítě nezničí, že jednou nedostane plný počet bodů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí